Waarom ze ook in Bredene juichen als Jasper Philipsen wint

Marie-Jeanne duimt voor Jasper tijdens Parijs-Roubaix. © gf
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

In de Zeesterlaan in Bredene worden de prestaties van Jasper Philipsen, kersvers winnaar van Milaan-San Remo, met meer dan gewone aandacht gevolgd. Voor de Ronde geeft hij jammer genoeg forfait, met het doel des te sterker aan de start te staan van Parijs-Roubaix. Marie-Jeanne Vanhaeren, zelf een bedreven wielertoeriste, is de plusgrootmoeder van Melanie Peetermans, de partner van Jasper. “We zijn hier thuis sowieso al zot van de koers maar dankzij Jasper hebben we er ook een echte band mee”, lacht Marie-Jeanne.

Marie-Jeanne Vanhaeren en de koersfiets, het zijn geen onbekenden van mekaar. “Ik ben al sinds 1983 lid van wielertoeristenclub WD Breduinia. Mijn eerste man was Robert Vanmoortel, die in die tijd secretaris was van de club. Robert is intussen al meer dan twintig jaar overleden, maar de liefde voor de fiets is me altijd bijgebleven.” Ook Peter Claesens, haar huidige partner, heeft intussen de fietsmicrobe te pakken. “Ik ben toch ook al 19 jaar lid van Breduinia. In het spoor van Marie-Jeanne, want ik kom eigenlijk uit het basketbal.”

Elfstedentocht

Marie-Jeanne was aanvankelijk een echte kilometervreter. “Ik heb echt overal gefietst, in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Portugal… de fiets ging elke vakantie mee op reis. Ik heb ook ooit de Elfstedentocht, goed voor 230 km, gefietst. Vandaag doen Peter en ik het wat rustiger aan. We rijden nog twee keer per week, een keer met zijn beiden en een keer in clubverband.”

De grote wielerwedstrijden volgen, het was ten tijde van haar eerste man al een ritueel. “Ik was toen nogal een fan van Johan Museeuw. De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix… we hebben ze allemaal meermaals live meegemaakt. Dat ging vroeger trouwens veel gemakkelijker. Vandaag is het op de Ronde superdruk, moet je soms kilometers stappen om tot aan het parcours te raken.”

Militaire school

Maar dat hebben Marie-Jeanne en Peter er graag voor over nu ze met Jasper Philipsen een bekende en vooral getalenteerde renner in de familie hebben. “Mijn zoon heeft militaire school gevolgd en is dan in Leopoldsburg beland. Daarna is hij naar buurgemeente Ham verhuisd en heeft hij daar zijn huidige vrouw leren kennen. Zij had al twee dochters uit een eerste relatie. Melanie is er daar een van en zij is de partner van Jasper, bijgenaamd de Vlam van Ham.”

Marie-Jeanne en haar partner Peter Claesens zijn zelf ook fervente wielertoeristen.
Marie-Jeanne en haar partner Peter Claesens zijn zelf ook fervente wielertoeristen. © MM

Zijn Marie-Jeanne en Peter steevast aan de beeldbuis gekluisterd wanneer Jasper koerst, dan moesten zij zijn overwinning in Milaan-San Remo uitgesteld bewonderen. “We zaten toen zelf op de fiets met Breduinia. Maar toen mijn gsm op de fiets plots onophoudelijk begon te pingen wist ik: Jasper heeft gewonnen!

Familieweekend

Het is volgens Peter nog maar het begin van een hopelijk lange, succesrijke reeks. “Jasper is 26 jaar en zit stilaan op de piek van zijn kunnen. We verwachten dus nog wel het een en ander. Parijs-Roubaix lijkt me wel wat voor hem. Zolang hij maar geen zware blessures oploopt, want ik hou toch altijd mijn hart vast wanneer ik hem in de sprint in een piepklein gaatje zie duiken. Ik begrijp wel, vallen hoort erbij – ik heb zelf ervaring met een gebroken elleboog en talloze schaafwonden – maar laat hem toch maar gezond blijven.”

Regelmatig contact houden met Jasper is moeilijk omdat hij vaak weg is naar wedstrijden. “In de winter zien we hem al wel eens vaker bij mijn zoon. En al zeker op kerstdag, dan is Jasper altijd van de partij. De koers ligt dan stil. Onlangs is hij wel naar Bredene afgezakt voor mijn verjaardagsfeestje. Is er al eens een familieweekendje, dan heeft Jasper altijd de fiets mee. Logisch ook, de carrière van een wielerprof is kort. Ze moeten het ijzer smeden terwijl het heet is”, beseft Peter. “In dat verband was zijn overstap van UAE naar Alpecin een goeie zet. Al moet ik bekennen dat we aanvankelijk twijfelden. Zo’n grote, goed gestoffeerde ploeg verlaten… Maar toen we José De Cauwer tegen het lijf liepen, verzekerde hij ons dat Jasper de beste keuze had gemaakt. Jasper kan nu meer zijn eigen koersen rijden.”

Fanclub

En met een monument als Milaan-San Remo op zijn palmares zit Philipsen straks ook in een sterkere onderhandelingspositie. “Weet je dat Jasper zelfs een brief van de koning heeft ontvangen om hem te feliciteren met zijn overwinning?”, besluiten Marie-Jeanne en Peter apetrots, terwijl ze luidop nadenken over de oprichting van een Jasper Philipsen-fanclub in Bredene.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier