“Wat als het hier brandt of er een ziekenwagen nodig is?”

Redactie KW

Doffe ellende in de Warestraat in Esen: de wijk is door werken – zeker overdag – niet toegankelijk voor auto’s. Fietsers en voetgangers raken er met veel moeite door. De bewoners van de wijk zijn er niet gerust op: wat bij noodgevallen?

“Er wonen in de wijk tal van hulpbehoevenden die thuisverpleging nodig hebben, maar de verpleging raakt er niet door”, zegt buurtbewoonster Emely Vanbeveren. “Onze grootste zorg is: wat als er een hevige brand woedt en de brandweer komt er niet door? Wat als iemand een beroerte krijgt en de ziekenwagen raakt er niet bij? Vorige week werd iemand onwel en moest met de ziekenwagen weggebracht worden. Gelukkig was het vooraan in de straat en kon de ziekenwagen nog redelijk dichtbij. Maar wat als het dieper in de wijk is?”

Wat de bewoners niet begrijpen is dat er geen tweede uitvalsweg gemaakt wordt. “Het zou mogelijk zijn via de Hooiweg, langs waar de landbouwwerktuigen een uitweg wordt geboden, ook voor het andere verkeer een doorgang te maken, maar daar heeft het stadsbestuur geen oren naar. Nochtans is het enige wat men zou moeten doen, wat zand invoeren en eventueel een paar platen leggen. Dat zou al een groot deel van de onrust bij ons allen wegnemen”, denkt haar zus Annelies Vanbeveren. “Voor de kosten hoeven ze het niet te laten, want nu wordt iedere avond tegen 17 uur de weg effen gemaakt en aangedamd om dan ‘s anderendaags tegen 7.30 uur weer opgebroken te worden.”

De werken zullen nog tot het bouwverlof duren, dat is half juli. Ik ben zwanger en beval eind juni. Ik hoop maar dat er tegen dan al een en ander opgelost is”, besluit Emely.

“Hooiweg geen pasklare oplossing”

Schepen van openbare werken van Diksmuide, Bieke Moerman, ziet in de Hooiweg geen ideale oplossing. “De werken startten in het achterste stuk en dan zal ook de Hooiweg niet meer bereikbaar zijn. Misschien kan worden bekeken om in een later stadium deze weg te gebruiken maar nu het is zeker niet aan de orde. In geval van een interventie moet de aannemer alle mogelijke maatregelen nemen om de hulpdiensten onmiddellijke doorgang te geven.”

(ACK)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust