Zusters nemen na 145 jaar afscheid van klooster in Gits: “Blij dat we ons verhaal in schoonheid kunnen afsluiten”

Het einde van het oude klooster betekent ook het einde van een tijdperk. © SV
Redactie KW

Aanstaande zaterdag trekken de laatste tien Gitse zusters de deur van het oude moederklooster van de heilige Vincentius à Paolo definitief achter zich dicht. Dit weekend slapen ze voor het eerst in de nieuwbouw die achteraan op het domein opgetrokken werd. Halfweg mei start dan de sloop van het klooster. Het einde van 145 jaar kloostergeschiedenis, al wordt het een einde in schoonheid. Wij gingen praten met zuster Lucrèse.

Versleten en te groot

Het zijn drukke dagen voor de Gitse zusters. Al wekenlang worden er kasten geledigd, spulletjes in dozen gestopt en verhuisd naar de nieuwbouw. Het meeste werk is echter achter de rug. “Ruim een maand geleden al hebben we met vereende krachten hier alles op de benedenverdieping leeg gehaald”, vertelt zuster Lucrèse. “Al blijft het uiteraard een grote verandering. De oudste van tien zusters die straks verhuist, is 100 jaar. Sommige zusters wonen hier al 60 à 70 jaar en voor hen is dit echt niet evident, ook al is het in principe maar naar onze achtertuin. Zelf zit ik ook met een dubbel gevoel. We hebben hier altijd samen geleefd, gewerkt en gebeden. We hebben fijne momenten gekend, maar ook triestige. Maar we mogen niet vasthouden aan het emotionele. Dit gebouw is versleten en is veel te groot voor ons. Laat ons liever trots zijn dat we dit hebben kunnen verwezenlijken en dat we iets moois achterlaten voor de toekomstige generaties. Iets waar de hele gemeenschap straks iets aan zal hebben.”

Op het gelijkvloers staan nog wat meubeltjes, maar de eerste en tweede verdieping zijn nagenoeg helemaal leeg. Zuster Lucrèse neemt ons mee naar de onverwarmde verdiepingen. We stappen op loszittende tegels en zien hier en daar nog een eenzame kartonnen doos. “Dit was hier trouwens de gang van het noviciaat (de nieuw ingetreden zusters – red.). En dit was onze processiekamer, waar we de gewaden van de processies bewaarden. Die worden nu bewaard in het oude gemeentehuis. Heel veel meubels en zelfs enkele deurstijlen kregen al een nieuw plekje, onder meer via het sociaal huis, terwijl onze albes, kelken en kruisen dankzij een bevriende priester een tweede leven krijgen in de Filipijnen. Daar zijn we blij om, want zo geven we de christelijke waarden door en helpen we mensen in armoede, in de geest van onze patroonheilige.”

Kunstroute

Het einde van het klooster, dat gebouwd werd in 1879, is niets minder dan het einde van een tijdperk, al wordt dat wel in schoonheid afgesloten. Onder impuls van de Kultuurvereniging van Gits gingen liefst veertig kunstenaars aan de slag in evenveel oude kamertjes op de bovenverdieping. Het resultaat is een indrukwekkende kunstroute dat zich doorheen de lange gangen van het kloostercomplex slingert.

De expo Non.Stop.Kunst loopt twee weekends op rij in maart. Nog in maart wordt ook de expo van de Heemkundige Kring rond 200 jaar kloostergeschiedenis hernomen in de kloosterkapel, plant het STAP er toonmomenten, zorgt de ouderraad van de school voor een escaperoom en heeft de Chiro van Gits er een sneukelwandeling gepland. Zuster Lucrèse is bijzonder tevreden met al die initiatieven. “Zo krijgt het klooster een mooi afscheid. Ongetwijfeld zullen heel veel Gitsenaars nog een laatste keer willen komen kijken. Iedereen is welkom. En ik kan je nu al verzekeren dat het zeker de moeite waard zal zijn ook.”

Complexe situatie

Eigenlijk had de sloop al in april moeten starten, maar die timing zal niet gehaald worden. “Er dient nog van alles afgekoppeld te worden en dat zal wat langer duren dan gepland”, legt burgemeester Frederik Demeyere (CD&V) uit. “De situatie is vrij complex, omwille van de nieuwbouw en de nabijheid van de basisschool. De start van de sloop zal voor de week van 15 mei zijn. Dan gaat alles van de gevel tot aan de kapel gefaseerd tegen de vlakte. We mikken op 1 september als uiterste deadline. Wat hinder is onvermijdelijk, maar we gaan er bij de aannemer op hameren dat de veiligheid primeert. Ouders moeten hun kinderen veilig kunnen afzetten en ophalen. Nog omwille van de veiligheid willen we dat het deel van het klooster dat het dichtst tegen de school aan leunt (ter hoogte van de turnzaal – red.) pas in de zomervakantie afgebroken wordt.”

De lastvoorwaarden en de gunning van de sloop van het klooster staan op de agenda van de volgende gemeenteraad. Wanneer uiteindelijk de bouw van de nieuwe school zal starten, is nog niet duidelijk. Dat zal wellicht nog een paar jaar op zich laten wachten. Eens die nieuwe school er staat, gaat dan ook het oude schoolgebouw tegen de vlakte. (SV)