Zonnebekenaar Bram Vandewalle lanceert smaakvol Sint-Maartensbier

Bram Vandewalle (brouwerij Castalia), Benny Chaerle (voorzitter Sint-Maartenscomité) en Nele Vanlerberghe (lokaaluitbaatster), samen met sint en piet tijdens de voorstelling van het Sint-Maartensbier. © ZB
Redactie KW

Sint-Maarten is niet alleen een kindervriend. Ook de volwassenen worden niet vergeten en kunnen voortaan genieten van het Sint-Maartensbier. Het goudblond bier wordt gebrouwen door Zonnebekenaar Bram Vandewalle.

Het Sint-Maartensbier is een goudblond bier van hoge gisting met nagisting op fles. Dit speciaalbier, met een alcoholgehalte van 7,5%, wordt gebrouwen door Castalia Craft Beers en werd ontworpen door zytholoog Bram Vandewalle. De gebruikte ingrediënten zijn onder meer gerstemout, tarwemout, hop, gist, kruiden en water. Het bier smaakt het best als het geserveerd wordt op 6 à 8 graden.

Bram Vandewalle (34) is hobbybrouwer en woont in De Renne in Zonnebeke. Beroepshalve is hij personeelsverantwoordelijke bij Futura, de Go!-scholengroep van de regio Wervik-Menen-Geluwe. “Ik werkte mijn middelbaar onderwijs af in Ter Groene Poorte in Brugge waar ik de richting hotel volgde. Daarna behaalde ik nog het bachelordiploma Frans, geschiedenis en informatica en gaf een achttal jaar les. Vervolgens volde ik een opleiding Spaans en een brouwcursus. Ondertussen ben ik afgestudeerd als zytholoog”, vertelt Bram.

Starterspakket

Het idee om bier te brouwen ontstond zo’n vijf jaar geleden. “De basis van mijn drankkennis en culinaire interesse werd wellicht gelegd in Ter Groene Poorte”, stelt Bram. “Ik proefde graag een streekbiertje en het idee groeide om zelfs eens een biertje te maken, louter als hobby. Een starterspakket als verjaardagscadeau zette me definitief op weg. Na een eerste geslaagde poging ging ik een stapje verder. Na uren lezen en zelfstudie stelde ik een eerste recept samen en brouwde dat volledig zelf.”

“Ik maak gebruik van bestaande grotere brouwerijen met een professionele installatie om mijn bieren zelf of te laten brouwen. Dit heb ik bewust gekozen omdat ik mijn vorige woning geruild had voor een appartement in De Renne waar brouwen totaal onmogelijk is. Mijn bierfirma werd genaamd naar Castalia, een waterbron uit Delphi. Op deze plek woonden in de Griekse mythologie de muzen en mijn droom is dan ook, net zoals de negen muzen, negen bieren in omloop brengen.”

Momenteel bestaat het aanbod van Bram uit Clio (muze van de verheerlijking en geschiedschrijving, red.), Urania (muze van de astronomie, red.) en Thaleia (muze van de komedie, red.). Clio heeft een alcoholgehalte van 7, 3 %, Urania een stevige 9,5 % en Thaleia 4, 5%. De drie bieren laten zich makkelijk drinken. Voor het brouwen werkt Bram samen met brouwerij Eutropius in Menen.

Eigen creaties

“Alle recepten zijn nog altijd mijn eigen creaties die eerst getest, geproefd en indien nodig bijgeschaafd worden vooraleer ze op grote schaal in productie gaan. Ik probeer vooral een kwalitatief bier op de markt te brengen, maar hou er ook van om te vernieuwen. Het Sint-Maartensbier sluit aan bij de Clio. Ik ben blij aan dit project te mogen meewerken”, zegt Bram enthousiast.

Het Sint-Maartensbier van Bram kan geproefd worden in de grote loungetent op het kasteeldomein bij een bezoek aan Sint-Maarten op 6, 9, en 10 november. Wie niet zolang wil wachten, kan de heerlijke goudblonde Sint-Maarten nu al proeven in d’Oude Timmerie langs de Roeselarestraat. (Noël Vandewiele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier