Week van de opvoeding: Pascale (52) uit Wervik is hoofdbegeleidster bij vzw O2

Pascale Vandenbroele is als hoofdbegeleidster actie bij de vzw O2. (foto LVW)
Pascale Vandenbroele is als hoofdbegeleidster actie bij de vzw O2. (foto LVW)
Redactie KW

Tijdens de ‘Week van de opvoeding’ worden opvoeders uit de hele wereld in de kijker gezet. KW zet Pascale Vandenbroele (52), hoofdbegeleidster bij de vzw O2, in de bloemetjes. Pascale is moeder van Arno en Thea en ze is gehuwd met Jork Hoornaert. Het gezin woont in de Hansbekestaat.

In 2016 veranderde De Witte Berken in de Speiestraat haar naam naar vzw O2. “Ik ben actief bij de vzw binnen de integrale jeugdhulpverlening”, vertelt Pascale Vandenbroele. “De naam O2 symboliseert onze dynamiek en is een bindend element tussen onze twee organisatie OOOC De Wijzer en De Witte Berken. Kinderen en jongeren die zich in een problematische leefsituatie bevinden en tijdelijk niet meer in de eigen gezinsomgeving kunnen verblijven, kunnen terecht in De Witte Berken.”

“Via begeleiding bij het kind en zijn omgeving streven we naar een terugkeer naar zijn thuis en/of het creëren van een nieuwe leefomgeving. OVBJ De Witte Berken richt zich tot kinderen en jongeren van 0 tot 21 jaar en hun thuissituatie. De Witte Berken is een niet-rechtstreeks toegankelijke organisatie. De probleemsituatie van het kind of de jongere wordt aangemeld vanuit diverse organisaties binnen de hulpverlening en jeugdzorg of via de jeugdrechtbank.”

Boeiende job

Pascale Vandenbroele studeerde maatschappelijk werk aan Ipsoc (huidige Vives) in Kortrijk. Ze studeerde in 1989 af en ging hetzelfde jaar aan de slag bij vzw O2. “Het heeft me nog geen seconde gespeten dat ik als maatschappelijk werkster aan de slag ben gegaan”, benadrukt Pascale. “Mijn doopmeter, voor wie ik veel bewondering koester, werkte als maatschappelijk werkster. Dat boeide me enorm. Ik werk graag met mensen die je kan helpen met hun problemen. Vooraleer ik de stap zette naar vzw O2, liep ik stage bij Huize Godtschalck in Loker. Ik kreeg dan de kans om te solliciteren bij vzw O2.”

“Ik begon er als begeleidster in een verticale leefgroep voor kinderen van 0 tot 14 jaar. In 1999 werd OOOC De Wijzer opgericht. Ik startte er als hoofdbegeleidster, een job die ik nu nog altijd uitoefen. Mijn taak omvat de coördinatie van de werking van het begeleidend team op zowel organisatorisch, pedagogisch, administratief en logistiek vlak. Daarnaast ben ik coach van één van de drie multidisciplinaire teams van centrum De Wijzer.”

Voldoening

Pascale benadrukt dat ze in haar job met heel wat zaken rekening moet houden. “Je komt in aanraking met diverse problemen. Er is dan ook heel veel afwisseling. Het is vooral belangrijk om een lerende houding aan te nemen. Het geeft ons extra energie als jongeren later nog iets van zich laten horen of een bedankingskaartje opsturen”, stelt ze.

“De ‘Week van de opvoeding’ is alvast een positief initiatief om iedereen kennis te laten maken met de verschillende vormen van opvoeding. Het zorgt ervoor dat de term breed toegankelijk wordt en er daardoor meer bewustzijn rond wordt gecreëerd. Dat is nodig.”

(LV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten