Werkgroep Dementie creëert ‘Weg en Were’-wandeling: “Meer inzicht bieden”
De werkgroep dementie van wzc Aksent organiseert op vrijdag 20 september voor het eerst een ‘Weg en Were’-wandeling. “Een belevingswandeling waar iedereen kan aan meedoen om meer inzicht te krijgen over personen met dementie”, zegt Fien Delarue, referentiepersoon dementie in het woonzorgcentrum. “Het thema van de wandeling is ‘dementie en zintuigen’.
De ‘werkgroep dementie’ van het wzc Aksent bestaat ondertussen een drietal jaar. “Er zitten daar collega’s in uit verschillende disciplines die actief zijn op de verschillende afdelingen in ons woonzorgcentrum”, zegt Fien Delarue. “Vanuit onze visie op personen met dementie vinden we het belangrijk dat de bewoners ‘zorg op maat’ krijgen. Omdat iedere persoon anders is en vanuit zijn eigen levensverhaal, waarden en normen bekeken wil worden.”
Kenners en partners
“De meeste vragen die we als zorgverlener van familie krijgen, gaan vaak over onbegrepen gedrag. Hun familielid doet zich anders voor, de familie zelf weet niet hoe ze hierop moet reageren of mee omgaan. Wat is er aan de hand met mijn vader of moeder?… Tal van vragen waar ze graag antwoorden op willen krijgen. Mensen met dementie reageren heel vaak vanuit hun gevoel en hun emoties. Wij reageren eerder vanuit onze rationele kant. Maar als zorgverleners moeten we eigenlijk meegaan in de gevoelswereld van die persoon met dementie en zo proberen te communiceren. En dat kan via de zintuigen, het thema van onze wandeling.”
“Zorgverleners moeten eigenlijk meegaan in de gevoelswereld van de persoon met dementie”
De werkgroep dementie ziet de familie van de bewoners ook als de ‘kenners’ en de partners in de zorg. “Beslissingen over en met de bewoner gebeuren ook in overleg met de familie omdat mensen met dementie niet altijd zelf kunnen verwoorden wie ze zijn en wat ze willen. In dat geval kan de familie ook op onze vragen een antwoord bieden. Dit jaar bieden we een opleiding aan voor onze vrijwilligers. Het opzet is dat ze zelf een vraag of situatie, waarbij ze niet weten hoe ze kunnen reageren op het gedrag van iemand met dementie, mogen indienen. Wij bieden dan een mogelijke oplossing aan. Ik zeg hier wel ‘mogelijk’ omdat iedere persoon anders is, iedere situatie anders is.”
Iets anders
De werkgroep dementie organiseerde de vorige jaren infoavonden waar veel positieve reacties op kwamen. “Maar we wilden dit jaar toch een keer iets anders organiseren, een activiteit die langer in het geheugen blijft hangen. En dat is onze ‘beleefwandeling’ rond het thema dementie en zintuigen. Op die wandeling krijg je info over hoe je via de zintuigen met personen met dementie communiceert. Via muziek bijvoorbeeld. In Aksent organiseren we veel activiteiten met muziek. Bij mensen met dementie roept dat vaak mooie herinneringen op. Je prikkelt hen daarmee op een heel leuke manier.”
De naam ‘Weg en Were’-wandeling kwam er tijdens een brainstorm. “Omdat mensen met dementie vaak verdwaald lopen en in de gang van het woonzorgcentrum soms ‘weg en were’ lopen op zoek naar iets of iemand. Een naam waar iedereen meteen akkoord mee was.”
Vijf haltes
Op de ‘Weg en Were’-wandeling van vrijdag 20 september is iedereen, ook mensen van buiten het woonzorgcentrum, die iets meer wil weten over personen met dementie uitgenodigd. De wandeling is 5 kilometer lang en je kan zelf bepalen wanneer je tussen 14 en 17 uur wil starten. De wandeling is gratis, maar je moet wel vooraf inschrijven via mail dementie@seniorenzorglendelede.be. Er zijn op die wandeling 5 stopplaatsen waar telkens één zintuig aan bod komt. Stopplaats 1 is in de Sint-Blasiuskerk waar de ‘oren’ het themazintuig zijn en waar de Kortrijkse allroundzangeres ‘Doremi Sofia’ zal zingen. Wat er op de andere 4 stopplaatsen te beleven valt, moet de wandelaar zelf ontdekken. Voor die wandeling kunnen we rekenen op de medewerking van het gemeentebestuur, bib, brandweerkazerne, sportdienst en de Sint-Blasiusparochie.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier