Weer twee mensen eenzaam gestorven in Brugge: “Geen beweging te zien? Verwittig ons dan”
In Brugge zijn de voorbije maand twee mensen levenloos in hun woning teruggevonden nadat ze al enkele weken waren overleden. Nadat gelijkaardige feiten zich ook al in de zomer van 2017 voordeden, startte de stad Brugge het actieplan ‘Vierkant tegen eenzaamheid’. “Is er langere tijd geen beweging rond een woning, verwittig ons dan”, lanceert burgemeester Dirk De fauw een oproep.
Eenzaamheid, het blijft ook in Brugge een bijzonder groot probleem. In nauwelijks een maand tijd zijn twee mensen in de Breydelstad dood aangetroffen in hun woning. De slachtoffers waren toen al enkele weken overleden. Alles wijst op een natuurlijke, eenzame dood.
Bij het recentste geval sloeg de huisbaas van een huis in de Grauwwerkersstraat, in de Brugse binnenstad, woensdag alarm. Naar verluidt was het een bewoonster van een appartement in hetzelfde pand die eerder al liet weten dat er iets aan de hand was. De vrouw zou geurhinder waargenomen hebben en dit gesignaleerd hebben aan de huisbaas. Daarop zou dan het levenloze lichaam van de bewoner aangetroffen zijn. Het betrof een veertiger die uit Estland afkomstig was en en al enkele jaren in Brugge woonde. Doordat de persoon momenteel niet aan het werk was, werd hij ook op het werk niet gemist. Hij bleek ook weinig tot geen familie of sociale contacten te hebben in de stad, noch in de wijde omgeving.
Geen sociaal netwerk
Nauwelijks een maand geleden werd ook in een woning in de sociale woonwijk Blauwe Poort in Sint-Pieters bij Brugge het levenloze lichaam van een man aangetroffen. “Ook hier ging het om een man van buitenlandse origine, afkomstig uit Senegal, die hier nauwelijks een sociaal netwerk had. Naar ik verneem, kreeg hij om de zoveel maanden eens bezoek van een vriend uit Nederland, waar hij zelf ook nog gewoond heeft”, zegt burgemeester Dirk De fauw.
De eenzame sterfgevallen doen terugdenken aan de zomer van 2017, toen in enkele dagen tijd drie mensen levenloos werden teruggevonden in hun woning. Het stadsbestuur, toen nog onder leiding van burgemeester Renaat Landuyt (SP.A), kwam toen op de proppen met het actieplan ‘Vierkant tegen eenzaamheid‘. Toenmalig OCMW-voorzitter en huidig burgemeester Dirk De fauw was er toen ook al nauw bij betrokken. “We hebben toen uitvoerig vergaderd met hulpverleners en vrijwilligers van onder meer OCMW, CAW, gemeenschapswachten, politie en allerlei andere organisaties. We wilden een systeem opzetten om symptomen van eenzaamheid snel op te pikken en door te geven aan deskundige instanties. En we communiceerden een telefoonnummer waarop burgers tekenen van eenzaamheid kunnen signaleren”, verduidelijkt burgemeester De fauw. “Het gaat om het algemeen telefoonnummer van de stad Brugge, maar onze telefonisten hebben duidelijk instructies meegekregen dat ze bij meldingen rond eenzaamheid moeten doorschakelen naar deskundige maatschappelijk assistenten die de meldingen professioneel kunnen afhandelen.”
Moeilijk te voorkomen
De twee personen die recentelijk overleden zijn, waren volgens burgemeester De fauw niet bekend bij hulpverleners en sociale organisaties. “We doen wat we kunnen met ons actieplan waarin dus tal van diensten en organisaties – zoals politie, gemeenschapswachten en OCMW – bij betrokken zijn, maar ik vrees dat we nooit zullen kunnen voorkomen dat er gevallen door de mazen van het net glippen. Het is heel moeilijk om dit te voorkomen bij personen met nauwelijks een sociaal netwerk. Maar ik wil toch een oproep doen naar de buurtbewoners: als je ziet dat er in langere tijd geen beweging is in of rond een woning, verwittig dan de stad Brugge of de politie”, besluit burgemeester De fauw.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier