Kortrijk vragende partij voor nog meer trajectcontroles

Voorlopig wordt nu enkel in de Doornikserijksweg richting Kooigem aan trajectcontrole gedaan.
Voorlopig wordt nu enkel in de Doornikserijksweg richting Kooigem aan trajectcontrole gedaan.
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De gewestweg N43 tussen Aalbeke en Marke krijgt binnen een tweetal jaar een trajectcontrole. Dat kondigde Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) afgelopen week aan. Concreet gaat het over een stuk van iets meer dan twee kilometer tussen de bebouwde kom van Aalbeke en kruispunt De Prinse in Marke.

Op een deel van die weg worden op dit moment werken uitgevoerd. Die zullen nog ongeveer twee jaar duren. Het is de bedoeling dat de trajectcontrole in werking treed zodra de werken afgerond zijn. “We hebben zelf om die trajectcontrole gevraagd bij de minister”, weet schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A). “Het is en blijft de beste manier om bestuurders die te snel rijden te betrappen. Wij zijn dus heel tevreden.”

Op vandaag mag je op de N43 nog 70 km per uur rijden. “Hoogstwaarschijnlijk zal dat ook zo blijven”, aldus de schepen. “Maar het zou ook kunnen dat we de snelheid verlagen. Dat hangt af van het nieuwe wegprofiel na de werken.”

“Ook voor het stuk tussen Aalbeke Plaats en de grens met Moeskroen dienden we een aanvraag in”, gaat Axel Weydts verder. “Maar die werd voorlopig nog niet goedgekeurd. Dat is nochtans dringend nodig. Je mag daar slechts 50 km/u rijden, maar volgens klachten van buurbewoners houden veel bestuurders zich niet aan die limiet. Gelukkig kondigde de minister aan dat er volgend jaar opnieuw extra controles zullen bijkomen. Dan zien we vanop ’t Hoge richting Bellegem trouwens ook graag zo een controle verschijnen.”

Slechts één plek

Voorlopig telt Kortrijk slechts één plek waar er al aan trajectcontrole gedaan wordt, in de Doornikserijksweg richting Kooigem. Het duurde na de installatie van de nodige camera’s meer dan een jaar voor die ook effectief aan het flitsen gingen. “Maar dat zal op de N43 niet het geval zijn”, maakt de schepen zich sterk. “De achterliggende problemen met het systeem zijn nu opgelost. Zodra de ANPR-camera’s op hun plaats staan, zal er ook geflitst kunnen worden.”

Kortrijk zet trouwens ook in op trajectcontroles op de gemeentewegen. In de Rekkemsestraat richting Marke zullen snelheidsduivels binnen een tweetal maand al geflitst kunnen worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.