Op deze tien plaatsen in West-Vlaanderen komen volgend jaar extra camera’s en trajectcontroles

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) heeft na overleg met de lokale besturen plannen klaar om in de loop van 2021 extra camera’s te installeren langs gewestwegen. Specifiek voor West-Vlaanderen gaat het om tien nieuwe locaties waar ofwel roodlichtcamera’s, snelheidscamera’s of trajectcontroles komen. “Het aantal ongevallen daalt gevoelig op plaatsen waar een trajectcontrole wordt ingevoerd”, duidt minister Peeters de ingreep.

Al enkele jaren wordt in heel Vlaanderen ingezet op het installeren van trajectcontroles op wegen waar veel snelheidsovertredingen worden gemaakt. Op die manier wil de Vlaamse regering de verkeersveiligheid er verhogen. “Uit voorgaande installaties blijkt dat het aantal ongevallen gevoelig daalt op plaatsen waar zo’n trajectcontrole komt”, oppert minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). “Bovendien blijkt ook dat mensen zich veel beter aan de toegelaten snelheid houden voor en na een gecontroleerd traject.”

Op vraag van lokaal

Elk jaar stelt het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer aan de hand van objectieve elementen een prioriteitenlijst met twintig locaties waar nieuwe camera’s nuttig kunnen zijn. Eerder dit jaar besliste minister Peeters dat deze lijst beter afgestemd moet worden met de betrokken lokale besturen. “Het heeft namelijk geen zin om een trajectcontrole uit te rollen in een welbepaalde gemeente als het lokale bestuur er een andere mening op nahoudt”, aldus de minister nog.

Maar minister Peeters gaat nog een stapje verder en wil ook de vragen vanuit lokale besturen of politiezones tegemoet komen. Daarvoor voorziet de Vlaamse regering in 2021 extra middelen inzake verkeersveiligheid waaronder een bedrag van ruim 15 miljoen euro voor handhaving. Hiervan gaat 4,4 miljoen euro nar specifieke vragen van lokale besturen voor roodlichtcamera’s, snelheidscamera’s en trajectcontroles.

Zes trajectcontroles

Voor West-Vlaanderen gaat het om tien concrete plaatsen. Zo komen er op het kruispunt van de Gistelsesteenweg met de Ringlaan in Oostende en op de kruising van de Ring rond Roeselare met de Hoogleedsesteenweg een roodlichtcamera. Langs de Gentsesteenweg (N43) in Menen wordt dan weer een snelheidscamera geïnstalleerd. Dat is ook het geval langs de N303, de Kruisekestraat in Wervik.

Verder worden ook zes trajectcontroles geïnstalleerd. Drie daarvan komen in Oudenburg: langs de N358, de N367 en de N368. Dat is ook het geval langs de N368 in Zedelgem en de N35 in Ardooie. In Kortrijk ten slotte komt er langs de N43 tussen Marke en Aalbeke een trajectcontrole.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.