Wervik: “Titel bestemd voor overleden zoon”

De Krak van Wervik Donald Buyze met zijn echtgenote Marleen Lapere. (Foto MV)
Redactie KW

Donald Buyze uit de Galgestraat in Kruiseke is verkozen tot dé Krak van Wervik. Hij noemt zichzelf eigenzinnig. “Voor mijn campagne op Facebook gebruikte ik zelfs president Obama en zijn opvolger Donald Trump”, lacht Donald.

Donald Buyze organiseerde eind augustus voor de tiende keer het Mith-festival. Aan de overkant van café Het Visputje langs de Oude Ieperweg in Kruiseke was er een recordopkomst. Familie en vrienden herdachten Tijs Buyze. Halfweg december 2006 werd hij het slachtoffer van een zwaar verkeersongeval langs de Wervikstraat in Menen. Twee dagen later bezweek Tijs aan zijn verwondingen.

Denemarken

De Krak woont op de Schiethoek, is creatief, gedreven en vindingrijk. Toen we onze laureaat telefonisch contacteerden met het goede nieuws dat hij tot de vijf genomineerden behoorde, zat Donald in Denemarken. “Voor een week”, vertelt hij. “In het najaar zijn we daar twee keer geweest. Bij mijn schoondochter Kim en onze kleindochter Lynke (9,5 jaar). Het is daar leuk. Kim is van opleiding kunstwetenschapper en werkt in Denemarken aan een project rond moderne wetenschappen.”

Ik liet Donald Trump en Barack Obama mee campagne voeren

“Nadat ik vernam genomineerd te zijn, ben ik eerst wat beginnen nadenken. Daarna begon ik campagne te voeren. Het was allemaal Donald Trump wat de klok sloeg en dus mocht mijn naamgenoot niet ontbreken.” (lacht)

“Met die campagne was ik niet de hele dag bezig. Ik fotoshopte tussen de soep en patatten. Ik stuurde mijn contacten een e-mail en deed een beroep op mijn vrienden op Facebook. Zelf ben ik geen grote stemmer voor om het even wat. Ik laat me niet snel iets op mijn mouw spelden. Zo ben ik.”

In eigen tuin

“Dat ik de meeste stemmen kreeg, zie ik als een bevestiging van mijn ‘carrière’. Ik zit in allerlei verenigingen waarvoor ik me inzet en dat wordt nu als dé Krak van Wervik goed terugbetaald”, glimlacht hij. “Eigenlijk is mijn zoon Tijs, die zoveel jaar na zijn overlijden nog altijd veel emoties losweekt, de Krak. De titel is voor hem bestemd. Ik ben gewoon de man die het festival organiseert. Tijs had ongelooflijk veel vrienden. Toen hij op de intensive care in Kortrijk lag, verzamelde daar een 50-tal vrienden.”

“De eerste editie van het festival – dat toen trouwens nog niet Mith heette – vond plaats in onze tuin. Eerst trokken we met een bus vol vrienden naar de urne van Tijs op de parkbegraafplaats. We keerden te voet terug en daarna vond een vrij podium plaats. Iedereen nam drank en vlees voor de barbecue mee. Omdat dit te emotioneel was voor onder meer mijn echtgenote, zijn we met het festival verhuisd naar Het Visputje. We namen letterlijk wat afstand.”

(EDB)

Vragenrondje

De opbrengst van het Mith-festival gaat telkens naar de vzw Polyfinario die zich inzet voor de vrijzinnige jeugd. Tijdens het festival hebben ze een belangrijke inbreng ?

“Die inbreng is groot”, benadrukt Donald. “De eerste vijf edities organiseerden we het allemaal zelf. De tweede keer regende het en leden we verlies. Na een zevental edities waren we uit de kosten. De jongste twee jaar genoten we tropisch weer.”

Je behoort tot de stichters van Polyfinario ?

“We waren met drie”, blikt onze laureaat terug. “Bedoeling was kinderen sport en uitdagende dingen laten doen. Zo gaan we tijdens de paasvakantie met een zeilboot op het IJsselmeer varen. Ik trek dan mee als reisleider en fungeer tevens als kok. We zijn met een 30-tal kinderen van 11 tot 14 jaar. Ze moeten de zeilen optrekken. Het is een actieve vakantie van vijf dagen. Tijdens de grote vakantie ga ik niet mee om wat op adem te kunnen komen. Bovendien is er ook de voorbereiding van ons festival.”

Je was ooit wielrenner?

“Ik had willen voetballen, maar mocht niet van mijn moeder”, zegt hij. “Mijn vader was seizoensarbeider in Wallonië en was altijd weg. Vanaf mijn 15de ging ik helpen bij Roger Bauden, toen een jonge boer in Geluveld. Roger heeft ook nog gekoerst. Ik reed samen met Patrick Lefevere. Ik koerste slechts een jaar.”

Nadien begon je toch te voetballen ?

“Mijn moeder kon me niet meer tegenhouden. Ik speelde 17 jaar bij Blue Star Geluveld, moest stoppen door een blessure en werd later jeugdtrainer bij Eendracht Wervik. Met de provinciale knapen speelden we kampioen. Tijs speelde mee. Later was ik nog drie jaar jeugdcoördinator bij VK Ieper. Ik was daar elke dag. Dat was mijn hobby die evenwel mijn job begon te overheersen.”

Bio

Privé

Donald Buyze (62) is geboren in Geluveld, woont in de Galgestraat en is getrouwd met Marleen Lapere. Naast Tijs (+) is er nog zoon Kobie (37).

Opleiding

Donald is leerkracht zedenleer. Hij gaf les in De Duizendpoot op de Tuinwijk in Menen en in de Hellestraat, nu De Horizon.

Vrije tijd

Stichter vzw Polyfinario, bestuurslid August Vermeylenkring Kortrijk, Brothers-in-Arms Memorial Project Zonnebeke, organisatiecomité Feest Vrijzinnige Jeugd Kortrijk. Bestudeert de dwangarbeid tijdens WO I en schrijft er een boek over.