“Wij zijn een serviceclub vol traditie én evolutie”: Lionsclub De Panne-Westkust bestaat 70 jaar

De leden van de Lionsclub kwamen onlangs bijeen voor hun nieuwste initiatief: het Lions Café. Centraal herken je penningmeester Alain Deschryvere en voorzitter Philip Herman, met in hun midden schepen voor Sociale Zaken Michèle Vandermeeren. © WVH
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Lionsclub De Panne-Westkust werd opgericht op 19 juni 1954, als zesde Lionsclub in België. “Het was de eerste club buiten een grootstad, in navolging van Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi”, weet Alain Deschryvere, die fungeert als penningmeester en past district gouverneur. “Door de jaren heen ontstond de perceptie dat wij een elitaire club met een gesloten karakter zijn, maar we proberen die vooroordelen nu te doorbreken. Om ons voortbestaan te verzekeren, is er een constante instroom van nieuwe leden nodig.”

Tegenwoordig telt deze serviceclub 41 members. “Dat zijn allemaal mannen tussen de 36 en 88 jaar, waarbij sommigen al tientallen jaren lid zijn. Velen komen bij ons terecht doordat ze de maximumleeftijd bij de Ronde Tafel hebben overschreden, ofwel volgen ze hun vader op. Door die verscheidenheid aan leeftijden vervult de ene natuurlijk een actievere rol dan de andere, maar één voor één hebben ze het hart op de juiste plaats”, stelt voorzitter Philip Herman.

“Wie zich bij ons aansluit, komt immers terecht in een hechte vriendengroep en engageert zich voor een aantal lokale, sociale projecten. Zo trachten we iets voor een ander te betekenen en dat geeft natuurlijk een zekere voldoening”, motiveert hij.

Lokale goede doelen

Via drie vaste evenementen per jaar werft de Lionsclub hun fondsen. “Ons Paasconcert gaat terug tot 1991 en lokte dit jaar zo’n 600 liefhebbers naar de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk in Koksijde. Op het einde van de zomer organiseren we telkens het golftornooi in Golf ter Hille, met ook een chipping contest. De absolute topper is evenwel de wijndegustatie ‘Ontkurkt’ bij Automotive Group West in Veurne, waar elk jaar zo’n 8.000 flessen worden verkocht door plaatselijke handelaars”, overloopt Philip de jaarkalender.

“Wij trachten iets voor een ander te betekenen”

Die opbrengsten gaan doorgaans naar lokale goede doelen, al ondersteunt men dit jaar ook de bouw van een internaat in Oeganda. “Havenzate, het Veurnse ondersteuningscentrum voor de opvang en begeleiding van volwassenen met een beperking, is onze hoofdverwezenlijking. Onze Lionsclub heeft dit centrum in de jaren zeventig opgericht en de meeste middelen komen nog steeds daar terecht”, haalt Alain aan.

Een foto uit de oude doos van de ‘Keureoverhandiging’ op 19 juni 1954.
Een foto uit de oude doos van de ‘Keureoverhandiging’ op 19 juni 1954. © repro WVH

“Daarnaast gaan onze giften ook naar voedselbank Cicero uit De Panne, De Netzak uit Veurne of het Sociaal Huis in Koksijde. Via de wedstrijd met ‘vredesposters’ spijzen we ook de sociale kas van lagere scholen in de buurt en met ons nieuw project LISA – Lions International Student Aid – ondersteunen we kansarme zesdejaars die willen verder studeren. Niet alleen financieel overigens, maar ook met praktische hulp rond bijvoorbeeld de aanvraag van studiebeurzen.”

Lions Café

Naar aloude traditie zijn er twee vergaderingen per maand – de ene ’s middags, de andere ’s avonds – in restaurant Imperial in De Panne. “Een nieuw initiatief is ons Lions Café, op wisselende locaties aan de westkust. Dit vindt telkens plaats op de vijfde dinsdag van de maand als die er is, enkele keren per jaar dus. Daarbij mag iedereen ook vrienden en kennissen uitnodigen, in de hoop zo vers bloed aan te trekken. Met succes, want sinds de start hiervan sloten al zes nieuwe leden zich aan”, aldus nog de voorzitter.