Tweede editie burgerbudget: 100.000 euro verdeeld onder tien projecten

Alle winnaars en vrijwilligers glunderen. © TD
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker KW

De tweede editie van het ‘burgerbudget’ Kortrijk kent tien winnaars. De stad stelde 100.000 euro ter beschikking aan zijn inwoners om creatieve en vernieuwende acties uit te voeren. Bij deze tweede editie dienden de inwoners 36 projecten in om de buurt leuker, creatiever, aantrekkelijker of mooier te maken. Tien projecten werden onontvankelijk verklaard. Tijdens de budgetgame stemden 1.700 Kortrijkzanen op 25 projecten. Daaruit kwamen 15 winnaars. Een 16-koppige burgerjury nam alle projecten onder loep en verdeelde de pot van 100.000 euro onder tien projecten.

“Kortrijk telt ondertussen meer dan 300 buurtcomités. Deze – met hun vele honderden inwoners/vrijwilligers – zorgen voor een hartelijke en verbonden stad. Met het burgerbudget steunen we hen daarin. Ook dit jaar maakten we hiervoor 100.000 euro vrij. Het zijn allemaal projecten die mee bouwen aan een nog warmere stad. Kortrijkzanen zijn geëngageerd en wij zijn trots op hun enthousiasme en creativiteit”, zegt eerste schepen Ruth Vandenberghe.

Vlindertuin

Vlindertuin ‘De witjes’ uit Marke (5.711.90 euro) en Volxkeuken uit Kortrijk (15.460 euro) zijn enkele winnaars. In de Ernest Dewittestraat in Marke, tussen de Rekkemsestraat en Marktstraat, ligt een grijs en grauw ogende hoek. Dit vuile, oogzielig, braakliggend terrein van 85 m² willen de buurtbewoners aanpakken door het aanleggen van een vlindertuin.

Het project vlindertuin ‘De witjes’ situeert zich naast een woning in de Marktstraat. In de omgeving woonde een alleenstaande vrouw die dagelijks met haar honden naar het braakliggend stukje grond wandelde om potten te verplanten. In 2022 heeft deze dame zich van het leven beroofd. Dit kwam als een schok in de wijk.

(lees verder onder de foto)

De tweede editie van het ‘burgerbudget’ Kortrijk kent tien winnaars.
De tweede editie van het ‘burgerbudget’ Kortrijk kent tien winnaars. © CH

Na haar overlijden is het terrein vaak het doelwit voor sluikstorters dat zelfs leidde tot een rattenplaag. De buurtbewoners willen dat terrein omtoveren tot een feeërieke vlindertuin om het te verfraaien en het sluikstorten tegen te gaan. Deze vlindertuin wordt ook beschouwd als herdenkingsplaats voor deze overleden buurtbewoonster die een hart had voor de natuur. De vlindertuin zou tegemoetkomen aan de nood aan voedzame planten voor vlinders, bijen en andere insecten.

Het is een meerwaarde voor de biodiversiteit. Met deze vlindertuin willen ze een oase creëren waar bewoners en passanten terecht kunnen voor een babbel, een boek te lezen of tot wat rust te komen. Iedereen kan genieten van de vlindertuin. De Vlindertuin ligt op de route van de Preshoekwandeling. Daardoor is er sowieso al veel passage.

Graffitimuur

De indieners, bewoners van de buurt, kregen van de eigenaar SW+ de toestemming om deze grond te gebruiken voor de realisatie van de Vlindertuin en voor het maken van een graffiti kunstwerk op de aanpalende garagemuur met als thema ‘vlinders, bijen en bloemen’.

Voor deze graffitimuur namen de buurtbewoners al contact met Bert Dusselier, coördinator van Tranzit. Er komt een zitbank gemaakt door de leerwerkplaats. De buurtbewoners zorgen zowel voor de aanleg als voor het onderhoud van de vlindertuin. Er komt een wekelijkse ‘opruimzaterdag’. Het is de bedoeling om een hechtere gemeenschap te vormen met de buren, een buurt waar iedereen zich goed voelt.

Volxkeuken

De volxkeuken werkt op dit ogenblik in een kitchenette met geleend materiaal. Met hun burgerbudget willen ze er mobiel ‘op de kook’ gaan. Dit met mobiele keuken gebouwd op een fiets. Zo kunnen ze naar andere organisaties trekken. Technisch: de kar aan de fiets werkt als een soort transpalet en deze kan op zichzelf staan. Deze zetten ze in ‘voor Kortrijk’. Iedereen kan er gebruik maken. Ze willen op locatie de mensen samenbrengen met de focus op herverdeling en armoede. Het is uiteraard geen vereiste, want iedereen met een ‘hongertje’ kan deelnemen.

De volxkeuken maakt maandelijks voedzame maaltijden met onder andere voedseloverschotten, lokale groenten, restjes van de supermarkten. De maaltijden worden gratis aangeboden en de mensen kunnen een vrije bijdrage leveren. Een volxkeuken is niet nieuw. Het vindt zijn oorsprong terug bij de arbeidersbeweging. Het is een succesformule om mensen te verbinden op kleine schaal. Met een mobiele en uitleenbare keuken hebben ze een grotere waaier aan mogelijkheden om hun doelstellingen te verwezenlijken. Zo zijn ze niet afhankelijk van de goodwill en de planning van de deelfabriek en kunnen ze op een meer autonome basis het eten uitdelen. In een toekomstscenario kan de keuken dan ook gebruikt worden door andere organisaties en buurten. Want eigenlijk zijn ze de mening toegedaan dat iedere buurt en wijk wel een volxkeuken kan gebruiken.

Andere winnaars

Voedselpark Dubbele Haagjes (Kortrijk) 11.950 euro, speelse ontmoetingen voor dam- en schaaktafels (Kortrijk) 9.344 euro, verbinden van groene pleinen en parken in onze buurt (Kortrijk) 16.492,05 euro, groene Vingers Ruilpunt & Plantenhotel (Kortrijk) 2.000 euro, facebanken in Bellegem (Bellegem) 8.000 euro, nieuwkomers samenbrengen met de buurt (Kortrijk) 2.000 euro, duofietsen met senioren (Heule/Sente) 17.500 euro en klim op maat (Heule/Kortrijk) 11.542,05 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier