Vroeger en nu – de Bruggestraat in Tielt

De Bruggestraat was vroeger al een centrumstraat.© foto De Roede van Tielt
De Bruggestraat was vroeger al een centrumstraat.© foto De Roede van Tielt
Redactie KW

De Bruggestraat, een van de historische toegangspoorten tot het stadscentrum, maakte in een eeuw tijd een totale metamorfose door.

De meeste mensen leggen bij de Bruggestraat meteen de link naar de gelijknamige hoofdstad van West-Vlaanderen, maar daar heeft de weg eigenlijk niks mee te maken. De benaming duikt voor het eerst op in 1431 en heet dan nog de Bruchstraete, verwijzend naar een brug die ten noorden van de straat over de Poekebeek is gebouwd. Als een van dé toegangswegen tot Tielt blijft de straat tot medio zestiende eeuw met een soort slagbomen of ‘balies’ afgebakend. De Bruggestraat draagt wel al eeuwen het karakter van een echte centrumstraat: aanvankelijk verhard met veldstenen, vanaf de vijftiende eeuw met kasseien. In 1579 krijgt de straat een compleet nieuwe bestrating en komt er ook een zogenaamde tonneput om het steeds dreigende brandgevaar te lijf te gaan.

Bombardementen

In de loop van de achttiende eeuw evolueert de losstaande bebouwing in de straat tot aaneengesloten huizenrijen, zoals we die nu nog kennen. Toen zou ongeveer een vijfde van alle Tieltenaren in de Bruggestraat gewoond hebben, wat het belang van de locatie bewijst. Een eeuw later wonen de meeste textielkoopmannen en -fabrikanten van de stad er, waaronder families als Kerkhove, Dekien en Vervaeke. Eind negentiende en begin twintigste eeuw telt de straat dan weer een pak herbergen. De Eendracht deed er zelfs even dienst als stadhuis.

De straat ziet er nu heel wat anders uit.©Wouter Meeus foto WME
De straat ziet er nu heel wat anders uit.©Wouter Meeus foto WME

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de straat zwaar getroffen. Veel huizen in de straat, vooral aan de westzijde, krijgen het tijdens bombardementen hard te verduren en na de oorlog wordt aan een Lakenmarkt een nieuw complex met boogvormige doorgang opgetrokken, iets wat nu nog altijd een prominente plek in het straatbeeld inneemt.

De Bruggestraat kreeg de afgelopen honderd jaar een compleet ander uitzicht, maar ook anno 2021 blijft de straat tot het kloppende hart van de stad behoren. (PVH)