“Anderen waarschuwen voor alcoholcontroles getuigt van weinig burgerzin”: VIAS scherp nadat schepen De Panne alcoholcontrole aankondigt

Schepen Stéphane Buyens (ACT!E) uit De Panne. © Christophe De Muynck
Redactie KW

In een Facebookgroep die het reilen en zeilen in De Panne al langer kritisch op de korrel neemt, dook een screenshot op van een interne telegram van sterrenchef en schepen Stéphane Buyens (ACT!E) uit De Panne. Daarop staat ‘blaascontrole digaverde nu’.

“Dat zien we liever niet”, reageert Stef Willems, woordvoerder van VIAS, het Belgisch instituut voor de verkeersveiligheid. “Zo zorg je ervoor dat mensen met een glaasje op een andere route nemen.” Buyens had naar eigen zeggen de beste bedoelingen.

Om te sensibiliseren

Mag een schepen een politiecontrole aankondigen? Daarover gaat de discussie nadat in een Facebookgroep een screenshot is opgedoken waarin Stéphane Buyens van sterrenrestaurant Le Fox, en tevens schepen in De Panne, een alcoholcontrole die plaatsvond in de kijker zette.

“Dat was in een interne telegramgroep”, reageert Buyens. “Dat dit nu opduikt op sociale media is een slag onder de gordel. Ik ben meteen uit die groep gestapt. Ik zette dat erop om mensen te waarschuwen. Tijdens een etentje wordt al eens een glas gedronken. Als mensen dan weten waar er gecontroleerd wordt, dan kunnen ze de tram nemen of een taxi bellen.”

“Het was dus om te sensibiliseren. Bovendien is zo’n info delen niet onwettelijk. Ik heb mijn lesje nu wel geleerd. Ik postte dat vooral vanuit mijn functie van horecaman en niet als schepen. Ik wil benadrukken dat ik niets tegen alcoholcontroles heb, integendeel.”

Niet op de hoogte

De telegramgroep waarover Buyens het heeft, telt 5.599 leden blijkt uit het screenshot dat we op onze redactie ontvingen. Dat is dus meer dan een kleine vriendengroep. Waarnemend burgemeester Wim Janssens (ACT!E) wil liever niet reageren:

“Ik heb Buyens gehoord en wil als tijdelijk, waarnemend burgemeester geen uitspraken doen over politionele zaken. Het enige wat ik wil meegeven is dat wij als politici niet op de hoogte zijn van waar en wanneer er gecontroleerd wordt.”

Burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-b) wil kort reageren tijdens zijn verlof: “De dag dat moraalridders op Facebook zullen bepalen wat al dan niet mag, is nog lang niet aangebroken. Ik zal schepen Buyens niet op de vingers tikken, want hij heeft niets strafbaar gedaan. Dit is een verhaal met nuances, maar het stoort me dat zaken uit de persoonlijke levenssfeer zomaar te grabbel worden gegooid.”

Weinig burgerzin

VIAS-woordvoerder Stef Willems ziet posts zoals die van Buyens liever niet. “Dat is niet sensibiliseren, maar waarschuwen op het moment zelf. Sensibiliseren is zo’n controle vooraf aankondigen. Uit een onderzoek dat we een paar jaar terug hebben gevoerd, blijkt dat één op de tien Belgen doelbewust middelen zoals sociale media, een radarverklikker of een app gebruikt om alcoholcontroles te vermijden. Als je geen alcohol hebt gedronken, heb je geen reden om zo’n controle te omzeilen.”

“Je moet vooral sensibiliseren om geen alcohol te drinken als je moet rijden. Andere bestuurders waarschuwen voor politiecontroles getuigt van weinig burgerzin. Het bemoeilijkt ook de taak van de politie. Een controle kan tot meer leiden. Denk maar aan de monsterboete van 6,2 miljoen euro die deze week aan het licht kwam. Je waarschuwt iemand niet voor een alcoholcontrole als die niet heeft gedronken.”

“Wie zo’n post ziet en iets te diep in het glas heeft gekeken, kan zo de controle omzeilen. Je mag er niet aan denken dat er dan een ongeval zou gebeuren. ‘Waarom controleert de politie niet?’, hoor je dan. Anders ligt het wanneer de politie zelf een grootschalige controle vooraf aankondigt. Dan is dat wel sensibiliserend.”

(GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier