“We kruipen op handen en voeten door tunnels”: Lieven (42) en Darline (37) uit Stavele zijn zot van geocaching

Lieven Demeyer en Darline van Den Burie (links) maakten aan hun woning in de Krombekestraat een voortuincache. Het is 1 van de 40 nieuwe caches die ze samen met vrienden Patrick en Irène vanaf zaterdag 14 september online zetten. © Anne Bovyn
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Ken je geocaching? Het is een buitenactiviteit waarbij je met de gps of een smartphone-app op zoek gaat naar verborgen containers of geocaches. Wereldwijd liggen er miljoenen en dus zijn er ook veel liefhebbers. Onder hen Lieven Demeyer (42) en Darline Van Den Burie (37) uit Stavele. Op zaterdag 14 september organiseert het koppel een event in de Moote.

Het fenomeen startte in mei 2000 in Amerika. Lieven Demeyer van restaurant ’t Jachthuis in Stavele en zijn partner Darline Van Den Burie maakten er zes jaar geleden kennis mee en zijn fan. Hun reizen worden er zelfs op afgestemd! En voor hun vrienden Patrick Callewaert (67) en Irène Vanthuyne (61) uit Wervik – die het Stavelse event van komende zaterdag mee organiseren – is geocaching bijna een manier van leven.

Duizenden caches

“Mijn neef is een gepassioneerd geocacher”, vertelt Darline Van Den Burie. “Via hem leerde ik het fenomeen dus een beetje kennen. Zes jaar geleden stelde ik mijn man voor om het te proberen. Hij is chef-kok, houdt van lekker eten, maar niet van sport. We hebben de app gedownload en wat zagen we? Dat er tussen ons restaurant en Elzendamme – vlakbij dus! – een cache bleek te liggen. We trokken onze wandelschoenen aan en effectief: langs het Jaagpad onder een brug vonden we een containertje met daarin het logboek. We schreven er onze accountnaam in als bewijs dat we de locatie hadden gevonden. Zo werkt het systeem van geocaching. Het was de start van onze nieuwe hobby. Zes jaar later hebben we zo’n 2.000 caches in binnen –en buitenland gevonden. We stemmen er zelfs onze reizen en vakanties op af. We kiezen een bestemming en checken of er geocaches liggen. Is het antwoord ja, dan gaat de bestemming door. Is het antwoord neen, dan verandert ze. Feit is dat er wereldwijd miljoenen caches liggen, zelfs in veel minder toeristische gebieden als Oekraïne of Rusland. Europa en Amerika zien zelfs zwart van de caches.”

“Ik schat dat wij ondertussen 16.000 caches op de teller hebben” – Irène Vanthuyne

“Het is een verslaving, maar wel een gezonde”, glimlacht Irène. “Je bent immers buiten in de natuur. Patrick en ik, wij zijn er door gebeten. Ik schat dat wij ondertussen 16.000 caches op de teller hebben. Ook onze kleinkinderen zijn fan! Zij vragen nooit hoe lang een wandeling nog duurt, maar hoeveel potjes we nog moeten zoeken. Voor mij was de mooiste locatie misschien wel boven op de Tafelberg in Zuid-Afrika. Maar eigenlijk leggen locals hun caches wel vaker op unieke plekken. Plekjes die zelfs de reisbureaus niet weten liggen.”

Geovrienden

“Irène en Patrick uit Wervik waren onze eerste geovrienden”, vervolgt Lieven. “Wij waren – in wandeloutfit en met de gps rond de nek- ter hoogte van Dikkebus vijver dezelfde cache aan het zoeken. We maakten kennis, het klikte en we zijn contact blijven houden, onder andere via events, zoals wij er zaterdag ook een organiseren. Het is leuk om je ervaringen met andere liefhebbers te delen. Tips over mooie wandelingen, originele vindplaatsen en containers,.. noem maar op. Het is een spel, maar met diverse moeilijkheidsgraden. Bij level 1 is de cache heel gemakkelijk te vinden, maar om level 5 – de hoogste graad – tot een goed einde te brengen, moet je al een heuse avonturier zijn. Denk daarbij aan boomklimmen, water oversteken of een eind onder water duiken. Veel hangt af van de creativiteit en fantasie van de legger en die kan heel ver gaan! Soms moet je een puzzel oplossen om de coördinaten van de locatie te krijgen. Wij hebben het graag avontuurlijk”, pikt Darline in. “Het gebeurt dat wij op handen en voeten door een tunnel kruipen… Avontuur schrikt ons niet af, integendeel. Wij hebben vijf kinderen en ook zij vinden het spannend. Die van 12, 13 en 16 doen volop mee en onze Jeanne van 2,5 stapt mee in de draagzak op de rug van papa. Tijdens onze recente vakantie in Zuid-Frankrijk vonden we 60 caches op tien dagen tijd. En ondertussen genieten we van de omgeving!”

Ontbijt

Op zaterdag 14 september organiseren beide koppels tussen 8.30 en 11.30 uur een ontbijtevent in gemeenschapszaal De Moote. Ze richtten recent samen de vereniging SGT (Stavels Geoteam) op.

“Elke geocacher is welkom in Stavele”, vertelt Lieven Demeyer. “Heel wat handelaars hebben ons gesteund met ambachtelijke producten, tombolaprijzen of spullen voor onze goodiebags. Diezelfde dag lanceren wij op het grondgebied van Stavele 40 nieuwe geocaches, de eerste op vier meter van de Moote. Om lid te worden van ons netwerk volstaat het om de app te downloaden. En je kan vertrekken!”