Wordt Menen straks weer verkozen tot marginaalste stad van Vlaanderen?

Menenaar Mathias Vanbelleghem. (foto CLL)
Menenaar Mathias Vanbelleghem. (foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Het is een jaarlijkse traditie: de verkiezing van meest marginale stad van Vlaanderen. Het studentikoze initiatief, dat steevast op duizenden deelnemers kan rekenen, leverde Menen al twee keer de ietwat aparte titel op, en ook dit jaar is de grensstad de grootste kanshebber. Schepen van Cultuur Griet Vanryckegem (N-VA) kan er alvast mee lachen. “Als dit mensen naar hier kan brengen, dan zullen ze snel merken dat we veel meer in petto hebben.”

De verkiezing, een uit de hand gelopen studentengrap op de Facebookpagina van Keizerrijk Vlaanderen, groeide in enkele jaren tijd uit tot een heuse incontournable van de jeugd. 16 steden nemen het wekenlang tegen elkaar op in een poging de titel van meest marginale stad van Vlaanderen binnen te rijven.

Hoewel het bij de start een verkiezing was die zich meer in de subregionen van het internet afspeelde, groeide het uit tot een wedstrijd waar duizenden mensen aan deelnemen. Menen won de titel ondertussen al twee keer en kan een derde beker in huis halen. Keer op keer zijn het de Menenaars zelf die hun thuisstad naar de overwinning loodsen, door massaal te delen en liken.

‘Mijn guilty pleasure’

Mathias Vanbelleghem (18) is een van die Menenaars die erg actief deelnam aan de wedstrijd. “Corona, crisis en pandemie. We worden om de oren geslagen met slecht nieuws”, klinkt het bij de kerel. “Als jonge kerel wil ik toch nog wat plezier kunnen maken en die verkiezing is een beetje mijn jaarlijkse guilty pleasure geworden. Het was fantastisch te zien hoe vorige jaren onze stadsgenoten bijna dagelijks opriepen om op Menen te stemmen en ook dit jaar zal het van hetzelfde zijn. Die titel halen we zo binnen!”

Of ze het niet erg vinden als marginaal door het leven te gaan? “Als er nu één iets is wat een Menenaar wel kan, dan is het relativeren” pikt hij meteen in. “Iemand die hier aanstoot aan neemt moet misschien eerder zichzelf in vraag stellen dan zijn pijlen op dergelijk initiatief te richten.”

‘Kekgoaiers’

Ook in het stadhuis wordt de verkiezing gevolgd, al worden de toortsen en rieken nog niet meteen voor gebruik klaargemaakt. “We kunnen natuurlijk op alles zuur en bitter reageren”, lacht Schepen Griet Vanryckegem. “Feit, er zijn leukere titels om te krijgen maar de inwoners van Menen weten heus wel dat we heel wat meer te bieden hebben. Het is en blijft een grappig concept en uiteindelijk kunnen we op die manier wel een link met de realiteit leggen. Menenaars hebben vooral de reputatie dat ze grappenmakers zijn, ‘kekgoaiers’ zoals ze zeggen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ze massaal deelnemen aan deze verkiezing, zo kunnen ze nog eens goed lachen. Mochten de organisatoren van deze verkiezing ooit onze stad willen bezoeken, dan mogen ze me steeds contacteren. Ik zal hen graag de meest merkwaardige plekjes van Menen laten zien.”

Wie de marginaalste stad van Vlaanderen wordt, weten we volgende week vrijdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier