Weer Hello Fred boekettenactie voor onderzoek naar MSA: “Dit is even belangrijk als onderzoek naar kanker”

Fred tijdens de vorige actie, in oktober 2022, met kinderen Ruben en Will. © ELD
Redactie KW

Op 8 en 9 juni organiseert Fred Verhaeghe de vijfde editie van de Hello Fred boekettenactie in Waregem. Met de opbrengst ervan wil hij onderzoek helpen financieren naar neurologische ziekten. Zijn vrouw Hadewyck overleed in 2022 aan MSA. “Onderzoek naar neurologische ziekten is even belangrijk als onderzoek naar kankers.”

Acht jaar lang streed Hadewyck De Volder tegen MSA, een ongeneeslijke hersenziekte waarbij hersencellen afsterven. Ze overleed op 20 maart 2022. Volgens haar laatste wens stond ze haar hersenen af aan de wetenschap. Dankzij de donatie van Hadewyck kan er verder onderzoek gebeuren, in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, in Londen en het UZ Leuven.

Duizend boeketten

Haar man Fred Verhaeghe wil een van haar laatste wensen vervullen. “Het is niet toevallig dat we dit in deze periode doen. Hadewyck was jarig op 12 juni. Ze hoopte dat niemand nog zou moeten meemaken wat zij heeft doorgemaakt”, zegt hij. Door een Hello Fred bloemenbox te kopen, voor 35 euro, kun je UZA foundation/MSA Fonds steunen. “Dit jaar willen we opnieuw 1.000 boeketten in de huiskamers krijgen, waarvan de opbrengst naar ‘Zet in op neuro’ gaat. Per boeket willen we 17,5 euro schenken voor onderzoek naar MSA en andere neurologische aandoeningen. Een van Hadewycks laatste wensen was dat er ooit een therapie of een medisch antwoord wordt gevonden voor deze degeneratieve ziekte.”

“Het duurt soms twee jaar voor je de juiste diagnose en medicatie krijgt. Dat is schrijnend” – Fred Verhaeghe

“Daarom is er meer ondersteuning nodig, meer geld, voor meer onderzoek naar alle neurologische aandoeningen, waaronder dus MSA, maar ook de ziekte van Parkinson, dementie, alzheimer, parkinson-plus… Iedereen kent wel iemand met een neurologische aandoening. Hoog tijd dat de overheid onderzoeken naar deze aandoeningen steunt en het belang daarvan ziet. Dat is even belangrijk als de ondersteuning van onderzoek naar de vele soorten kanker. Ik ken mensen die pas na twee jaar de juiste diagnose kregen. Voor parkinson geldt een totaal andere behandeling dan MSA, waardoor mensen soms twee jaar medicatie krijgen die niet helpt. Voor parkinson is er medicatie om de ziekte stabiel te houden, maar onderzoeken zitten in een te weinig gevorderd stadium. Dit is echt schrijnend.”

Geen ouderdomsziekte

“Ik blijf me verder inzetten voor neurologische ziekten”, gaat Fred verder. “Voor Hadewyck is het te laat, maar niet voor de nog vele neuropatiënten die zo moeilijk begrepen worden. ‘Je ziet er niets aan’, oordelen de mensen. Stop daarnaast ook met denken dat neuroziekten ouderdomsziekten zijn. Hadewyck was vijftig jaar bij de eerste diagnose, ze stierf toen ze 57 was, dus… Ik heb al veel triestige verhalen van jonge patiënten gehoord, tijdens MSA-symposia en bij de verkoop van de boeketten. Dat gaat van verhalen over verkeerde diagnoses en onbegrip, tot mensen die niet meer weten waar ze naartoe moeten.”

“Iemand met MSA is niet dement hé, mamske heeft dat dus met haar volle verstand beleefd… (stilte) Maar ze leeft verder in onze vier kinderen en negen kleinkinderen. De laatste momenten met haar waren zo mooi, dat het nu zoveel moeilijker is. De waarden die ze meegaf, de warmte, haar mooie woorden… Ik blijf me inzetten, in de eerste plaats voor mijn vrouw, maar ook voor alle mensen met een neurologische aandoening.”

Zo help je

In de Hello Fred bloemenbox zitten alle ingrediënten en een woordje uitleg voor het zelf maken van een trendy bloom on boeket, met veel kleur en aangepaste bloemen van de dag zelf. De bloemen staan op water in een emmer in de bloemenbox.

Een bloemenbox reserveren kan op www.zetinopneuro.be. Je kunt je box afhalen in de Kruiskesstraat 88 in Waregem, zowel op zaterdag 8 juni als op zondagvoormiddag 9 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier