Verkeersslachtoffer Joeri Verbeeck bij tienergroep Love in Action: Kraks spreken elkaar moed in

De jongeren van Love in Action luisterden aandachtig naar het verhaal van Joeri Verbeeck. © ED
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Karin Charlet die Krak werd van Wervik nodigde vrijdagavond Joeri Verbeeck (23) uit op de eerste dag van het weekend met de tienergroep van Love in Action.

Karin woont in Wervik en richtte Love in Action op. Ze is bekend als ‘moeke’. Love in Action is een organisatie die activiteiten organiseert voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties. De groep kinderen van 6 tot 12 jaar komt tijdens het schooljaar om de twee weken samen om spelletjes te spelen, te knutselen en te zingen. Tijdens de vakantie zijn er meer bijeenkomsten. Er is ondertussen ook al een tienergroep die minder frequent samenkomt maar ook wel eens op weekend trekt. Vorig weekend trok de groep met de fiets van Wervik naar Hollebeke. “Het eerste probleem was al om voor iedereen een fiets te kunnen voorzien, maar het lukte. Sommigen hadden geen fietservaring waardoor de af te leggen kilometers niet bij iedereen zo vanzelfsprekend waren, maar door elkaar te stimuleren, lukte het.”

Positief blijven

Karin vertelt dat sommige jongeren uit de groep het soms echt moeilijk hebben. “Ze hebben vaak een negatief zelfbeeld en ik dacht dat het hen wel deugd zou doen om eens iemand te horen die hen moed kan inspreken.” De persoon die geknipt zou zijn om haar jongeren toe te spreken vond Karin in Joeri Verbeeck uit Heule. In 2015 was Joeri op zijn 17de slachtoffer van een dodehoekongeval. Hij werd 600 meter ver tussen de wielen van zijn fiets meegesleept tussen de wielen van een vrachtwagen. “Ik heb Joeri begin dit jaar leren kennen toen hij bij de Krant van West-Vlaanderen Krak van Kortrijk geworden was, terwijl ik op hetzelfde moment tot Krak van Wervik verkozen was. Niettegenstaande hij een oog, een arm en nog enkele vingers verloor en al 32 operaties achter de rug heeft, blijft hij positief in het leven staan.” Karin is nog altijd ontroerd als ze Joeri hoort vertellen.

Pakkend verhaal

“Joeri is heel moedig en zet altijd maar door. Zijn verhaal is pakkend en raakt je.” Terwijl Joeri in bijzijn van zijn ouders Tony Verbeeck en Martine Demely en zijn zus Femke vertelde hoe het hem sinds het ongeval in 2015 is gegaan, bleef het muisstil bij de jongeren van Love in Action.

“Mijn doelstelling was om mijn glimlach van vroeger terug te krijgen”, vertelt Joeri. “Na 32 operaties is dat nu gelukt en is het gedaan met operaties. Ik koos voor een prothese voor mijn schedel in plaats van voor een tweede oog, want ik wou weer kunnen voetballen. Dat kan nu weer maar met de nodige bescherming. Ik mag geen bal in mijn gezicht krijgen.”

Martine vult aan dat er een gebedscel opgericht werd voor Joeri. “Hij is de linkervoorkwab van de hersenen kwijt. Die voorste kwabben hebben te maken met hoe je bent in het leven. We wisten niet hoe Joeri uit het ongeval zou komen. Hij lag drie weken in een kunstmatige coma. We hebben gebeden opdat hij ons toch zou herkennen en zijn er blijven in geloven. Dat is gelukt! Joeri ontwaakte en herkende ons onmiddellijk. We zijn heel dankbaar!”

Heel sterk karakter

Over de nood om door te zetten kon Joeri wel het één en ander kwijt tegenover de groep vrijdag. “Na 14 maanden in het ziekenhuis in Gent moest ik er ambulant naartoe om blijvend te revalideren, dat duurde nog twee jaar. Als ik het wil, zal ik het kunnen”, zegt hij. Volgens zijn ouders heeft Joeri dat altijd al een heel sterk karakter gehad. Hij is dan ook een voorbeeld voor de jongeren van Love in Action.

“We putten er bij onze terugkeer met de fiets naar Wervik zeker kracht uit als het niet goed lukt om die 9 kilometer af te leggen. Dan denken we zeker aan Joeri. Wij klagen over de kleinste dingen, maar Joeri blijft positief in het leven staan. Dat helpt veel!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier