Ziekenhuisdirecteurs Tielt & Waregem: “Alle cijfers ten spijt moet de patiënt centraal staan”
Het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt en het OLV van Lourdesziekenhuis van Waregem zijn vergelijkbare regionale ziekenhuizen, die tegenwoordig elk hun eigen sterktes uitspelen in een groter samenwerkingsverband.
Deze reportage maakt deel uit van ons dossier Ziekenhuis van de toekomst p>
“We zetten meer dan ooit in op een uitgebreide basiszorg. Indien gespecialiseerde behandeling vereist is, spreken we ons netwerk aan”, vertellen algemeen directeurs Peter Lauwyck (Tielt) en Richard Neirynck (Waregem).
Het OLV van Lourdesziekenhuis maakt sinds midden 2015 deel uit van een breder E17-netwerk, waartoe ook AZ Maria Middelares Gent, AZ Groeninge Kortrijk en sinds kort ook het Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze en de Sint-Jozefskliniek Izegem behoren. In oktober vorig jaar werd de ziekenhuisgroepering tussen het Sint-Andriesziekenhuis en AZ Delta Roeselare-Menen officieel ondertekend. Het netwerk Midden West-Vlaanderen wordt verder vorm gegeven met het Jan Ypermanziekenhuis (Ieper) en het Sint-Rembertziekenhuis (Torhout).
Volgens Richard Neirynck merkt de patiënt voorlopig niet veel van die verregaande vormen van samenwerking. “Wij zetten meer dan ooit in op een uitgebreide basiszorg, maar voor hogere zorg zoals cardiologie en radiotherapie doen we een beroep op andere ziekenhuizen uit ons netwerk“, vertelt de algemene directeur van het Waregemse ziekenhuis. “Op termijn zal de patiënt niet meer kiezen voor één ziekenhuis of één geneesheer, maar voor een netwerk. Alles wat in het basisziekenhuis kan gebeuren, moet daar ook blijven. Het is trouwens niet de patiënt die in de eerste plaats mobiel moet zijn. Wij hebben de afspraak met onder meer AZ Groeninge en AZ Maria Middelares dat hun artsen therapieën bij ons komen uitvoeren als wij over de nodige apparatuur beschikken. Pas als dat niet het geval is, verhuist de patiënt naar het ziekenhuis die ze wel heeft.”
Longkankeroperaties
“Laat ons eerlijk zijn: door samen te werken met een groter ziekenhuis als AZ Delta kunnen wij nu disciplines aanbieden – ik denk maar aan nefrologie (nieraandoeningen) – die we vroeger niet in huis hadden”, pikt Peter Lauwyck in. “Een robot voor prostaatoperaties hebben we niet en de ambitie is ook niet om die morgen aan te kopen, omdat we te weinig patiënten binnenkrijgen voor dat soort operaties.”
In het Waregemse ziekenhuis worden geen longkankeroperaties meer uitgevoerd omdat dergelijke ingreep meestal op geen vijf patiënten per jaar moest worden toegepast. Financieel niet verantwoord dus. En volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg heb je in ziekenhuizen die minder dan tien longkankeroperaties per jaar uitvoeren dubbel zoveel kans om binnen de zestig dagen na de operatie te overlijden als in ziekenhuizen die vaker ingrepen verder uitvoeren.
Directeur Richard Neirynck: “Dertig jaar geleden behandelde dokter Léon Bouckaert wekelijks meerdere patiënten met longkanker. Hij was verbonden aan het sanatorium van Sijsele, bekend voor de behandeling van TBC, en voor hem waren dat routine-operaties. Nu is dat niet meer zo. Dergelijke patiënten sturen wij dan ook door.”
Een robot voor prostaatoperaties hebben we niet en het is ook niet de ambitie om die aan te kopen
“Het slechtste wat je als ziekenhuis kunt doen is behandelingen uitvoeren die je niet aankan“, aldus nog Peter Lauwyck. Een verdere centralisatie van zeldzame en complexe pathologie dringt zich volgens hem op. “Zo worden mensen met slokdarmtumoren en pancreaskanker niet meer in Tielt behandeld. We sturen hen door naar AZ Delta, waar ze door artsen van ons ziekenhuis worden behandeld. Dat groeperen van operaties betekent ook voor hen een stimulans en werkzekerheid.”
Directeur Lauwyck benadrukt dat het Tieltse ziekenhuis goede scores inzake overlevingskansen behaalt bij de kankers die het behandelt. “Ook moet je weten dat een op de drie Vlaamse ziekenhuizen op dit moment verlieslatend is. Tielt is daar niet bij, net zo min als Waregem.”
“Een gewezen directiecollega kwam onlangs op maandagmorgen binnen voor een totale heupprothese. In twee uur was hij uit de operatiezaal weg en op woensdagnamiddag mocht hij al naar huis. Dat vind ik een spectaculaire vooruitgang”, aldus nog Richard Neirynck. “Want alle cijfertjes ten spijt moeten de patiënt en kwaliteitsvolle zorg dichtbij bed centraal blijven staan in ons verhaal.”
(TVH)
Ziekenhuis van de toekomst
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier