Vrijdag ópnieuw Overlegcomité: nieuwe set coronamaatregelen dringt zich op

Negen na het laatste Overlegcomité dwingt de vierde coronagolf premier De Croo en de zijnen opnieuw tot overleg en nieuwe maatregelen. © BENOIT DOPPAGNE BELGA
Olaf Verhaeghe

De vertegenwoordigers van de verschillende regeringen in ons land komen vrijdagochtend om 8 uur dan toch vervroegd samen in een nieuw Overlegcomité. Dat liet premier Alexander De Croo (Open VLD) donderdagmiddag weten. Op tafel: strengere maatregelen in de strijd tegen de vierde coronagolf. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zet zich alvast schrap. “Er is geen tijd meer te verliezen.”

Minder dan een week na het invoeren van de meest recente coronamaatregelen – een telewerkverplichting en mondmaskers in het nachtleven – komt het Overlegcomité opnieuw samen. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) officieel aangekondigd in de Kamer. Donderdagavond blaast de kern van de federale regering al verzamelen om het overleg met de deelstaten van vrijdag voor te bereiden.

De roep naar een nieuw Overlegcomité klonk de laatste dagen en zeker uren almaar luider. West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé en zijn negen collega-gouverneurs riepen de politiek woensdag op om ‘dringend extra coronamaatregelen’ te nemen. En ook de ziekenhuizen en huisartsen trekken volop aan de alarmbel. Verschillende GEMS-experten tot slot lieten al verstaan dat de huidige corona-aanpak niet zou volstaan om het tij te keren.

“Wat moet, dat moet”

Met een nieuw recordaantal besmettingen op maandag en een almaar verdere stijging op de intensieve zorgen, ogen de cijfers bijzonder zorgwekkend. Er liggen nu 669 patiënten met corona op de IZ-afdelingen in ons land. In West-Vlaanderen is met 85 van de 221 beschikbare IZ-bedden al bijna 40 procent bezet door coronapatiënten. Als de besmettings- en opnamecijfers niet snel dalen, liggen we op koers voor het meest zware scenario uit de voorspellingen van de experten. Halfweg december zouden er dan meer dan 1.200 coronapatiënten op intensieve zorg liggen, ver boven de helft van het totaal aantal beschikbare bedden.

De vierde golf die door België en zeker ook West-Vlaanderen raast, dwingt de regering dan ook tot actie. Dat liet minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) donderdagochtend bij Radio 1 al duidelijk verstaan. “Wat moet, dat moet. Niemand had gehoopt in zo’n vierde golf terecht te komen, maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen”, klonk het.

De CD&V-minister pleitte luidop voor een set ‘doelgerichte maatregelen’ bij activiteiten waar heel veel verspreiding kan plaatsvinden’. Logischerwijze komen zo discotheken en evenementen, zeker die indoor, in zicht. Ook een verstrenging voor de horeca, denk aan een vroeger sluitingsuur, komt waarschijnlijk op tafel te liggen, net als een volledige verplichting van telewerk. Het woord lockdown wil minister Verlinden niet in de mond nemen. Voorlopig houden de leden van de federale regering het bij een ‘verstrenging’. Een versnelling in het zetten van boostervaccins en ondersteunende maatregelen voor de zorg zullen ook worden besproken.

Normaal pas januari

Het vorige Overlegcomité dateert nog maar van vorige week woensdag 17 november. Oorspronkelijk was het de bedoeling om pas in januari opnieuw samen te komen in de corona-aanpak. De meeste politieke leiders wilden initieel het effect van de maatregelen die zaterdag in werking zijn getreden, afwachten voor ze ópnieuw ingrijpen. Daar steekt de vierde golf dus een stevige stok voor.

“Maatregelen betekenen niets als ze niet nageleefd worden”, benadrukt de premier nog in de Kamer. “Ons persoonlijk gedrag heeft een invloed op deze crisis.” Frank Vandenbroucke, Vooruit-minister van Volksgezondheid in de regering-De Croo, kondigt in aanloop naar het Overlegcomité van vrijdag alvast aan ‘voor sterke maatregelen die onmiddellijk ingaan’ te zullen pleiten. “Er is geen tijd te verliezen”, zegt hij. “Wachten betekent alleen maar meer miserie.”