Vorig jaar met een vlot, dit jaar op gepimpte zitmaaier: Nicola gaat vol voor Warmste Week

Nicola Dejaeghere brengt dit jaar het belang van plasmadonaties onder de aandacht. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Met de actie PlasmaForKids hoopt Nicola Dejaeghere vooral mensen te motiveren om plasma te doneren. Maar natuurlijk wil hij ook geld inzamelen tijdens de Warmste Week. Dat doet hij voor Bubble-ID, een vereniging die zich inzet voor gezinnen met kinderen met Primaire Immuundeficiëntie (PID). Deze immuunstoornis treft ook zijn dochter Franne (4).

Vorig jaar vaarde Nicola met een zelfgebouwd vlot – de actie heette ‘Vlotjes 4 Life’ naar Wachtebeke. Zijn dochtertje Franne had vorig jaar een ernstige vorm van windpokken met brandwonden overwonnen en hij zette zich toen in voor vzw Kleine Held en vzw Helpbrandwondenkids. “Dit jaar moest ik mijn plannen voor op het water wijzigen aangezien de Warmste Week in Kortrijk plaatsvindt. Nu wil ik op een gepimpte zitmaaier alle Rode Kruiscentra in Vlaanderen bezoeken. Er waren hier heel wat aanvragen voor nodig maar uiteindelijk kreeg ik de toelating om met mijn ‘gemotoriseerd voortbeweegtoestel’ – zo wordt het genoemd – aan maximum 18 km per uur te rijden.”

“Soldaatjes”

Ondertussen werd na onderzoeken duidelijk dat Franne aan PID lijdt, een aangeboren immuunstoornis waardoor ze heel snel ziek kan worden. Ze krijgt elke week immunoglobulines, ‘soldaatjes’ zoals Franne ze noemt. Deze worden gehaald uit gedoneerd plasma. “De medicatie geeft Franne nu de kans om volop ‘kind’ te zijn. We beseffen heel goed dat er zonder plasmadonaties via het Rode Kruis geen medicatie is voor Franne en haar lotgenootjes. Zo zou het wachten zijn op een volgende levensbedreigende infectie!”

Franne heeft voor één jaar immunoglobulines 130 plasmadonaties nodig. “We kennen nog twee kindjes die deze nodig hebben. Voor hen samen zijn er 390 donaties nodig. Met onze actie PlasmaForKids willen we minstens 400 donaties verwezenlijken. Momenteel hebben we er al zo’n 50-tal.” Zelf gingen we ook in op Nicola’s oproep om plasma te doneren. We kunnen iedereen verzekeren dat het geen moeite kost. Je rekent het best een uurtje de eerste keer omdat je dan ook een vragenlijst moet invullen. De machine doet haar werk en je voelt er niets van. Je mag om de twee weken plasma doneren. De tweede afspraak werd direct vastgelegd!

Robot

“Omdat Franne een immuunsysteem heeft dat ondermaats presteert, koos ik ervoor om dit jaar de tocht af te leggen met een voertuig dat ondermaats presteert”, zegt Nicola. Hij knutselde heel wat aan de zitmaaier om hem toch wat comfortabel te krijgen. “Ik heb hier vrijwel de hele zitmaaier ook in reservestukken liggen. Mijn vader neemt de hele week verlof voor als ik pech krijg onderweg.”

Nicola maakte ook zelf een robot die meereist in het aanhangwagentje. “Deze zal ik gebruiken om promotie te voeren voor plasmadonaties en om geld in te zamelen voor Bubble-ID.” Nicola heeft donorregistratiekaarten mee die de mensen kunnen invullen. “Ik zorg dan dat ze bij het dichtstbijzijnde donorcentrum van het Rode Kruis terechtkomen.”

Bij het begin van de Warmste Week op 18 december wil Nicola aan het donorcentrum in Kortrijk vertrekken. Hij zal bijna 1.000 km rijden. Hij kreeg voor een hele week een mobilhome gesponsord waarin hij ‘s avonds kan slapen. Zijn vader brengt deze telkens ter plaatse maar ook zijn vrouw Gwende Ooms komt enkele dagen af met Franne. Zoon Seppe, die in april geboren, verblijft bij familie. ‘s Avonds zal Nicola vooral op kerstmarkten promotie voeren met zijn opvallende robot.

Bij aankomst in Kortrijk op 23 december zal Nicola plasma doneren in het Rode Kruiscentrum in de Doorniksewijk. Ondertussen worden er ook sleutelhangers en bellenblazers verkocht en café De Barriere in Wevelgem verkoopt ‘plasmashotjes’ aan 3 euro.

Info: www.plasmaforkids.be. Via Track&Trace kan je de tocht door Vlaanderen meevolgen via de website. Een bijdrage storten voor Bubble-ID kan op BE44 0836 4288 1445.

(EDB – foto EDB)