Wandeling zet verschillende levensbeschouwingen in de kijker in Roeselare: “Hoop staat centraal”

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De Stad werkte samen met de verschillende levensbeschouwingen een project uit rond het thema ‘hoop’. En het resultaat mag er zijn! Een wandeling met drie lussen in een groene omgeving. Onderweg zijn er vier plekken van hoop die telkens verwijzen naar een seizoen.

De wandeling wordt geïntegreerd in het vergroeningsproject in Oekene. Het domein rond AZ-Delta, is start- en eindpunt van drie wandellussen. De vier seizoenen verwijzen naar de vier levensfasen van de mens. In iedere levensfase krijgen we te maken met veel verschillende emoties. De emotie die steeds terugkomt, de rode draad, is hoop.

De vier stilteplekken nodigen je uit om verbinding te zoeken met jezelf, met anderen, met de natuur of met een toevallige wandelaar of tochtgenoot. Onderweg krijg je poëzie, muziek en kindvriendelijke doe opdrachten voorgeschoteld.

Samen met de levensbeschouwingen

In onze stad zijn er heel wat levensbeschouwingen actief: Evangelische Christengemeente, Islam, Orthodoxe Kerk, Protestantse Kerk, Katholieke Kerk, Pinkstergemeenschap, Vrijzinnige humanisten, …

De levensbeschouwingen vinden het belangrijk om verbindend samen te werken. Onze stad heeft daarom een interlevensbeschouwelijk overleg waarbij er jaarlijks samengewerkt wordt rond een thema. De thema’s geboorte en afscheid kwamen al aan bod. In 2023, na de coronacrisis, werd beslist om te werken rond het thema ‘hoop’.

Vergroening Oekene

Tussen de kerk van Oekene en het ziekenhuis AZ Delta zet Stad Roeselare in op een vergroeningsproject. Een unieke kans om het thema hoop in deze groene omgeving vorm te geven. Het domein rond het ziekenhuis, waar hoop in veel facetten aanwezig is (hoop op herstel, hoop op een waardig einde, hoop op een vlotte bevalling, …), is start- en eindpunt van de wandellussen.

Samenwerkingsverband

Voor de concrete uitwerking van een aantal aspecten binnen het project, deed de werkgroep beroep op mensen met uiteenlopende achtergronden:

– Noa is 20 jaar en maakt deel uit van Het Schrijverscollectief. Zij schreef de teksten en gedichten voor de borden op de stilteplekken.

– Muziekatelier Amate Galli schreef samen met mensen met een migratieachtergrond een lied over hoop, een nieuwe thuis vinden. Het lied werd samen met het koor van de Protestantse Kerk opgenomen.

– Het Regenboognetwerk zorgde voor warme regenboogkleuren langs het wandelpad.

– Vrije basisschool De Ark en de jeugdwerkers van de dienst Publiekswerking van de Stad werkten doe opdrachten uit voor kinderen en jongeren.

– De levensbeschouwingen kozen hoopvolle quotes voor op de 10 rustbanken langs het pad.

– De Boom van Hoop van de Roeselaarse kunstenaar Alex Fabry krijgt een nieuwe ereplaats ter hoogte van de startplaats

Meer informatie over de wandeling vind je op roeselare.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier