Na anderhalf jaar is Kortrijks café Den Trap eindelijk weer open

Den Trap mag vrijdag voor het eerst sinds maart 2020 weer open en daar is Peter Deurinck zichtbaar blij om. (foto KDS) © Kurt De Schuytener
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Het is van maart 2020 geleden dat Den Trap nog open was. De 30ste verjaardag van het café in december 2020 kon niet gevierd worden. In andere cafés vloeide het bier al rijkelijk tussen de lockdowns en gaat het leven intussen al even zijn gewone gang. Maar Peter Deurinck wachtte om de deuren van zijn muziektempel open te zwaaien. Op 1 oktober komt daar eindelijk verandering in.

Als er één iemand verlangt naar 1 oktober is het Peter Deurinck wel. Eindelijk mogen de deuren van Den Trap weer open. Eindelijk, na meer dan anderhalf jaar coronasluiting. “Het probleem was dat dit een ondergronds en redelijk klein café is. Niet zo makkelijk te verluchten en velen komen hier ook om aan de toog te hangen.

Terwijl dat lange tijd ook verboden was.” Die toog is gemaakt uit houten balken die ooit deel van een goederenwagon waren en is legendarisch, net als de vele bands die er ooit speelden. Internationale acts, zoals Dan Baird van Georgia Satellites, Chuck Phrophet van Green on Red, The Godfathers, Department S, Edward Tudor Pole van Tenpole Tudor en Chris Spedding, de gitarist van Bryan Ferry. Om nog te zwijgen van al het binnenlands talent.

Thuisbasis van bekende bands

Goose had er jaren zijn thuis, Balthazar en SX waren er kind aan huis. Maar ook andere Belgische bands die al jaren meedraaien aan de top, zoals Soulwax, The Black Box Revelation, Admiral Freebee, Absynthe Minded, Het Zesde Metaal en Equal Idiots. En daarnaast bands waar we in de toekomst nog veel van zullen horen. “Onbekend is onbemind,” zegt Peter Deurinck. “Soms is het pijnlijk dat er veel te weinig belangstelling is voor hele goeie groepen die nog geen naam gemaakt hebben.”

Bij het allerlaatste concert voor de lockdown, van Reena Riot, was dat nog anders. Een volle tent toen en zoals vanouds stond Den Trap op zijn kop. “Maar ik wil voorzichtig herbeginnen,” zegt Peter. “We heropenen aanvankelijk alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag. Donderdag, wanneer de studenten uitgaan, de vrijdag zetten we dj’s op de affiche en de zaterdag trachten we met concerten uit te pakken. We zien hoe het loopt. Het cafégebeuren heeft zich de voorbije maanden wat verplaatst naar Den Bras, ons café hierboven, maar hopelijk gaan de mensen nu ook weer de weg vinden naar Den Trap.”

Meteen volle agenda

Er is alleszins meteen heel wat te beleven. Zaterdag 2 oktober staat er een concert gepland van de The Mars Model, de nieuwe band van Hans Verbeke van Liar, op 16 oktober staat het Kortrijkse sludge-quartet Divided op de affiche, met onder meer Jelle Rouquart, die in Den Bras ook bekend is als barman en op 30 oktober is het dan de beurt aan The Doors Tribute Band Morris & Son met Roy Silverans. Op 15 oktober pakt DJ 2 Kg Hoofdvlees uit met de 14de uit zijn reeks nu al legendarische Oorsmeer-fuiven. De comeback van Oorsmeer, velen hebben die datum al lang in hun agenda aangestipt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.