Vader en zoon Coussee runnen stilaan legendarisch café D’Armoe in Rumbeke: “Op donderdag staan ze hier schouder tegen schouder”

Mathew en Alex(ander) Coussee, ofte Mathew en Padre voor de klanten: “We zijn ondertussen al goed op elkaar ingespeeld.” © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Café D’Armoe is een begrip in Roeselare en omstreken. Al bijna twee decennia is Alex(ander) Coussee er de patron, maar met zoon Mathieu is er een opvolger op komst. “Het is hier een familiezaak geworden”, verwijst Alex naar zijn dochters die ook vaak een handje komen toesteken.

Eerst even de naam van het café toelichten. Ruim 400 jaar geleden werd het gebouw neergepoot, het deed eerst even dienst al woning, maar werd al snel een café. “De legende is dat het café de naam D’Armoe kreeg, omdat het destijds verkocht werd voor de prijs van een brood. Niet veel geld dus”, steekt Alex Coussee (59) van wal.

“Het café heet D’Armoe omdat het destijds gekocht werd voor de prijs van een brood”

Al bijna 20 jaar is hij er de patron. Daarvoor zat hij ook al in de horeca, de sector die hij altijd een warm hart toedroeg. Al was hij als telg uit de aannemersfamilie ook lang met bouwmaterialen bezig. Maar ondertussen zit hij al zelf bijna vier decennia in de horeca, voor D’Armoe runde hij langs de Ardooisesteenweg mee het legendarische danscafé Pur Sang. Toen hij zich ontfermde over het café in de Kwadestraat had het enkele jaren leeg gestaan. “Het was eigenlijk altijd al een volkscafé geweest, maar het zat op zijn gat toen ik hier toekwam. Geleidelijk aan konden we dat heropbouwen. Na enkele jaren begonnen we ook eten te geven, maar daar stopten we mee toen de wetgeving veranderde en je niet meer mocht roken waar er gegeten werd. Toen je helemaal niet meer mocht roken in de horeca, is de menukaart teruggekeerd. En nu kun je eerlijk gezegd nog nauwelijks overleven als café als je niets te eten aanbiedt.”

Wachten op de zon

Alexander (59) heeft al een opvolger beet, want zoon Mathieu (29) die ook freelance nog bezig is in de horeca, staat klaar om de fakkel over te nemen. Alexander heeft ook nog drie dochters (Manon, Aurélie en Marie-Hélène, red.) die al eens een handje toesteken. “Het is toch wel een familiezaak”, aldus de patron die met zijn gezin enkele huizen verderop woont.

Het pand staat al meer dan 400 jaar overeind en doorstond ook twee branden in 2017 en 2022

De muren van van meer dan vier eeuwen oud staan dus nog recht. “Er zijn hier al bomen omver gewaaid, maar het café blijft staan”, lacht Alex. “We hebben destijds eens uitbouw toegevoegd aan het café en in 2019 realiseerden we het terras vooraan het café. Dat hebben we allemaal zelf ingericht, zelfs de stoelen en tafels ontwierpen we zelf, en er is buiten een bar waarop we op dezelfde manier kunnen werken als binnen. Dat was een noodzaak, maar net toen dat terras er was, kwam corona om de hoek kijken. Geen leuke periode natuurlijk. Maar daar proberen we niet meer aan te denken, het is er zalig zitten in de zomer. We wachten nu al heel de tijd op de zon, eens die komt piepen zit het terras vol. Maar door het slechte weer is dat nog niet veel het geval geweest dit jaar.”

In Café D'Armoe is het vaak schouder aan schouder staan. Achter de toog herken je Alex (links) en zoon Mathieu (rechts).
In Café D’Armoe is het vaak schouder aan schouder staan. Achter de toog herken je Alex (links) en zoon Mathieu (rechts). © Stefaan Beel

Donderdag topavond

Vroeger was het café letterlijk midden de velden gelegen. Op oude foto’s is dat nog te zien. Nu ligt het in hét businesscentrum van Roeselare, met de West Wing Tower en AZ Delta op een steenworp en nog heel wat bouwplannen in de omgeving. “Het ziekenhuis, daar hebben we tien jaar op moeten wachten. Maar het is er nu en er komen hier aan de ene kant van de straat nog 30 bedrijven bij, aan de andere kant is er ruimte voor nog eens 60. Heel wat werknemers komen naar hier afgezakt, zo hebben we ook vaak medewerkers van AZ Delta die hier in groep komen. Of ook mensen die naar het ziekenhuis gaan en terugkeren van een bezoekje. Die springen dan hier nog eens binnen om iets te drinken. Voor de rest zit iedereen hier wat door elkaar. We hebben inderdaad ook wel heel wat zelfstandigen die hier iets komen drinken, eten en wat bijpraten. Vooral op donderdagavond kan hier hier best druk zijn.”

Er worden ook best wel wat feestjes georganiseerd, van zomer- en winternachten tot het inwijden van de open haard. “Dat laatste mocht je letterlijk zien. De eerste keer dat de open haard werd aangestoken, kwam de pastoor die inwijden. Nu trek ik zelf een priesterkostuum aan”, lacht Alex.

Maar die open haard zorgde ook voor een tegenslag. In 2017 was er een schoorsteenbrand, waarbij de schade al bij al nog meeviel. In mei 2022 was dat minder het geval toen de keuken uitbrandde. “Die keuken is aangebouwd, gelukkig kon het café zelf gered worden. Maar het was natuurlijk weer een domper.”

Padre en Mathew

D’Armoe herbergt nog een kaartclub. “Vroeger hadden we meer verenigingen, van een een voetbalclub, tot een supportersclub van Club Brugge, over darts en biljart… Maar omdat we ons ook meer toelegden op de eters, hebben we dat afgebouwd. De focus ligt nu bij momenten dus meer op het brasseriegedeelte, maar we zijn zeker ook nog een café. Zoals op die beruchte donderdagen ook. En de mensen komen van overal uit de provincie. We zijn hier natuurlijk uitstekend bereikbaar en in de huidige tijden spreken mensen ook vlotter af. Op die donderdagavonden staan ze hier vaak schouder tegen schouder, het is een gezellige bedoening.”

Maar het is ook hard werken voor Alexander, Mathieu en hun team. Zondag is sinds enkele jaren de sluitingsdag. “Die dag is voor het gezin.” De andere dagen is het café open van 11 uur tot rond 14.30 uur. In de namiddag gaat men weer open om 17 uur. “In de zomer blijven we soms doorlopend open. Om 0.45 uur worden de laatste drankjes geserveerd, tegen 1 uur gaan we onherroepelijk dicht.”

In al die jaren zijn er natuurlijk al veel leuke momenten geweest. “We hebben zelf nog wielerwedstrijden georganiseerd en in juli ontvangen we de rally, de rallywagens staan hier dan rond de deur de deur.”

Met Mathieu staat al een opvolger klaar. “Ze noemen ons hier Padre en Mathew”, verklapt Alex. “We zijn op elkaar ingespeeld. Ik doe nog door tot aan mijn pensioen en dan zien we wel. Als Mathieu hier wel door doen, kent hij natuurlijk al het klappen van de zweep. Hij werkt hier al de helft van zijn leven mee.”

Volgende week: café Oud Gemeentehuis in Sint-Eloois-Winkel.

Lees meer over: