Waregem Expo naar voor geschoven als vaccinatiecentrum voor 7 gemeenten

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Redactie KW

Fuiven en evenementen zijn nog niet voor meteen, maar de Expo van Waregem kan in de tussentijd mogelijk wel dienstdoen als vaccinatiecentrum. Helemaal concreet is het nog niet, maar bij deze alvast een vooruitblik over de vaccinatiestrategie in Waregem, Deerlijk, Wielsbeke, Anzegem, Zwevegem, Avelgem en Spiere-Helkijn.

Eens de brede bevolking aan de beurt is om het coronavaccin toegediend te krijgen, komt er een grote logistieke operatie op gang. Woensdagnamiddag liet Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) weten dat hij op 120 vaccinatiecentra mikt. ‘Eén per 50.000 Vlamingen. Hiervoor wordt samengewerkt tussen de lokale besturen en de eerstelijnszones”, zei hij. In onze provincie zijn er twaalf zones, waaronder de Eerstelijnszone Regio (ELZ) Waregem. Daartoe behoren ook Avelgem, Anzegem, Deerlijk, Wielsbeke, Spiere-Helkijn en Zwevegem. De ELZ is goed voor 111.000 inwoners, wat betekent dat er in principe twee vaccinatiecentra nodig zijn.

Over één locatie is er al wat duidelijkheid, al wordt dat nog niet meteen bevestigd: de Expo van Waregem langs de Zuiderlaan. Directeur Chris Baert bood zijn infrastructuur zelfs spontaan aan. “Eind november hoorde ik dat Duitsland plannen had om grote evenementenhallen in te schakelen. Ik heb nadien een bericht gestuurd naar de burgemeester dat de Expo daarvoor gebruikt kan worden. De gesprekken lopen nog, maar ik heb het gevoel dat het in orde zal komen”, vertelt hij. “De voorbereidingen worden getroffen om een algemene vaccinatie in Waregem te organiseren”, laat burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) weten.

Opsteker

De Expodirecteur, die momenteel bijklust in woonzorgcentrum De Meers als logistiek medewerker, zou het een hele eer vinden om te mogen meewerken aan het vaccinatieproces. “Sinds maart vorig jaar zijn we gesloten. Op deze manier zien we wat licht aan het einde van de tunnel en kunnen we dromen van een iets normalere zomer. Ook menselijk is dat een opsteker. Al bijna een jaar sta ik ‘s morgens op, zonder te weten wat gedaan. Gelukkig kan ik bijspringen in de zorgsector, maar dit zou goed nieuws zijn”, stelt Baert. “De Expo is ook de geschikte locatie: centraal gelegen, met een grote parking. Alles is voorhanden.”

Als de evenementenhal het decor van de vaccincampagne wordt, zullen in eerste instantie de inwoners van Waregem, Wielsbeke en Deerlijk er welkom zijn. “Ook de Anzegemnaren zouden naar Waregem komen voor hun vaccin, heb ik deze week begrepen. Uiteraard zou het fijner zijn als elke inwoner in zijn eigen gemeente terechtkon, maar logistiek is dat onmogelijk”, beseft burgemeester Gino Devogelaere (Samen Eén). “Toch denk ik dat we op termijn genoodzaakt zullen zijn om per gemeente een centrum te voorzien, anders kan je onmogelijk de volledige bevolking bereiken”, vult burgemeester van Wielsbeke Jan Stevens (CD&V) aan.

De inwoners van Zwevegem, Avelgem en Spiere-Helkijn kunnen eveneens naar Waregem afzakken, maar een extra centrum lijkt aangewezen. Over de mogelijke tweede locatie en andere afspraken rond de vaccinatie zitten de verschillende burgemeesters deze week samen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.