Susanna (22) laat ons proeven van het kantklossen: “Hopen dat deze kennis niet verloren gaat”
Susanna van Nes neemt op 30 en 31 maart deel aan de eerste Belgische editie van het Ambacht in Beeld Festival dat zal plaatsvinden in Gare Maritime, Tour & Taxis. Susanna is vaste docente in het kantatelier van Texture, museum van vlas en textiel in Kortrijk. Zij begeleidt er wekelijkse ateliers voor zowel beginnende klossers als ervaren handen. “Ik wil dat dit ambacht blijft bestaan. Dit is echt mijn passie en door zoveel mogelijk mensen ervan te laten proeven, hoop ik dat de kennis behouden blijft.”
Met meer dan 40 ambachtelijke makers en meesters, workshops, masterclasses, exposities, demonstraties en films biedt het Ambacht in Beeld Festival – gratis te bezoeken – een uitzonderlijke gelegenheid om ambachtelijke vakkennis en vaardigheden te delen en te ervaren. Het aanbod aan workshops is heel gevarieerd en divers. Je kan workshops glasblazen, smeden, houtdraaien, papier marmeren, keramiek beschilderen, experimenteren met plantendruk, handweven, boekbinden, pottenbakken, enzovoort volgen.
Ook Susanna zal aanwezig zijn met haar ambacht kantklossen. “De uitnodiging werd verstuurd naar Texture, waarop ze het vervolgens aan mij hebben gevraagd. Ik heb niet lang moeten twijfelen (lacht). Ik wil altijd zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met kantklossen.”
Klos Erop Los
Het ambacht zit niet in de familie. Susanna leerde voor het eerst kantklossen tijdens een workshop in de lagere school De Ark in Marke. “De vrouwen van het Vlasmuseum gaven een initiatie Klos Erop Los – die workshop geef ik trouwens momenteel zelf in Studio Texture, de atelierwerking van het museum. We klosten een vriendschapsbandje. Daarna werd een flyer uitgedeeld van het jeugdatelier. Zo werd kantklossen mijn buitenschoolse activiteit op woensdagnamiddag, één keer per maand, sinds mijn negende. Anderen gingen voetballen en ik ging kantklossen”, lacht Susanna. “Ik moest altijd uitleggen wat ik deed, want veel mensen weten niet wat ze er zich bij moeten voorstellen. Het is een onbekende hobby en beroep. Sommigen weten zelfs niet wat kant is.”
Susanna is een heel creatief persoon. Ze heeft in haar jeugd van alles geproefd. “Breien, haken, papier-maché, schilderen, naaien, borduren, handwerk, ik vind alle ambachtelijke technieken super interessant. Ik ben graag met mijn handen bezig. Iets bedenken en creëren, maar kantklossen bleek toch wel mijn specialiteit. Daar ben ik echt goed in. Dat inzicht en die logica kwamen vanzelf: hoe de draden in elkaar zitten en door elkaar lopen. Na al die jaren heb ik al enorm veel geleerd en kan ik enorm veel kanten uit met kantklossen.”
Abstracte designs
“Er zijn zoveel verschillende soorten kant en technieken. Ook al doe ik de rest van mijn leven kantklossen, ik ga nooit alles gedaan hebben. Je kan zodanig veel combinaties maken, want elke kantsoort heeft zijn eigen technieken en een eigen uitzicht. Net die oneindige mogelijkheden vind ik het mooie aan het ambacht.”
“Alles wat ik bedenk, probeer ik te ontwerpen. Ik hou van hedendaagse en abstracte designs, denk maar aan 3D kantklossen, draadsculpturen, woondecoratie, in kleur. Ik ben niet per se zo’n krulletjes-bloemetjesmeisje, maar die zitten er natuurlijk soms wel in. Het ambacht gaat niet gewoon om een stukje kant in een kledingstuk, kantklossen is echt een textielkunst. Het is een deel van ons Vlaams erfgoed en die mooie technieken mogen niet verloren gaan. Het is fantastisch hoe de mensen dit vroeger hebben bedacht met soms honderden klosjes op een kussen.”
De bewegingen tijdens het kantklossen zijn voor Susanna intussen zodanig geautomatiseerd dat het voor haar een relaxte bezigheid is.
Focus
“Het vraagt wel een bepaalde focus, wat ik leuk vind. Je kan niet piekeren en je komt helemaal tot rust. Voor mijn ontwerpen haal ik inspiratie uit alles om me heen. Soms een foto op Pinterest, soms een willekeurige schaduw. Ik heb een mapje op mijn gsm met allerlei foto’s van patronen en vormen die ik mooi vind. Als mijn idee lukt, dan krijg ik een super goed gevoel. Je wordt er gewoon heel blij van als een ontwerp exact uitdraait zoals je voor ogen had. Dan ben ik heel trots op mezelf”, glimlacht Susanna.
Ter informatie, bij fijne kantsoorten mag je zowat een uur per vierkante centimeter rekenen. Ontdek haar creaties op de Instagrampagina @belace.belgium.
Alle informatie over het festival vind je op de website ambachtinbeeldfestival.be.
(Lees verder onder de foto)
Bio Susanna van Nes
Privé: Susanna van Nes (22) woont met haar ouders Jos van Nes en Liesbeth Pectoor, en zussen Hannah (27), Sulamit (18), Marith (16) en Noa (14), in hoeve Goed te Nieuwenhove bij vzw De Stap in Aalbeke.
Opleiding: Ze volgde thuisonderwijs via The King Of Kings School in Manchester en volgde drie jaar een docentenopleiding aan vzw Kantcentrum Brugge, de enige kantklosopleiding in Europa.
Loopbaan: Tijdens haar docentenopleiding begon Susanna al in 2022 te werken bij Texture in het kantatelier, aangevuld met het geven van lessen in het dienstencentrum van Roeselare, Moorsele en in het Kantcentrum in Brugge. Zei richtte ze haar eigen bedrijf op ‘Belace Belgium’ met unieke handgemaakte kantdesigns.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier