Wie schreeuwt het best als een meeuw? Adinkerke klaar voor nieuwe editie van Europees kampioenschap

Organisator en presentator Claude Willaert met de 6-jarige Marie Boon die vorig jaar met haar meeuwenschreeuw de jury van zijn sokken blies en winnaar werd in de juniorcategorie. © Myriam Van den Putte MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Voor het EK Meeuwenschreeuwen 2024, op 21 april in de Verloren Gernoare in Adinkerke, zijn er al deelnemers uit vijf Europese landen geregistreerd. Zin om mee te dingen naar de titel? Inschrijven kan nog altijd.

Om 15 uur start de wedstrijd met jeugdcategorie ‘Juveniel’ (tot 16 jaar), wat verwijst naar de naam voor jonge vogels. Daarna komen de individuele, adulte exemplaren aan de beurt, en tot slot de kolonies, bendes van twee tot vijf meeuwen. Momenteel spant België de kroon met meerdere inschrijvingen, maar ook uit Nederland, Engeland, Italië en Zweden zijn er meeuwenschreeuwers van de partij. “Ook een Duitser en een Française hebben hun komst bevestigd, maar we zijn benieuwd of ook zij effectief op het podium zullen staan”, zegt organisator Claude Willaert. “De spanning en de koorts stijgen, hopelijk krijgt niemand van de deelnemers vogelgriep! Eén Amerikaan wou in zijn thuisland een crowdfunding organiseren om over te vliegen voor deze editie, maar dat hebben we uit principe geweigerd. De gevolgen van de klimaatveranderingen maken dergelijke vliegreizen een beetje onverantwoord. Uiteindelijk staan de meeuwenschreeuwers maar een minuutje op het podium. Vandaar dat we nooit een wereldkampioenschap zullen organiseren.”

Bij de organisatie van dit EK krijgt Willaert steun van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (Oostende), de provincie West-Vlaanderen, en natuurwerkgroep De Kerkuil. Zij vormen de professionele jury en promoten het evenement mee.

Beste pr-campagne

“Het feit dat er wereldwijd sympathie blijkt voor de meeuw, maakt dat deze wedstrijd de beste pr-campagne ter wereld is voor meeuwen”, aldus Claude Willaert. “Want de conflicten tussen mensen en meeuwen zijn overal gelijkaardig en dus herkenbaar.”

Juryvoorzitter Jan Seys (hoofd wetenschapscommunicatie VLIZ): “Doel van de organisatie is deze beschermde luchtacrobaten een positief imago te geven. Ze worden ‘de ratten van de kust’ genoemd en dat knaagt. Meeuwen kennen problemen om natuurlijk voedsel te zoeken, op overvolle en/of machinaal gekuiste stranden, en om geschikte broedplaatsen te vinden. Daar kwam nog de vogelgriep bij, die duizenden slachtoffers maakte.”

De organisatoren hopen ook op heel wat respons uit eigen regio. Nieuwe kandidaten kunnen een filmpje met hun meeuwenschreeuw insturen, met vermelding van naam, woonplaats, nationaliteit en leeftijd, naar ekmeeuwenschreeuwen@gmail.com. Alle info op www.gullscreeching.eu.

“Je kan ons boeken voor een workshop, waarbij je meer leert over meeuwen, en tips krijgt van een gewezen Europese kampioen hoe je een meeuwenschreeuw kan laten weerklinken”, geeft Willaert nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier