VTI laat u op een… bom zitten: “herinnering aan bommenwerper die neerstortte in Wingene”

Bij de bombank v.l.n.r. leraar Lieven Vandecaveye en de leerlingen Kate Van Wonterghem, Alanis Seys, Laurien Snaet, Wout Vandeghinste, Noach Cneut, Victor Pysson en Bjorn Willems.
Johan Sabbe

De leerlingen van het vijfde jaar mechanische vormgevingstechnieken van het Torhoutse VTI hebben een herdenkingszitbank gemaakt in de vorm van een… bom. Een explosief ontwerp, al is de bom uiteraard nep. De zitbank is bestemd voor Wingene, waar 80 jaar geleden een bommenwerper neerstortte.

Leraar Lieven Vandecaveye is de drijvende kracht van het initiatief. Hij geeft mechanica aan de genoemde klas. “Samen met 29 andere scholen hebben we deelgenomen aan de wedstrijd Steel Warriors van de beroepsvereniging Belmetal”, vertelt hij. “De opdracht was het bouwen van een metalen constructie van maximum twee meter lang, twee meter breed en twee meter hoog en qua gewicht onder de 200 kg. Het geheel moest bovendien esthetisch en functioneel zijn. Zo kwamen we op het idee om een zitbank in staal te creëren en er tegelijkertijd een herdenkingsmonumentje van te maken. De bank herinnert aan het neerstorten van de Amerikaanse B-24 bommenwerper Tondelayo op 19 juli 1944 in Wingene. We voegden er een QR-code aan toe die verwijst naar het verhaal van het vliegtuig.”

Lovende commentaren

De bank is in het kakigroen gelakt en is weersbestendig. Als basis voor de bomvorm werd een oude propaangasfles gebruikt. De afmetingen zijn die van de originele bommen die het vliegtuig op zijn doelwitten gooide. Op de houten rugleuning staan de naam van de bommenwerper en de datum van de crash vermeld.

“Met de zitbank willen we onze geallieerde bevrijders eren die 80 jaar geleden voor onze vrijheid hebben gevochten”, zegt Lieven. “De combinatie van techniek met geschiedenis was enorm leerrijk voor de leerlingen. Ze zijn terecht apetrots op het resultaat.”

De zitbank wordt eind juni vlakbij de hoevewinkel Vandevannet-Van Wonterghem in de Rozendalestraat in Wingene geplaatst. Die winkel bevindt zich in de directe omgeving van waar het vliegtuig Tondelayo is neergestort. Plus: Kate Van Wonterghem, de dochter van de zaakvoerders, is derdejaarsleerlinge aan het VTI, bovendien in de metaalafdeling.

“We hebben de wedstrijd Steel Warriors jammer genoeg niet gewonnen, maar we kregen wel heel wat lovende commentaren over ons ontwerp”, besluit Lieven. “We hopen dat de zitbank veel gebruikt zal worden. Zo dragen we de naam van het VTI uit.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier