Zwevegem: “Met dank aan de inzet van alle medewerkers”

Redactie KW

Tussen de opkuis van de winterbarbecue en het timmeren aan het decor van de nieuwe productie van Klakkeboem door, had Willy Vancauwenberghe tijd voor een interview met ons. Het illustreert meteen zijn inzet voor Zwevegem-Knokke. Het is dus geen toeval dat hij nu Krak werd.

Het minste wat er van Willy Vancauwenberghe kan gezegd worden, is dat hij ‘Knokke minded’ is. 40 jaar geleden stond hij aan de wieg van minivoetbalploeg de ‘Knokketrotters’ en als voorzitter van het feestcomité in Zwevegem-Knokke zorgt hij er voor de feestelijke sfeer. Daarnaast is hij nog decorbouwer bij het toneelgezelschap Klakkeboem in Knokke en is hij de grote bezieler van de Mechaegelstoet, die om de zeven jaar door de Zwevegemse straten trekt en zijn oorsprong in Knokke kent.

“Pas op, ik doe dat niet allemaal alleen, hé”, reageert Willy. “In het feestcomité zijn we met een achttal medewerkers, voor de Mechaegelstoet waren we met vier organisatoren en bij Klakkeboem zijn we ook met enkele medewerkers. Ik mag dan misschien wel een beetje de voortrekker zijn, alleen zou ik het ook niet kunnen doen. Ik wil dus zeker alle medewerkers danken voor hun inzet.”

Jaarlijks organiseert het feestcomité de Ommegangsfeesten en Knokke Kermis. “Op onze ommegang in augustus hebben we traditioneel de barbecue en ludieke activiteiten zoals ‘savatteschippen’ of zoals vorige keer ‘BH-schieten’. Ieder jaar vinden we wel iets nieuws om volk te lokken.”

De kermis in oktober pakt men dan iets grootser aan. “Een groot succes met de kermis is nu al zeven jaar het levensgroot voetbalspel, waar zestien ploegen aan deelnemen. Verder is er nog snoepworp, Vlaamse kermis, comedyavond en op zondag het aperitiefconcert. Jarenlang hadden we ook een juniorenkoers, maar die heeft plaats gemaakt voor de dorpelingenkoers die aan belangstelling wint.” Willy zou die graag uitbouwen en in het Ommegangsweekend plaatsen.

Carte blanche

Vorig jaar organiseerde Willy voor de vijfde keer de Mechaegelstoet. “Die stoet, die slechts om de zeven jaar door de straten trekt, ligt me nauw aan het hart. Het is als het ware mijn kind geworden. Het is authentiek van Knokke.”

Het was eerder toevallig dat Willy aan de stoet verbonden raakte. “Na de editie in 1975 besloot men met de stoet te stoppen. Ik vond dat heel spijtig omdat ik nooit in de stoet heb mogen meegaan. Toen ik in 1986 in het feestcomité terechtkwam, stelde ik voor om de stoet nieuw leven in te blazen. Ik kreeg meteen carte blanche om zelf iets uit te werken.”

Ondertussen zijn we al vijf edities verder en ook voor 2023 maakt Willy zich geen zorgen. “Ik zou die graag opnieuw organiseren als de gezondheid het toelaat, al staan er ook al een aantal mensen klaar om de fakkel over te nemen.”

Vragenrondje

Wat betekent Zwevegem-Knokke voor u?

“Heel veel, het is mijn leefwereld. Ik ben hier op heel jonge leeftijd terechtgekomen, heb er schoolgelopen, mijn jeugdjaren doorgebracht, mijn echtgenote leren kennen en ik woon hier dus nu al vele jaren”, zegt Willy in één adem. “Ik ben graag onder de mensen en raakte zo goed geïntegreerd in het verenigingsleven. 40 jaar geleden richtte ik hier al een minivoetbalploeg op. Vorig seizoen, na 39 jaar werking, zijn de ‘Knokketrotters’ spijtig genoeg ter ziele gegaan.”

‘Kan je ook wel eens ‘neen’ zeggen als men je medewerking vraagt?

“Jazeker, ik kan zelfs makkelijk ‘neen’ zeggen. Wanneer men mij een bepaalde activiteit voorstelt en ik ben niet overtuigd van de haalbaarheid zal er nogal vlug een ‘neen’ volgen. Aan grote projecten doe ik sowieso al niet mee. Het moet leefbaar blijven en, toegegeven, ik ben bang om op mijn ‘bek’ te gaan. Ze mogen mij echter altijd komen vragen om aan iets mee te werken, als het maar haalbaar blijft.”

Hoe zie je de toekomst als organisator tegemoet?

“Het wordt steeds moeilijker om activiteiten te organiseren waarmee je het publiek kan bereiken. Men is mobieler geworden en soms gaat men kilometers verder naar ongeveer dezelfde activiteiten die we hier organiseren”, zucht Willy.

Veel tijd voor moedeloosheid is er echter niet. “Ons feestcomité is financieel kerngezond, dus wat dat betreft is er niet meteen een probleem. We willen echter geen spaarkas zijn. Als er dus een beetje overschot is, organiseren we wel een extraatje.”

Bio

Privé

Willy is geboren op 29 november 1956. Hij is gehuwd met Myriam Buddaert en de vader van Fanny, Debbie en Dennie. Hij is ‘bompie’ van zes kleinkinderen.

Loopbaan

Nu is hij met brugpensioen, maar vroeger werkte hij eerst bij Bekaert en daarna bij Betafence.

Vrije tijd

Zijn vrije tijd gaat vooral naar de activiteiten in Zwevegem-Knokke, waar hij meestal aan meewerkt. Wel probeert hij het weekend zoveel mogelijk vrij houden te houden om zo tijd te maken voor het gezin.

(Geert Vanhessche)