Helga en Dirk openen eerste foodsharing restaurant op de Zeedijk: “Heerlijke hapjes in een ontspannen sfeer”
Helga De Vocht (50) en Dirk Vermeylen (57) namen onlangs de fakkel van restaurant Momento over en heropenden de zaak als een foodsharing-concept – het eerste op de Zeedijk in Oostende. Met een uitgebreide kaart, een fantastische locatie en heel veel passie bewijzen de zaakvoerders dat foodsharing niet enkel trendy, maar ook nog eens supergezellig en grensverleggend kan zijn. “Onze kok is een rasechte Oostendenaar met ongelooflijk veel ervaring.”
Tot enkele jaren geleden hadden Helga en Dirk nooit gedacht dat ze samen een restaurant zouden open houden. Momento Foodsharing is dan ook hun allereerste horeca-ervaring. Beiden afkomstig uit het binnenland, meer bepaald Mechelen en Lier, had het koppel nooit gedacht dat ze aan de kust zouden belanden. Het idee om een foodsharing-concept uit te werken kwam voort uit het gebrek aan dergelijke eetgelegenheden in de nabije omgeving. “Naar ons weten zijn we het eerste restaurant met een foodsharing concept op de Oostendse zeedijk. We wilden klanten heerlijke, kleine hapjes aanbieden in een ontspannen sfeer. In Momento bieden we net dat tikkeltje meer. Dankzij ons terras kunnen mensen genieten van een frisse gin en tonic met geweldig zicht op zee”, legt het koppel uit.
Liefde voor Oostende en… Rammstein
Dirk werkte 35 jaar als industrieel ingenieur en Helga had vroeger een garage voor het herstellen van autobussen, maar koesterde altijd al de droom om iets in de horeca te ondernemen. Tijdens corona volgende ze zowel een cursus hulpkok als een cursus hulpkelner. Opmerkelijk, Helga’s eerste kennismaking met Oostende was het concert van Rammstein in park De Nieuwe Koers twee jaar geleden. “We wilden een stad ontdekken die we beiden nog niet goed kenden. Uiteindelijk is Oostende uit de ideeënbus gekomen. We zijn toen de dag voor het concert van Rammstein met een busje en onze fietsen naar Oostende gereden. De hele middag hebben we de tijd genomen om de Stad aan Zee te verkennen. We waren van onze sokken geblazen. We wisten tot dan niet dat Oostende zo’n levendige stad was. De weken erop zijn we meteen op zoek gegaan naar een tweede verblijf. Algauw werd het een eerste verblijfsbeslissing”, lacht Helga.
Dirk kan dit enkel maar beamen. “Oostende staat niet stil. Er is ook altijd iets te doen. In de winter heb je Winter in het Park en het Filmfestival. In de zomer het je Theater aan Zee en de beachbars op het strand. We wonen in Mariakerke, maar met de fiets staan we op enkele minuten in Oostende. Vanuit Momento heb je ook een prachtig zicht op zee. Ik vind het nog steeds spectaculair om naar de zonsondergang te kijken. De zee is elke dag een beetje anders”, vertelt Dirk.
Foodsharing
Helga en Dirk kochten Momento in zijn totaliteit over, maar goten het concept wel in een nieuw jasje. “Het restaurant was vroeger een brasserie. Toen we het kochten, hebben we bijna niets moeten veranderen. Binnen en buiten hebben we wel een paar tafels en stoelen weggenomen om klanten wat meer privacy en ademruimte te bieden. We hebben de ambitie om het restaurant naar onze hand te zetten. Dat wil zeggen dat ons foodsharing-concept ook nog wat aan naamsbekendheid moeten winnen in de buurt”, vertelt Dirk. “In Momento bestel je kleine gerechtjes, zoals Oostendse minigarnaalkroketjes voor 13,50 euro, of mosselen met venkel en pernod voor 18 euro, die je vervolgens deelt met je tafelgenoten. Zo ga je meerdere gerechten per persoon bestellen en deel je die met je tafelgenoten. We hebben ook een uitgebreide wijnkaart, zodat we onze klanten bijhorende wijnen kunnen aanraden.”
De zaakvoeders staan zelf niet in de keuken, maar werken samen met chef Mark Aerden. “Mark is een rasechte Oostendenaar met ongelooflijk veel ervaring in de horeca. Hij heeft zelf nog een restaurant gehad op het Vissersplein. Ondertussen is hij met pensioen, maar werkt nog als flexijobber bij ons in de keuken. Zijn expertise en kunde zijn een enorme meerwaarde voor Momento Foodsharing”, duidt het koppel. “Doorheen de week staan we tot 18 uur alleen in de zaak. In het weekend kunnen we onze klanten een uitgebreidere menukaart aanbieden, daar we dan ook ondersteund worden door onze chef.”
Uit de hand gelopen hobby
Al is het hun eerste restaurant, het koppel heeft wel de ambitie om zich te blijven verdiepen in de wonderlijke wereld van de horeca. “Na mijn twee voorgaande opleidingen ben ik momenteel opnieuw een cursus sommelier aan het volgen. We houden daarbij allebei van koken. Laten we zeggen dat Momento Foodsharing een uit de hand gelopen hobby is”, grapt Helga. “We proberen onze prijzen zo democratisch mogelijk te houden, zodat iedereen kan genieten van het foodsharing-concept.”
De opening van hun restaurant is niet het enige goede nieuws dat het paar kan delen. Helga en Dirk stappen volgende maand ook in het huwelijksbootje. (Zana Bulteel)
Momento Foodsharing vind je op de Zeedijk nummer 114b op de hoek van de Henegouwenstraat in Mariakerke (Oostende). Het restaurant is open op maandag van 13 tot 22 uur en op donderdag van 17 tot 22 uur en van vrijdag tot zondag opnieuw van 13 tot 22 uur. Dinsdag en woensdag zijn sluitingsdagen. Meer info op http://www.momento-oostende.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier