Vernieuwd Romeins Archeologisch Museum staat in een Laat-Romeins kleedje: “Abtsgebouw is nu toekomstbestendig”

Vlnr. conservator Wouter Dhaeze, burgemeester Romina Vanhooren, de schepenen Stijn Jonckheere en Gino Dumona, een Romeinse soldaat, gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu, schepen Tahira Malik, gemeenteraadsvoorzitter Stefaan Reynaert en schepen Jens Balliere. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Na bijna twee jaar vernieuwingswerkzaamheden is het Romeins Archeologisch Museum klaar voor een nieuwe generatie bezoekers. Het heropent op zaterdag 18 mei de deuren voor het publiek en is uiteraard ook te bezoeken tijdens het Romeins Weekend op 19 en 20 mei.

Begin september 2022 sloot het Romeins Archeologisch Museum, kortweg het RAM, voor een grondige make-over. Zowel de collectie, als de inrichting en presentatie van het museum waren aan een grondige vernieuwing toe.

“In de nieuwe opstelling blijft de focus gericht op het Romeinse fort van Oudenburg, maar wordt wel volop de kaart van de Laat-Romeinse periode getrokken. Het RAM wil zich nog sterker op de markt plaatsen als het enige museum in België en omstreken dat die periode belicht”, zeggen stadsarcheoloog en conservator Wouter Dhaeze en deskundige cultuur Miguel Boterman. “Oudenburg brengt met het verhaal van de Romeinse kustverdediging, de zogenaamde Litus Saxonicum, een uniek verhaal.”

Het jaar 325 na Chr. vormt de leidraad van de storyline en audioguides. Dit is het moment waarop het fort van Oudenburg opnieuw opgebouwd werd door soldaten van het machtige leger van de Laat-Romeinse Keizer Constantijn. “Het stenen fort dat toen werd gebouwd, vormde een machtig bastion dat de militaire kracht van de keizer en het rijk demonstreerde. Met een historisch accurate, persoonlijke en tot de verbeelding sprekende storyline, ondersteund door technologische hulpmiddelen om de verwondering te voeden, wordt een potentieel saaie materie tot leven gewekt”, legt de conservator van het RAM uit.

Het ontstaan van het fort van Oudenburg.
Het ontstaan van het fort van Oudenburg. © LIN

Een nieuw scenografisch parcours wordt uitgewerkt, met onder meer archeologische topobjecten die voor het eerst worden ontsloten, kortfilmpjes en immersieve projecties. Deze nemen de bezoeker mee naar het dagelijks leven in een Laat-Romeins fort.

“Met de ingrijpende werken maakt de stad Oudenburg het eeuwenoude Abtsgebouw toekomstbestendig. De make-over gaat ook gepaard met een opfrissing van andere ruimtes van het RAM zoals de inkom, de balie, de museumshop, de cafetaria en tentoonstellingsruimtes”, legt Miguel Boterman uit.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier