https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Defecte chloorinstallatie houdt Iepers zwembad nog maand dicht

Waterratten kunnen tijdelijk niet terecht in het Ieperse zwembad.© TP
Waterratten kunnen tijdelijk niet terecht in het Ieperse zwembad.© TP
Redactie KW

Het zwembad van Ieper blijft gesloten tot 10 mei door het defect in de chloorinstallatie. Dat is langer dan verwacht. Wie een zwembeurt reserveerde, wordt automatisch terugbetaald. De Ieperse zwemclubs beginnen de zoektocht naar ander water voor hun honderden leden. De stad maakt intussen werk van een nieuw zwembad tegen 2024.

Het stedelijk zwembad was twee jaar geleden al even gesloten, omdat stukken van het plafond plots naar beneden kwamen. Nadat de rest van het plafond voor de veiligheid werd weggenomen, konden de deuren snel open. Nu blijft het zwembad langer dan verwacht gesloten door het probleem in de chloorinstallatie afgelopen woensdag.

Tegenvaller

“Door de verhoogde chloorconcentraties in het zwembad werd toen een vijftigtal zwemmers van de zwemclubs uit voorzorg geëvacueerd”, zegt schepen van Sport Patrick Benoot (Open Ieper). “De brandweer verluchtte de kelder, zodat de technici de vaststellingen konden doen. De stuurmodule bleek defect en bijkomend onderzoek wees uit dat er ook problemen waren in de chloorinstallatie zelf. Daardoor blijft het zwembad gesloten tot 10 mei.”

Een tegenvaller, want dat is langer dan verwacht. Mensen die een zwembeurt reserveerden, krijgen automatisch een terugbetaling. De sportdienst contacteert deelnemers van zwemlessen of andere activiteiten in het zwembad. “In plaats van een volledig nieuwe chloorinstallatie kiezen we voor enkele ingrepen aan een klassieke installatie. Die optie blijkt goedkoper én voldoende veilig om de laatste jaren van dit verouderde zwembad te overbruggen.”

Nieuw zwembad tegen 2024

Het stadsbestuur wil het huidige zwembad openhouden tot het nieuwe zwembad op de sportsite afgewerkt is tegen 2024. “Als corona de plannen niet extra vertraagt tenminste. We moeten nog beslissen over een definitief ontwerp.”

“Er is 14 miljoen euro voorzien in het meerjarenplan, waardoor dit de belangrijkste investering wordt van deze bestuursperiode. Tijdens de sluiting door het chloordefect zijn zo’n 14 redders technisch werkloos, maar zij kunnen ingeschakeld worden in het vaccinatiecentrum en andere stadsdiensten.”

Zwemclubs zoeken alternatieven

De zwemclubs gaan nu op zoek naar ander water, want zij maken bijna dagelijks gebruik van het Iepers zwembad. “Een moeilijke zoektocht, want er was al een tekort aan water voor corona”, klinkt het bij Royal Ypres Swimming Club (RYSC). “Door de coronamaatregelen is ons ledenbestand van meer dan 400 zwemmers meer dan gehalveerd.”

ISWIM telt een 200-tal leden en kon voor vrijdag nog een terrein reserveren in Kortrijk, maar voor beide clubs zal het aantal trainingen wellicht lager liggen dan normaal. Ander water reserveren, betekent ook een extra kost in een periode van magere inkomsten.

In plaats van de traditionele spaghettiavond organiseerde RYSC onlangs een takeaway. ISWIM houdt op 24 april een drive-in met pizza’s. “We verlangen naar de heropening van het oude zwembad en vooral ook naar de bouw van het nieuwe”, besluiten de clubs. (TP)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten