Grote carnavalsstoet vormt sluitstuk van 3 dagen carnaval in Oostende

De grote carnavalsstoet vindt traditioneel op de derde dag plaats. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Zondag trok de grote carnavalsstoet door de straten van Oostende. Ondanks de regen stonden toch enkele duizenden toeschouwers opgesteld langs het traject. De carnavalsstoet werd afgesloten met de traditionele Kloeffeworp.

De grote carnavalsstoet vindt traditioneel plaats op de laatste dag van de carnavaldriedaagse in Oostende. Vrijdag werden Prins Carnaval Sheba en Prinses Carnaval Pink Lady officieel aangesteld door het gemeentebestuur en zaterdag stond dan weer in het teken van de kinderen tijdens de Kindercimateire. De regen was de grote spelbreker zowel op vrijdag als zaterdag en dat was zondag niet anders.

Normaal wordt Tjannie Carbon – gebaseerd op volksfiguur Joannes ‘Tjannie’ Simons – op vrijdag in brand gestoken. Tjannie Carbon staat immers voor alles wat het de Oostendenaars het afgelopen jaar lastig heeft gemaakt. De verbranding werd vrijdag echter uitgesteld naar zaterdag en ook zaterdag bleken de weersomstandigheden de verbranding niet toe te laten. Uiteindelijk bleef Tjannie Carbon dit jaar ongedeerd, met dank aan de weergoden.

Aan de carnavalsstoet namen zondag 29 groeperingen deel, een record. Vorig jaar waren dat er nog 26. Het carnaval in Oostende leeft. Duizenden mensen stonden langs het traject opgesteld om de optocht te volgen. Geen confetti echter dit jaar, tot groot ongenoegen van heel wat carnavalisten. Die beslissing werd enkele jaren geleden al genomen.

Met de Kloeffeworp op het Vissersplein kwam uiteindelijk een einde aan drie dagen carnaval in de badstad. De Oostendse carnavalisten zullen echter nog tot in de vroege uurtjes door vieren.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier