Antwerpen verbiedt het, hier doen schepenen zélf mee: 128 ploegen strijden in Lichtervelde voor Belgische titel beerpong

Het BK Beerpong in Lichtervelde raakte dit jaar in recordtijd uitverkocht. © GF
Philippe Verhaest

Wie gooit het best een pingpongballetje in een beker gevuld met bier? Het antwoord op die vraag kennen we zaterdag, want in Lichtervelde strijden 128 duo’s dan voor de Belgische titel beerpong. “Maar verwar ons kampioenschap zeker niet met overmatig drankgebruik”, beklemtonen de organisatoren. “Integendeel: wie goed wil beerpongen, moet vooral een heldere geest hebben.”

Beerpong is hot. Het ogenschijnlijk eenvoudige (drank)spelletje waarbij je zo behendig mogelijk pingpongballetjes in een plastic bekertje bier moet gooien, wint steeds meer aan populariteit. In die mate dat niet langer enkel studentenclubs en jeugdbewegingen het spelletje al dan niet op topniveau beoefenen, maar er nu ook een officieel Belgisch kampioenschap bestaat.

Dat vond jarenlang in Antwerpen plaats, tot het stadsbestuur besliste geen vergunning meer te verlenen aan het evenement. De stad wilde naar eigen zeggen “de jeugd niet aanmoedigen om alcohol te drinken.” In Lichtervelde, waar al langer een beerpongfestival plaatsvond, namen ze het kampioenschap over. Met plezier én met succes. “Vorig jaar was het BK in twee weken tijd volzet, nu mochten we na amper vijf dagen al het bordje uitverkocht bovenhalen.”

Klein begonnen

Aan het woord is Victor Schellens (26). Samen met zes vrienden vormt hij de organisatieploeg achter het BK beerpong. “De dag zelf zijn zo’n veertig mensen vrijwillig in de weer om alles in goeie banen te leiden. Zij vormen het kloppende hart van ons verhaal.”

“Zelfs uit het verre Limburg en Waalse steden als La Louvière en Bergen zakken deelnemers af. Het is gewoon een erg leuk spelletje” – organisator Victor Schellens

Dat verhaal neemt jaar na jaar grotere proporties aan. In 2014 organiseerden Victor en co een kleinschalig beerpongtornooi. “Toen waren we een man of twintig sterk”, glimlacht hij. “Maar dat aantal groeide jaar na jaar verder aan. Vorig jaar klokten we op net geen duizend bezoekers af. Want het Belgisch kampioenschap beerpong is zoveel meer dan enkel het spelletje zelf. Zo kan je de hele dag uit de bol gaan op de beats van enkele dj’s en ook accordeonsensatie Johan Veugelers komt langs.”

© GF

De deelnemers komen uit alle hoeken van het land. “Zelfs uit het verre Limburg en Waalse steden als La Louvière en Bergen. Het is gewoon een erg leuk spelletje. En spannend voor de toeschouwers. Sommige wedstrijden van vorig jaar hadden de allures van een voetbalmatch. Zot hoeveel sfeer er in onze tent hing.”

Tricolore trui

Dat de organisatoren het BK serieus nemen, blijkt ook uit de prijzenpot. “De kampioenen krijgen een truitje in onze Belgische driekleur, net zoals in het wielrennen. Met daarop in grote letters Belgisch kampioen beerpong. Ze krijgen ook een pakket drankbonnetjes om hun achterban hier te trakteren én ze gaan naar huis met een state-of-the-art beerpongtafel. Die verkopen we trouwens ook via onze eigen webshop.”

Beerpong wordt geregeld wat lacherig weggezet als een studentikoos drankspel, maar dat cliché klopt volgens Victor niet. “Het is zoals darts. Dat ziet er ogenschijnlijk erg eenvoudig uit, maar dat is het niet. We willen het nu ook niet zo ver drijven en het olympische allures geven, maar je hebt toch een uitstekende oog-handcoördinatie nodig, net als een scherpe geest.”

© GF

“Dit tornooi wordt op een verantwoorde manier georganiseerd” – Steven Bogaert, schepen van Feestelijkheden

Dat laatste staat ook een zuipfestijn in de weg, zegt Victor. “Wie te veel drinkt, zal niet goed scoren. Natuurlijk maakt bier deel uit van beerpong, maar onze deelnemers staan zich hier niet te bezatten. Verre van, zelfs. We zorgen er ook voor dat dit niet mogelijk is. Tijdens de poulefase plaatsen we slechts zes in plaats van tien bekertjes op tafel en die doen we ook maar halfvol. Wie een spel verliest, zal maximaal twee volledige pinten op hebben. De winnaars van vorig jaar hadden zelfs amper een druppel bier binnen. Hoe beter je speelt, hoe minder gerstenat je van dichtbij ziet.”

Meerwaarde

Terwijl het Antwerpse stadsbestuur het Belgisch kampioenschap beerpong verbood, nemen in Lichtervelde twee schepenen zélf deel aan het tornooi… Zowel schepen van feestelijkheden Steven Bogaert als landbouwschepen Steven Kindt (allebei CD&V) wagen zaterdag hun kans. “Dit is een duidelijke meerwaarde voor Lichtervelde”, stelt Bogaert.

“De organisatoren hebben al heel wat ervaring en hun evenement loopt elke keer opnieuw op wieltjes. Toen ze vorig jaar hun uitbreidingsplannen voorstelden, zijn we hen meteen – na goeie afspraken – gevolgd. We kunnen het BK beerpong nu niet meer van onze Lichterveldse kalender wegdenken, temeer omdat het op een volledig verantwoorde manier georganiseerd wordt.”

En koestert de schepen titelambities? “Totaal niet”, grijnst hij. “Vorig jaar heb ik de poulefase overleefd, maar daarna lag ik er direct uit. Hopelijk weet ik me dit jaar een ronde verder te beerpongen.”

© GF