Werken hospitaalsite in Damme centrum starten eind dit jaar

Beeld van hoe de vernieuwde hospitaalsite eruit kan zien. © Kristof Schotsmans
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Eind dit jaar moeten de werken van start gaan voor de reconversie van de hospitaalsite in Damme centrum. Dat laat het stadsbestuur weten. Er wordt een grondig restauratiedossier aangevat, maar een nieuwbouwcluster met 26 wooneenheden zal eerder zichtbaar zijn.

Eerder dit jaar heeft het stadsbestuur via een procedure van publiek-private samenwerking de reconversie toegewezen aan TM Global Monument, een samenwerking van een aantal partners met ervaring in nieuwbouw, restauratie en landschapsarchitectuur. Deze groep zal restauratiedossiers aanvatten voor het Sint-Janshospitaal, de Margarethavleugel en de O. L. V.-kerktoren. Nog eerder zichtbaar zal de reconversie van de Sint-Jansvleugel zijn, waar een nieuwbouwcluster van 26 wooneenheden boven een ondergrondse parking zal komen. Die nieuwbouw zal los staan van het hospitaal, dat zo een betere zichtbaarheid krijgt en waardoor de achterliggende tuinengordel beter bereikbaar wordt.

“Het is bijzonder goed nieuws voor Damme dat deze historische plaats van onthaal en zorg nieuw leven ingeblazen wordt”, zegt burgemeester Joachim Coens (CD&V+). “Zowel de restauratie die de historische onderdelen van de site in ere herstelt, als de realisatie van een nieuwbouwcluster zullen van deze site een bruisende aantrekkingspool maken.”

Omgevingsvergunning

“Voor ons is het een eer om deze voorname en beeldbepalende site in het pittoreske Damme te mogen ontwikkelen, samen met co-ontwikkelaar Monument Real Estate”, zegt CEO Kathleen Dewulf van Global Estate Group. Voor de restauratie wordt een beroep gedaan op de ervaring van Group Monument en de architecten Philippe Vierin en Benoit Delaey. De plannen worden nu vertaald in een omgevingsvergunning, waarna de effectieve werkzaamheden in principe eind dit jaar van start gaan. De Vlaamse erfgoedvereniging Herita is al in Damme neergestreken om samen met het stadsbestuur op de site een publiekswerking op te zetten. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier