VIDEO Wielermuseum Roeselare wordt KOERS, museum van de wielersport

Patrick Lefevere schoot voor de ogen van burgemeester Kris Declercq de nieuwe naam 'Koers' op gang. © Stefaan Beel
Peter Soete

Ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van het wielermuseum in Roeselare werd vandaag de nieuwe naam van het museum onthuld. KOERS, museum van de wielersport zal in september feestelijk de deuren openen.

Op 27 maart 1998 opende het Roeselaarse wielermuseum, later zelfs het nationale wielermuseum, de deuren in het oude arsenaal op het Roeselaarse Polenplein. Wielericoon Freddy Maertens leidde er de bezoekers rond in de eerste – meestal statische – collecties. Twintig jaar later krijgt het wielermuseum een complete update en nu werden de naam en het logo van het nieuwe museum al onthuld. Al ging dat niet zonder slag of stoot, zoals in onderstaande video te zien is.

https://www.youtube.com/watch?v=h3iFhnZ79MA

Conservator Thomas Ameye en zijn team waren er al in geslaagd om met spraakmakende thema’s zoals ‘Koers is religie’ het wielermuseum internationale uitstraling te geven. Nu is het museum nog enkele maanden dicht omdat het gebouw op het Polenplein volledig gerenoveerd wordt en er straks een nieuw wielermuseum de deuren opent waar koersbeleving centraal zal staan. Maar de nieuwe naam en logo werden wel al bekend gemaakt.

“Er is gekozen voor een korte, krachtige, herkenbare en toepasselijke naam en baseline: KOERS, museum van de wielersport”, begint conservator Thomas Ameye. “We willen een museum zijn dat de focus legt op de wielersport. En het naamlogo KOERS komt er in het rood, geel, blauw en groen. Dat zijn inderdaad de kleuren van de regenboogtrui en dat is niet toevallig. Roeselare is nu eenmaal de stad van de wereldkampioenen, ik denk trouwens dat geen enkele stad meer wereldkampioenen kan claimen dan Roeselare. We hebben Benoni Beheyt, de betreurde Jean-Pierre Monseré, pistefenomeen Patrick Sercu en Freddy Maertens die zelfs twee keer wereldkampioen is geweest. Alle vier zijn ze hier geboren of wonen ze hier. Ja, hier voelen wereldkampioenen zich inderdaad thuis.”

KOERS wordt ook meer dan een museum. Er komt een geïntegreerd toeristisch onthaal met wielershop en een uitgebreid documentatiecentrum voor onderzoekers. Met oplaadpunten, afsluitbare kastjes en doucheruimte wordt het ook een geknipte uitvalsbasis voor recreatieve en meer getrainde fietsers. De museumtuin met het KOERSkaffee sluit trouwens aan op het fietsknoppuntennetwerk.

KOERS opent feestelijk de deuren op Open Monumentendag van zondag 9 september. De dag ervoor is het bovendien precies 70 jaar geleden dat de Roeselaarse wereldkampioen Jean-Pierre Monseré werd geboren. En twee weken later staat het WK wielrennen in Innsbrück op het programma.

In afwachting van het nieuwe wielermuseum kunnen wielerliefhebbers tijdelijk in de Paterskerk in Roeselare terecht. Van 22 april tot 22 mei loopt daar de expo ‘Collectioneurs kiezen uit hun koerscollectie’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier