Hij was amper 19 toen hij voor het eerst café De Oude Tramstatie opende, tien jaar later is hij er al aan zijn tweede termijn bezig. Het café kreeg een opknapbeurt bij zijn herintrede, maar het is vooral de volkse sfeer die er is blijven hangen.
In oktober viert Miquel zijn 29ste verjaardag, in februari van volgend jaar zal het tien jaar geleden zijn dat hij zijn debuut maakte in De Oude Tramstatie in Oostnieuwkerke. “Ik heb altijd in horeca gewerkt als jonge gast. En mijn ouders (Randall Vancompenolle en Nancy Verbeke, red.) runden ook nog horecazaken, onder meer d’Oude Smesse in Dadizele en café Amadeus in Roeselare. Ze zitten nu ook nog min of meer in de sector, ze werken allebei bij drankenhandel Bevernagie uit Lichtervelde, mijn ma in de Prik&Tik-winkel in Roeselare, mijn pa als chauffeur.”
In februari 2015, hij was toen nog maar 19 jaar, kriebelde het bij Miquel om een zaak te openen. “Ik groeide zelf op in Roeselare, maar kende Oostnieuwkerke natuurlijk wel. De Oude Tramstatie had toen een half jaar leeg gestaan, ik zag de uitdaging hier meteen zitten.”
Twee dochtertjes
Ondertussen werd Miquel ook papa van Eliana (6) en Anaëlle (5). “Eind 2018 besloot ik andere paden te bewandelen. De dochters waren toen klein, met Emanuel Decaestecker vond ik toen een overnemer. Maar het café liet ik niet helemaal los, ik kwam hier nog vaak over de vloer.”
Miquel werkte toen als vertegenwoordiger in de autosector en vervolgens bij Verisure. Maar de lokroep van de horeca was groot. “Zeker toen ik acht weken lang Chalet Den Hert mocht open houden op de kerstmarkt in Roeselare. Dat is hard werken, maar ik kreeg er de smaak weer te pakken.”
“Zomerbar was niet top, maar er komt wellicht wel tweede editie”
En toen Emanuel aangaf dat hij wou stoppen in Den Tram zoals het café in de volksmond heet was Miquel er als de kipppen bij. “Mijn dochtertjes zijn ondertussen al wat groter. En het was meteen ook thuis komen. En ik had het geluk gehad dat ik de coronalockdowns niet mee maakte als cafébaas…” Voor hij opnieuw opende, gaf hij het café een opknapbeurt. “Een nieuwe keuken, de elektriciteit werd vernieuwd, de toiletten werden onder handen genomen, er kwam nieuwe verlichting…”
Twee jonge cafébazen op rij, maar het is niet zo dat De Oude Tramstatie een jongerencafé is. “Er komen hier mensen van alle leeftijden over de vloer. In de vooravond in de week zijn dat vooral mensen van 50 tot 80, die hier iets komen drinken. We zitten soms met zijn allen samen naar het nieuws van zeven te kijken. Ik babbel ook graag eens met de klanten, ik zet me dan even bij. Of als er iemand alleen aan de toog zit, dan hou ik die gezelschap. Als ze dat appreciëren natuurlijk… Soms geniet iemand liever in zijn eentje.”
Maar ’s avonds teert Den Tram wel vaker op een jonger publiek. “Het is weer Champions en Europa League, dan komen heel wat voetbalfans kijken. Er zijn minivoetbalploegen die langs hier afzakken. Maar echt een bepaald publiek heb ik niet, iedereen zit hier door elkaar.”
Meteen kampioen
Ondertussen vonden ook wel wat verenigingen onderdak op de hoek van de Meulebroekenlaan en de Sleihagestraat. “We hebben een eigen cafévoetbalploeg FC Den Tram die in de RLV-competitie uitkomt.” Er hangt al een supporterssjaal voor Den Tram in het café. “Ze hebben het meteen goed gedaan, alles erop en eraan. Vorig jaar speelden ze ook kampioen overigens. We hebben ook een eigen minivoetbalploeg, MVC Rabona. En een koersgroepje, Sqaudra Fluo dat hier neerstrijkt na hun ritten.”
Op maandag en dinsdag is Den Tram gesloten, de andere dagen opent Miquel op 16.30 uur. “En op zondag om 10 uur. En als Club Brugge kort na de middag speelt, blijven we open. Maar anders is het op zondagmiddag van 14 tot 17 uur gesloten.” Miquel, zelf geen onbegenadigd voetballer, bracht de jeugd door bij SV Roeselare. “Ik heb ook nog bij KSV De Ruiter gespeeld, tot een kruisbandblessure me daar nekte. Ik heb daarna een tijdje bij de B-reserven van SK Oostnieuwkerke geshot, nu speel ik bij de beloften. En heel wat voetballers van Oostnieuwkerke zakken eens naar hier af.”
Afgelopen zomer opende Miquel ook Bar N’tram. “We hadden de zomer niet mee, zeker in het begin was het geen goed weer. En de Rode Duivels hebben ook niet mee gewerkt, ze waren snel uitgeschakeld op het EK. De eerste editie kon beter, maar wellicht komt er wel een tweede. Dat moet ook wat groeien natuurlijk en wie weet zit volgende zomer het weer wat meer mee.”
Geen rivalitieit
Opvallend is dat de drie volkscafés ’t Lepelke, De Posthoorn en dus ook De Oude Tramstatie het goed met elkaar kunnen vinden. “Waarom ook niet? Op onze sluitingsdagen gaan we eens een pintje drinken bij de collega’s. En we hebben eigenlijk ook echt ons eigen publiek. Rivaliteit hoort niet in zon’n kleine gemeente.”
September bleef qua activiteiten vrij kalm. “We hadden net 2,5 maand zomerbar op zitten, we moesten even daarvan bekomen. Maar in oktober gaan we van start, dan staat er al een mosselavond op het programma. Ik laat ook af en toe een dj komen, we organiseren eens een Baco Night,… Het is ook soms de inspiratie van het moment. Maar je mag ook niet te veel organiseren, de vaste klanten die gewoon hun pintje komen drinken moeten zich thuis blijven voelen. “
Ondertussen woont Miquel op een boogscheut van het café. “Om de week heb ik mijn dochtertjes, dan moet ik wat meer flexi’s in schakelen; Maar ik sta maximaal zelf in het café. Straks ben ik ook tien jaar bezig, er is in die tijd ook heel wat veranderd. Ik heb het geluk gehad de coronajaren niet als cafébaas mee te moeten maken, maar je ziet ook dat sindsdien veel zaken anders zijn. Veel mensen hebben geen geld meer op zak, hoewel hier recht tegenover een bankautomaat is. Ze betalen met Payconiq of Bancontact, dat is hier allebei mogelijk. Ook wij moeten mee met onze tijd, maar de sfeer in het café, die tracht ik te behouden.”
Volgende week: café De Dubbel Arend in Hooglede.
Het volkscafé
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier