Iedereen klaar voor de E3 Saxo Classic

Wielerclub Hand in Hand organiseert deze koers al jaren. We zien achteraan Jan Desutter, Henk Vlaminck, Pascal Heytens, Luc Schietgat, Johan Wastijn, Philip Vlieghe en Jo Quartier en vooraan: Philippe Vermeeren, Guy Hannosette, Guy Dedeyne, Marc Claerhout en Jacques Coussens. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De E3 Saxo Classic zorgt op vrijdag 22 maart opnieuw voor een hoogdag voor duizenden wielerliefhebbers in en aan de E3 Arena in Harelbeke. De wielerwedstrijd kreeg dit jaar de slogan ‘Wie heeft er goeie benen in Harelbeke?’ mee. Dit geldt ook voor Sabine Tibergyn van café ’t Brouwputje in het centrum en Maury Derycke van café De Ratte aan de E3 Arena. Intussen is Jan Desutter van Desutter Group in een reuzenrad op zoek naar nieuwe werkkrachten.

In 1958 werd voor het eerst de wielerwedstrijd Harelbeke-Antwerpen-Harelbeke gereden. Later werd dit E3-Prijs Vlaanderen en E3-Prijs Harelbeke en nog later onder verscheidene namen naargelang de hoofdsponsor. Sinds begin 2012 is E3 Harelbeke opgenomen in de UCI World Tour.

Zot van koers

“De enige voorwaarde toen was dat de koers voortaan op vrijdag moest gereden worden in plaats van op zaterdag. En zie, we zitten hier sinds 2015 in de E3 Arena met altijd enkele duizenden bezoekers aan onze arena”, zegt Jacques Coussens als persverantwoordelijke. “Ik wil hier graag nog eens Michel Wuyts citeren die ooit zei dat Vlaanderen zot is van koers en dat is ook zo. Ik heb ook altijd beweerd dat Vlaanderen het mekka van de wielersport is en blijft.”

Jaar na jaar slaagt de organiserende Wielerclub Hand in Hand vzw er in de wielerliefhebber te verrassen en te verwennen met de E3 wielerwedstrijd. Met de 67ste editie is het niet anders: ze beloven opnieuw een sprankelend spektakel met live-uitzendingen van Radio 2, de traditionele stunt om 11 uur en optredens van onder meer Pauline en Laura Lynn. Opvallende renners die deelnemen zijn onder meer Wout van Aert en Mathieu van der Poel. De vraag ‘Wie heeft er goede benen in Harelbeke’, wordt beantwoord aan de aankomst rond 16.30 uur.

“Terras ligt langs het parcours”

Sabine Tibergyn is zaakvoerder van café ’t Brouwputje aan de Marktstraat in Harelbeke. Daarvoor was ze zaakvoerder van café Duc de Brabant aan de Gentsestraat waar tot 2014 E3 startte en aankwam pal naast de deur.

Zij maakte in ‘Den Duc’ veel edities mee van de E3-wielerwedstrijden. “Het was elke keer een drukte van jewelste met de voorstelling van de renners en het vertrek en aankomst en het podium en de hoofdtribune bijna pal aan ons terras. Toen stonden er schuin tegenover het café ook nog cabines en zendmasten van x-aantal radio- en tv-commentators. Dit lokte veel bekijks”, vertelt Sabine.

“Op het Marktplein stonden later grote viptenten en velen onder hen kwamen toen ook bij ons eens langs. Dat was een gouden tijd tot 2015 toen E3 naar het Forestiersstadion trok.” Sinds 2022 is Sabine uitbaatster van café ’t Brouwputje aan de Marktstraat. “Het leuke is dat ons grote terras langs het parcours ligt waar de renners twee keer passeren. Het café is open om 11 uur en de grote tv zal aangezet worden. (lacht). De wielerliefhebbers zullen zeker niets missen”, aldus Sabine.

Afterparty

Maury Derycke is sinds 2020 zaakvoerder van café De Ratte. Het café ligt naast het voetbalstadion en pal aan de E3 Arena. “Dat alleen al brengt tijdens de dag veel volk op de been, zelfs in de vroege morgen voor een koffie of iets anders”, vertelt Maury.

Vorig jaar organiseerde zij voor de eerste keer een afterparty na de aankomst van de wielrenners. Ook dit jaar is dat zo met een tweede editie van de After Koers Party. De party start al om 15 uur en er wordt muziek gedraaid door dj Bossie.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier