De Warmste Week verwacht 100.000 bezoekers: “Eén tip: kom niet met de auto naar Kortrijk”

Schepen Ruth Vandenberghe, burgemeester Vincent Van Quickenborne en schepen Axel Weydts op Kortrijk Weide. Vanaf 18 december strijkt De Warmste Week daar een week lang neer. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Van 18 tot en met 24 december worden zo’n 100.000 mensen verwacht in het centrum van Kortrijk voor De Warmste Week. Het grootste deel van hen verzamelt op Kortrijk Weide. Dat brengt op zijn zachtst gezegd heel wat logistieke uitdagingen met zich mee. Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) roept op om vooral te genieten en niet met de wagen naar de stad te komen.

Aan mobiliteit heeft Kortrijk de komende weken een hele kluif. De Warmste Week is het grootste evenement dat ooit in de stad verwelkomd werd. En dat net tijdens de start van verschillende grote werken. Zo werd de kluifrotonde donderdag al onherroepelijk afgesloten. Uitstel is volgens schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) onmogelijk. “Daarvoor zitten we met een veel te strakke planning”, klinkt het.

Ik woon dichtbij

“Bewoners zullen voor hun deur kunnen parkeren en handelaars blijven bereikbaar”, belooft burgemeester Vincent Van Quickenborne. “De Burgemeester Lambrechtlaan zal wel van 18 tot 24 december afgesloten zijn tussen de kluifrotonde en de rotonde Kortrijk Weide (Blekersstraat), telkens van 10.00 uur tot middernacht. De ochtendspits blijft dus gevrijwaard.” Op 24 december wordt de straat opnieuw opengesteld na de slotshow, voorzien rond 18.30 uur. “Het afsluiten is nodig om de veiligheid te garanderen van de bezoekers aan De Warmste Week”, klinkt het. “De Burgemeester Lambrechtlaan wordt namelijk gebruikt als uitgang van het evenement.”

“Parkeerplaatsen in de buurt van Kortrijk Weide zijn exclusief voorbehouden voor bewoners”, benadrukt schepen Weydts. “Alle straten in de buurt zoals de Meersstraat, de Blekersstraat en de Havenkaai worden afgesloten en bewaakt door een steward. Enkel bewoners mogen er parkeren. En daar hoeven ze niets voor te doen. We werken met automatische nummerplaatherkenning. Geen gedoe dus met aanvragen of briefjes aan je voorruit.” De stad zet zo’n twintig stewards per dag in om dat systeem bol te werken.

Ga je iemand in de buurt bezoeken? Dan wijk je best uit naar Parking Haven, vlak naast campus The Level van Howest. Die telt 150 plaatsen en is 24 uur op 24 open. Parkeren kost je 2 euro voor drie uur. Hetzelfde geldt vanaf nu al voor mensen die willen zwemmen. Parking Kortrijk Weide is immers sinds deze week al afgesloten voor de opbouw van De Warmste Week. Wie wil shoppen in de stad kan terecht op de ondergrondse parkeerplaatsen in het centrum, die blijven allemaal bereikbaar.

Ik wil komen

TE VOET De gemakkelijkste manier om je in de week voor Kerstmis door de stad te verplaatsen, is ongetwijfeld te voet. Het is ook de enige manier om de ingang van Kortrijk Weide, waar de presentatoren zich bevinden en waar er wordt opgetreden, te bereiken. Die ingang bevindt zich in de Burgemeester Nolfstraat vanwaar je langs de tunnel onder de Burgemeester Lambrechtlaan door kan. De rest van Kortrijk Weide wordt hermetisch afgesloten. Voor de ingang komen er drie grote wachtzone’s met borden waarop wachttijden staan aangegeven. Het terrein kan immers maar zo’n 6.000 à 7.000 mensen tegelijk aan. De politie zal toegangscontroles uitvoeren. Rugzakken worden afgeraden en drank mee nemen is niet toegestaan. Tussen middernacht en 8.00 uur ‘s ochtends wordt het terrein afgesloten.

Deze kleurrijke tunnel wordt de enige toegangspoort tot De Warmste Week-gekte.
Deze kleurrijke tunnel wordt de enige toegangspoort tot De Warmste Week-gekte.© AN

MET DE FIETS Woon je in de streek rond Kortrijk? Dan is de fiets de makkelijkste manier om Kortrijk Weide te bereiken. Er komt een tijdelijke fietsenstalling in de Burgemeester Lambrechtlaan, die naadloos aansluit op het jaagpad langs de Leie. De stalling is bewaakt en telt zo’n 500 plaatsen. “Maar die kunnen we enorm uitbreiden indien nodig”, aldus Bart Busschaert, zaakvoerder van Scelta Mobility, het Gentse bedrijf achter het mobiliteitsplan. “Wie er gebruik van maakt krijgt trouwens een toffe verrassing.”

MET DE BUS De bussen van De Lijn zullen rijden zoals gewoonlijk. Ze doen dat wel vaker en met grotere bussen. “Er is ook een gratis pendelbus tussen de achterkant van het station en ‘t Hoge voorzien”, belooft Bart. “We ook houden steeds een paar voertuigen achter de hand voor piekmomenten. Na 21 uur, als De Lijn ermee stopt, leggen we zelf touringcars in. Die zullen rijden tot 1 uur ‘s nachts.” Wie met de bus komt, stapt wel best af aan de achterkant van het station.

MET DE TREIN De NMBS zal meer en langere treinen inleggen van en naar Gent, Antwerpen, Brussel en Brugge. Wie dat wil, kan gebruikmaken van een De Warmste Week-treinbiljet. Dat kost 12 euro waarvan 2 euro naar het goede doel gaat. Aan het station zijn een infopunt en verschillende stewards voorzien. Een lijn op de grond gidst alle trein- en busreizigers onder het station en via de Koning Albertstraat naar de Burgemeester Nolfstraat en de ingang van het evenement. Voor wie minder goed te been is, rijdt er een toeristentreintje van 21 tot en met 24 december. Het komt om het kwartier voorbij het station, het stadhuis en het Nelson Mandelaplein tussen 13en 18 uur. En ook de twee fietsriksja’s van de wijkteams zullen uitrijden tussen 15 en 19 uur. Reserveren is niet nodig, een bijdrage wordt gewaardeerd en gaat naar vzw Boothuis.

MET DE TAXI Taxi’s zullen enkel te vinden zijn aan het station. Ook wie aankomt met een taxidienst laat zich best daar afzetten.

MET DE BOOT De Warmste Boot is volledig gratis en vaart vijf keer per dag heen en weer tussen Kortrijk en Wevelgem. Er is plaats voor 130 mensen. Vertrek is voorzien aan de Leiebrug (kant Wevelgem) om 11, 13.30, 16, 18.30 en 20.30 uur. Terugkeren kan om 12.15, 14.15, 17.18 en 19.30 uur net voorbij café Balthazar in de Paleisstraat in Kortrijk. Op 24 december vertrekt de laatste boot al om 16 uur in Wevelgem. Je fiets meenemen is toegestaan.

MET DE AUTO Met de auto komen wordt ten zeerste afgeraden door de organisatie. Wie dat toch doet neemt afrit ‘Hoog Kortrijk’ en volgt de bewegwijzering. “Zelfs als je de weg kent, is dat heel belangrijk”, benadrukt Bart Busschaert. “De parkings die we gebruiken wisselen elkaar namelijk steeds af. Onder andere met Vives, Kulak en Kortrijk Xpo is er een overeenkomst. Ken je de weg niet? Gebruik dan Waze, die app gaan wij constant aanpassen.” Parkeren is gratis. Een shuttlebus is voorzien tussen 9 en 1.30 uur.