“Een klant schreef zelfs een mooi gedichtje”: 30 jaar Bistro Vincent en derde generatie aan boord
Bistro Vincent, overigens genoemd naar het overleden broertje van Sophie Engels, bestaat 30 jaar. Sophie runt de zaak samen met haar ouders en dochter. “En ook dankzij ons goede team waarop we al jaren een beroep kunnen doen.”
“Klanten van het eerste uur komen nog altijd”
Bistro Vincent bestaat sinds 4 februari 30 jaar. Dat leidde op sociale media al tot de nodige felicitaties en zelfs een gedichtje van een super tevreden klant.
Sophie, je was amper 18 jaar toen de zaak startte. Neem ons eens mee naar de beginjaren.
Sophie: “Ik zat toen nog op school, maar de zaak startte in eerste instantie als tearoom. Maar we serveerden ook al kleine gerechtjes. We zijn gestart op de hoek van de Roeselaarsestraat en de Nieuwstraat. Daarvoor was daar al een horecazaak, onder ons bevond zich kledingzaak Lady L. Toen ik afgestudeerd was, begonnen we ook lunches te geven en zo is de bal helemaal aan het rollen gegaan.”
“De trofee van onze Krak Marie-Louise staat hier te blinken in het restaurant”
Maar de horecamicrobe deel je van niet ver af.
Sophie: “Mijn ouders hebben altijd in de horeca gewerkt.”
Mammie Christine: “Dat begon al vroeg. Frans en ik leerden elkaar kennen toen we in De Kring in Sint-Eloois-Winkel werkten bij de familie Verkarre (die later Gistelhove ging runnen, red.). Daarna hebben we 20 jaar in Sint-Arnoldus geholpen. En toen we met Bistro Vincent startten, heb ik mijn werk ik was aan de slag in de keuken en het onderhoud op de Sint-Tilloschool opgegeven. Frans is als ploegchef bij LVD blijven werken. En hij was ook ceremoniemeester, hij heeft allicht meer dan duizend trouwplechtigheden in goede banen geleid. Nu nog komen hier mensen binnen die ons daaraan herinneren.”
Sophie: “De naam Vincent komt van ons broertje dat we verloren. Hij was na mijn oudere broer Christophe (53) de tweede in het gezin. We vonden het passend onze zaak naar hem te noemen, zo is hij er ook nog altijd een beetje bij.”
Via een stop in de Bosmolens kwamen jullie uiteindelijk hier in de Kasteelstraat terecht.
Sophie: “Dat is nu zowat 20 jaar geleden. Hiervoor woonden de mensen van De Neerveust hier. We hebben hier al die jaren ons ding kunnen doen in een huiselijke, familiale sfeer.”
Familie is duidelijk heel belangrijk voor jullie.
Sophie: “Als je één iemand van ons ziet, zie je ons vaak alle vier. Iedereen, van de klanten tot onze medewerkers, noemen mijn ouders hier ook mammie en pappie. En ondertussen is Marie-Louise ook in de zaak gekomen, de derde generatie heeft dus haar intrede gedaan. Op onze vrije woensdag gaan we graag iets eten, dat gebeurt dat we alleen gaan, maar vaak met ons viertjes.”
De 30ste verjaardag van de zaak maakte toch een en ander los. We zagen zelfs dat Noël Vansteeland in zijn pen kroop en een gedichtje schreef.
Sophie: “Toch prachtig hé. Dat is een van de vaste klanten die we al sinds het eerste uur mogen verwelkomen. En zo hebben we er best wel wat. We hebben uiteraard veel klanten uit Izegem, maar ook een pak van daarbuiten. En het leuke is dat er ook nog altijd nieuwe mensen bij komen.”
Mammie: “Ik heb nog bij de echtgenote van Noël gewerkt, zij gaf les in de Sint-Tilloschool.”
“Onze sluitingsdag laten we voor Valentijn met een plezier eens vallen”
Valentijn komt er aan. Pakken jullie dan ook uit?
Sophie: “Zeker. Het is dit jaar een woensdag en dus laten we onze sluitingsdag eens vallen. Het is Marie-Louise die het menu ontwikkeld heeft. Voor een keertje zijn het dan enkel tafeltjes van twee. Al hebben we ons ook wel eens aan het principe ‘horen, zien en zwijgen’ moeten houden.”
En Marie-Louise valt ook vaak in de prijzen. Ze werd tweede in de gerenommeerde Bocuse d’Or-wedstrijd én ze werd in 2022 de Krak van Izegem.
Marie-Louise: “Bocuse d’Or was een mooie en leerrijke ervaring, maar nu ben ik hier voltijds bezig. En de Krak van Izegem, dat was ook een leuke opsteker.”
Mammie: “We hebben iedereen laten stemmen. Dat bracht een leuke ambiance mee hier in de zaak. En de trofee, die staat hier nog netjes te blinken in het restaurant.”
Staan er in dit dertigste jaar van Bistro Vincent nog nieuwe zaken op het programma?
Sophie: “We doen verder zoals we bezig zijn, met onze Belgisch-Franse keuken waar je waar voor je geld krijgt. En we zullen deze zomer ook wel weer uitpakken met onze zomerse avonden waarbij we fruits de mer, foodsharing,…. aanbieden.”
In 30 jaar zag je ook heel wat generaties passeren…
Sophie: “Dat is zeker. Sommige mensen die hier hun communiefeestje vierden, hebben nu zelf al communicanten. In al die jaren hebben veel jonge mensen hier ook in ons team gewerkt. Samen met onze chef vormden we een hechte equipe. Ook die mensen wil ik bij deze nog eens bedanken. Want zonder die gasten gingen we het ook al die jaren niet hebben kunnen bolwerken.”
Wie is Sophie Engels?
Privé
Sophie Engels (48) is vrijgezel en woont met haar dochter Marie-Louise Desplenter (21) in de Bellevuestraat. Sophie is de dochter van Frans Engels (75) en Christine Vandenbussche (73).
Opleiding en loopbaan
Volgde Hotel- en toerismeschool in Brugge, waar ook Marie-Louise ondertussen is afgestudeerd. Ze was amper 18 jaar toen ze samen met haar ouders met Bistro Vincent startte. De zaak bestaat 30 jaar.
Vrije tijd
Eens goed uit gaan eten, op reis gaan en actief als bestuurslid bij Markant Sint-Eloois-Winkel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier