Het is al van 2002 geleden dat de familie Wieme de Knokmolen kocht en de bijgebouwen liet ombouwen tot de B&B ’t Molenerf in Ruiselede. Uitbaatster is Susy Wieme (50), die inmiddels haar diploma Meester-Molenaar haalde en haar passie voor windmolens graag deelt met haar gasten. “Het is fysiek een hele klus, om zo’n beschermde windmolen aan de draai te krijgen”, vertelt Susy. “Maar ik voel me er helemaal zen bij. Voor mij is het de ideale uitlaatklep.”
De Knokmolen, in de Knokstraat 10 in Ruiselede, is een beschermde windmolen uit 1840 die als een statig monument opvallend piekt in het weidse landschap. “Toen mijn vader Roland de boerderij en de bijgebouwen kocht, vormden die één geheel met de molen”, legt Susy uit. “Ik heb via mijn vader de passie voor molens zowat met de paplepel binnengekregen en dus ben ik ook een tweejaarlijkse opleiding voor molenaar gaan volgen. In de voormiddag kregen we theorie, ’s namiddags bezochten we molens in heel Vlaanderen.”
“Geloof me: alles marcheert hier nog zoals vanouds”
“Vrouwen die zo’n opleiding volgen, doen dat meestal om later met kennis van zaken te kunnen gidsen. Er lopen er niet zoveel rond, die zo’n eeuwenoude molen in 20 minuten daadwerkelijk aan de praat krijgen. Je moet immers helemaal tot in de kap klimmen, via vijf zolders of verdiepingen: de graanzolder, meelzolder, steenzolder, luizolder en kapzolder. En geloof me: alles marcheert hier nog zoals vanouds. Zelfs de bijhorende maalderij werkt nog op een dieselmotor Blackstone. Het hele interieur is authentiek en intact gebleven zoals anderhalve eeuw geleden.”
Hard werken
Dat Susy Wieme zich als molenaar en B&B-uitbaatster zo deskundig uit de slag kan trekken, is des te opmerkelijker omdat ze jarenlang kapster is geweest en geen enkele horeca-ervaring had. “Tja, al mijn gasten kijken ervan op wanneer ze de kamers zien, ik een verzorgd ontbijt serveer, een rondleiding geef of de molen laat draaien”, lacht Susy. “Zelfs mijn moeder heeft altijd gezegd, dat zo’n job niets voor vrouwen is. Maar voor mij is het de ideale manier om alles op nul te zetten. Het is hard werken, maar tegelijk ook een uitlaatklep. De geur van het meel, het geluid van de draaiende molenstenen… Het is zoiets als aan zee zijn. Het ontspant me.”
Opperste concentratie
Maar de klus vraagt ook opperste concentratie. “Op een dag lette ik even niet op en ik kreeg een ketting in mijn gezicht”, vertelt Susy. “Ik hield er gelukkig alleen maar een gebroken tand aan over.”
Ondertussen is B&B ’t Molenerf uitgegroeid tot een van de belangrijke toeristische attracties in de regio. “Vlaamse gasten komen hier graag, om te wandelen of te fietsen en te genieten van de rust”, bevestigt Susy. “Maar ik heb ook regelmatig gasten uit zelfs de Verenigde Staten of Singapore. Vijf maal per jaar hou ik een speciale opendeur: op Erfgoeddag en Vlaamse Molendag (april), Regionale Molendag (juli), Open monumentendag (september) en Oost- en West-Vlaamse Molendag (oktober). Sommigen komen speciaal om een blues-optreden in de club Banana Peel mee te pikken. Of om te dineren in het restaurant Tafel10. De meesten zijn echter altijd blij verrast met een bezoekje aan een oude windmolen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier