Vlaams Instituut voor de Zee neemt VUB-oceaanrobot SeaExplorer over
De oceaanrobot SeaExplorer, waarmee de Vrije Universiteit Brussel (VUB) de voorbije jaren onderzoek deed naar bemesting van de oceaan, is overgedragen aan het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) in Oostende. Dat zal de via satelliet gestuurde robot verder inzetten voor wetenschappelijk onderzoek naar klimaatveranderingen in de oceaan.
De VUB stelde de SeaExplorer voor in 2015. De universiteit zette de oceaanrobot, die gedurende meerdere maanden zelfstandig kan opereren, in om in de oceaan de voedingsstoffen te meten die plankton nodig heeft om te groeien. Waar er niet genoeg voedingsstoffen zijn, kunnen oceanen dan ‘bemest’ worden om de planktongroei te bevorderen.
Strijd tegen klimaatverandering
Het onderzoek kadert in de strijd tegen de klimaatverandering, want plankton vervult in de zee een gelijkaardige rol als de regenwouden op het land: het neemt CO2 op. Het CO2 wordt deels afgevoerd naar de bodem, waardoor het voor langere tijd niet bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Door planktongroei te stimuleren, zou er dus meer CO2 opgeslagen kunnen worden.
De VUB voerde met de SeaExplorer twee campagnes in de Middellandse Zee, maar de Brusselse universiteit droeg de oceaanrobot woensdag in Oostende over aan het VLIZ. Het zee-instituut voegde al extra sensoren toe aan het tuig.
Nieuwe loods
“Nu kijkt het instituut verder naar hoe het de robot binnen wetenschappelijke projecten kan inzetten, en hoe nieuwe sensoren kunnen worden geïntegreerd om plankton en stromingen te meten op plaatsen waar het voorheen niet mogelijk was”, klinkt het.
De SeaExplorer zal deel uitmaken van het Marine Robotics Centre van het VLIZ. Dat centrum krijgt volgend jaar ook een nieuwe loods in Oostende. “Dit zal toelaten om het ambitieniveau van het Vlaamse oceaan-klimaatonderzoek te verhogen en internationaal impact te creëren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier