“Content als klant met de glimlach vertrekt”: Tony Buyck zorgt al 18 jaar dat De Kring een echt volkscafé blijft

Op de vooravond dat Club Brugge op KV Kortrijk ging winnen was er ambiance troef natuurlijk in supporterslokaal De Kring. Achter de toog herken je uitbater Tony Buyck en Phaedra Vandemoortele die al tien jaar aan de slag is bij Tony. © WMe by Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

Tony Buyck baat als Meulebekenaar pur sang al 18 jaar café De Kring uit. Een volkscafé in de echte zin van het woord, waar verenigingen thuis zijn en waar gezonde leute voorop staat. “Dankzij de verenigingen wel 15 in totaal en mijn trouwe helpers kan ik mijn café op deze manier blijven uitbaten. En dat hoop ik toch nog een tijdje te kunnen doen”, aldus de Meulebekenaar.

Tony Buyck (54) groeide op in Meulebeke en woont er nu nog in de Rodenbachlaan. Hij heeft een dochter Marthe (17) en sinds 2006 is hij de patron van café De Kring in de Statiestraat. “Lucien en Annie waren de uitbaters voor mij. Annie was een nicht van mijn moeder. Daarvoor had ik 17 jaar bij Neon Elite gewerkt, zeven jaar binnen, tien jaar de baan op.”

De Kring was toen al een waar volkscafé. “En dat wilde ik ook zo houden. Er waren hier in 2006 al acht verenigingen, we hebben dat nog kunnen opkrikken tot 15. De vinkeniers zijn er vrij recent van tussen gevallen, maar we hebben nog een mooi rijtje aan clubs.”

Zeehengelclub

Die staan ook allemaal vermeld in het boekje dat de tafels siert en waar je ook de drankkaart terugvindt. WTC De Meulebeekse Trappers, Dartsclub De Kring, Schuttersclub De Desperado’s, zaalvoetbalploeg Trappen Vincke, Meulebeekse Kunstkring Kutena, Spaarkas De Kringspaarders, Motorcrossers Bangermannen, twee tafelvoetbalclubs De Kring (de ene speelt maandelijks, de andere op vrijdagavond in competitie), The Aviflora Line Dancers en twee kaartclubs, De Kringbieders (bieden) en Schudden en Geven (manillen).

“Voor een Hoegaarden van ’t vat komen ze van ver naar hier afgezakt”

Zeehengelclub De Zalmvissers verdient wellicht wat meer verduidelijking. “Die mannen gaan effectief op zee vissen, met zes per boot en wie het meest vangt, krijgt de meeste punten. Het is niet dat ze dus op zalm vissen, maar die naam komt van hun vroegere lokaal, café De Zalm.”

De Kring huisvest ook een erkende supportersclub Blauw-Zwart. “Het kan hier dus best druk zijn op wedstrijddagen. Zelf ben ik ook supporter, maar sinds ik zelf café hou, kan ik de wedstrijden niet meer live gaan bekijken. Er is hier heel wat ambiance tijdens de matchen. Maar iedereen is hier welkom. Er komen hier ook veel mensen over de vloer die voor een ander team supporteren, maar dat is geen probleem. En als hun ploeg speelt, zetten we die match uiteraard ook op.”

Tony runt het café in principe in zijn eentje. “Maar ik kan een beroep doen op een team van jobstudenten en flexi’s. Dat is ook nodig, want het kan hier best druk zijn.”

Op maandag en dinsdag is het café gesloten, net als op donderdag- en vrijdagvoormiddag. Op woensdag zijn de openingsuren van 10 tot 12.30 uur en vanaf 16 uur. Op donderdag en vrijdag opent Tony ook om 16 uur, op zaterdag om 10 uur en op zondag om 9.30 uur en dat doorlopend. “En het kan hier wel nog eens laat worden. Tijdens de week tracht ik dat te beperken tot 1 uur en in het weekend tot 2 uur, maar dat lukt niet altijd.”

Studentenclub

Naast zijn team van helpende handen wil hij ook nog eens nadrukkelijk de besturen van de verschillende verenigingen in de bloemetjes zetten. “Het is niet altijd evident, die mensen verzetten bergen werk en dat allemaal gratis. Al die verenigingen brengen ook heel wat kampioenen en feestjes met zich mee. Dat zorgt hier voor een leuke sfeer in het café.”

Achter het café is er een gezellig terrasje, daarachter bevindt zich nog een zaal waarin vergaderingen kunnen plaatsvinden. “In het voorste deel spelen de tafelvoetballers hun matchen, daarachter zijn onze dartsborden opgesteld. Ook Studentenclub De Beerkens, nog een vereniging die hier het lokaal heeft, komt er samen. Je ziet, we hebben klanten van heel jong tot iets ouder. Vaak meestal mannen, maar het gebeurt ook wel eens dat hier een groep vrouwen met de fiets neerstrijken en zij in de meerderheid zijn.”

“Op vraag van enkele klanten komt er dit jaar opnieuw een oudejaarsfeest”

Tony hoopt zijn job nog een tijdje vol te houden. “Zoals wel meer cafébazen heb ik wat last van de rug. Maar we slaan er ons wel door.”

De klanten komen grotendeels uit Meulebeke en omliggende gemeenten. “Zeker voor het voetbal komen ze soms van wat verder. En er zijn zelfs mensen uit Aalter die hier komen om Hoegaarden van het vat te drinken. Je vindt het inderdaad niet meer in veel cafés op het vat, maar hier wordt dat door veel stamgasten gedronken. Net als de gewone pintjes ook natuurlijk.”

Tony houdt van een sfeervol café. “Er wordt hier veel gelachen en ook vaak wel eens een ouderwets feestje gebouwd. Gezonde leute. Filmpjes moeten hier niet gemaakt worden, wie er bij wil zijn, is altijd welkom. Ik ben content als een klant met de glimlach hier naar huis vertrekt. Dan moet het zijn dat die zich geamuseerd heeft.”

En dit jaar heeft Tony zich ook laten overhalen om een oudejaarsfeestje te bouwen. “Op vraag van wat klanten. Vroeger hebben we dat nog gedaan, nu pikken we die traditie weer op. Maar ik heb natuurlijk eerst gezorgd dat ik volk heb om te komen helpen, dat was de voorwaarde”, besluit de Meulebekenaar.