De eerste stemmen zijn binnen! Kortrijk geeft aftrap voor autoloze zondag-referendum

Schepenen Ruth Vandenberghe, bevoegd voor Kortrijk Spreekt, en Axel Weydts, bevoegd voor Mobiliteit. © AN
Annelies Nollet

Sinds 9 uur maandagochtend kan elke Kortrijkzaan die ouder is dan 16 jaar zich uitspreken over het plan van het stadsbestuur om een maandelijkse autoloze zondag in te voeren. De 320 leerlingen van de derde graad in het Don Boscocollege kregen van schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) en schepen van Kortrijk Spreekt Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) de eer om als eerste hun stem uit te brengen. “We willen hen aanmoedigen om te stemmen, niks is verplicht”, benadrukt die laatste.

De meeste leerlingen leken het voorstel van de schepenen wel genegen te zijn. Het overgrote deel van hen heeft nog geen rijbewijs en rekent vooral op de fiets voor zijn of haar verplaatsingen. Een dikke 100 leerlingen konden hun stem niet uitbrengen omdat zij niet in Kortrijk wonen. De overige werden door schepen Weydts stap voor stap door het stemmingsproces geleid. “Stemmen is wel volledig vrijblijvend“, benadrukte zijn collega Ruth. “Maar aangezien jullie op jullie zestiende een testament mogen aanmaken, geld van jullie spaarrekening mogen halen, voor de strafrechter mogen verschijnen en mogen werken, vind ik het niet ok dat jullie niet zouden mogen stemmen.”

Remy en Jonas lieten meteen hun stem horen.
Remy en Jonas lieten meteen hun stem horen.© AN

De meeste leerlingen haalden dan ook spontaan hun smartphone boven. Boezemvrienden Jonas Derluyn (17) en Remy Muylle (17) stemden beiden voor. “Ik denk dat het een goede manier is om fietsen te stimuleren“, aldus Jonas. “Wij komen zelf ook meestal met de fiets naar school, en waarom niet? Het is toch de gemakkelijkste manier om hier te geraken?” Ook Liselotte Holvoet (16) uit Bellegem stemde ja. “Het is in elk geval beter voor het milieu. Daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor. Ik vind het dus een goed idee.”

Engagement

Na hun korte toespraak konden de schepenen rekenen op een daverend applaus. “De leerlingen zullen heel wat hebben om over te praten”, vertelt de coördinator van de school. “Zestien- en zeventienjarigen zijn een stuk geëngageerder en meer politiek betrokken dan zes jaar geleden”, benadrukt hij. “En ze zijn vooral blij dat hun stem ook eens gehoord wordt. Het feit dat ze mee mogen beslissen trekt hun aandacht.”

Stemmen kan enkel digitaal. Wie geen smartphone, computer of tablet heeft zal elke dag terechtkunnen in de bibliotheek, de wijkcentra, de ontmoetingscentra of het stadhuis.
Stemmen kan enkel digitaal. Wie geen smartphone, computer of tablet heeft zal elke dag terechtkunnen in de bibliotheek, de wijkcentra, de ontmoetingscentra of het stadhuis.© AN

Wie zelf zijn of haar stem wil uitbrengen kan dat nog doen tot en met zondagavond 20 oktober om 16 uur. Op de website www.kortrijk.be klik je op de knop ‘Digitaal Referendum’, daarna hoef je enkel ja of neen te klikken. Wie wil, kan ook een suggestie achterlaten rond de mobiliteit in de stad. Op papier stemmen kan niet. Wie geen smartphone, computer of tablet heeft, zal elke dag terechtkunnen in de bibliotheek, de wijkcentra, de ontmoetingscentra of het stadhuis. Mensen die problemen ondervinden kunnen terecht op 1777 of bij buurt- of wijkwerkers.

De schepenen beloven zich aan de uitslag van het referendum te houden op voorwaarde dat er minstens 2.000 van de 62.000 stemgerechtigden deelnemen aan de bevraging en dat het verschil tussen de pro’s en de contra’s minstens 2.5 procent bedraagt. De uitslag van de bevraging wordt al op zondag 20 oktober om 18 uur bekendgemaakt en zal live te volgen zijn via de sociale mediakanalen van de stad. De schepenen plannen deze week nog bezoeken aan verschillende andere scholen waaronder Athena in Heule en het PTI in het centrum van de stad.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.