Ouders van overleden kindje verkopen ‘Des Fleurs pour Féline’ voor Boven de Wolken

Jean-Louis en Jantien met Rémi en Annalou en enkele leden van Kiwanis Young Professionals Ieper. © TP
Anton Peene Reporter

Dit jaar organiseert Kiwanis Young Professionals Ieper een actie die hen nauw aan het hart ligt. De bloemenactie Des Fleurs pour Féline is een eerbetoon aan het dochtertje van clubleden Jean-Louis Duhameeuw en Jantien Vanden Broucke. De dappere Féline overleed vrijdag dag op dag één jaar geleden. De opbrengsten gaan naar Boven de Wolken, een vzw die voor de nabestaanden van Féline waardevolle herinneringen bezorgde.

Jean-Louis Duhameeuw (39) en Jantien Vanden Broucke (33) wonen in de Diksmuidseweg. Het koppel stapte op 14 april 2018 in het huwelijksbootje. Op 8 september 2020 kwam hun zoon Rémi ter wereld. “Daarna volgde een tweede zwangerschap, waarbij ik na zeven weken bloedverlies had en ik dacht dat het een miskraam was”, zegt Jantien, die in het dagelijks leven apothekeres is in Elverdinge. “De echo bij de gynaecoloog was gelukkig goed. Bij het verder kijken, zagen we plots dat het een tweeling was.”

Een placenta, twee vruchtzakken

“Dat was wel even schrikken, de dag erna viel ik flauw op mijn werk (hij verkoopt afsluitingen en poorten, red.)”, pikt Jean-Louis in. “We waren natuurlijk heel blij met dit nieuwe leven en we hoopten op twee gezonde baby’s. Uiteindelijk werd duidelijk dat er één placenta was met twee vruchtzakken. Ze moesten dus delen van dezelfde moederkoek en dat zou problemen kunnen geven. Vanaf dat moment wisten we dat het een risicozwangerschap kon zijn.”

Laseroperatie

Na 16 weken kwam aan het licht dat Annalou amper vruchtwater had en Féline veel. Jantien: “Ze verwezen ons door naar Gasthuisberg in Leuven voor een laseroperatie in de baarmoeder. Zo zouden ze het evenwicht weer herstellen. Het was een risicovolle operatie. Er was toen ook duidelijk dat we te maken hadden met het zogenaamde TTS, het tweelingstransfusiesyndroom. Dat komt wel vaker voor bij tweelingen, maar bij ons was de operatie al na 16 weken en dat was bijzonder vroeg. Ik ben zelf wetenschapper en besef dat we zonder deze operatie de beide baby’s zouden verliezen.”

Scheur in de vruchtzak

Daarna volgde er een wekelijkse echo om te kijken hoe de kindjes zich verder ontwikkelden. “Dat evolueerde goed”, gaat Jantien verder. “Aan 24 weken, de grens van levensvatbaarheid, wogen ze allebei 700 gram. Het was de eerste dag dat we weer durfden dromen. Tot de dag erop mijn water brak door een scheur in een van de twee vruchtzakken. Ik moest met de ambulance naar Brugge en heb daar nog drie weken platgelegen.”

Infectie in de baarmoeder

“Toen volgde een nieuwe tegenslag: een infectie in de baarmoeder. Dat komt wel vaker voor bij gescheurde vliezen. De kindjes en ik werden ziek, dus ze moesten eruit. We waren toen 27 januari 2023. Ik was 27 weken ver en beviel dus drie maanden te vroeg. Féline zat in de gescheurde vruchtzak en zij was zieker dan Annalou. Féline sloeg zich erdoor en we hoopten met twee baby’s naar huis te komen.”

Féline kreeg echter hoge koorts en het bleek een darmontsteking te zijn. “Er werd antibiotica toegediend en ze ging lichtjes vooruit maar niet voldoende. Een darmoperatie drong zich op. Ze zouden een slecht stuk darm eruit halen”, aldus Jean-Louis. “In eerste instantie zagen ze het goedkomen, want de parameters waren goed. Uiteindelijk kwamen ze tot de vaststelling dat haar ganse darmstelsel aangetast was. Féline zou nooit kunnen eten. Uiteindelijk is ze dan vier weken na haar geboorte in onze armen overleden, omringd door onze naasten.”

Boven de Wolken

Er was ook een fotografe van Boven de Wolken aanwezig. “We vonden het belangrijk dat Rémi nog samen op de foto kon met zijn zusje. Hij is nog te jong om alles te beseffen, maar we kunnen het later dan uitleggen. De fotografe gaf hem ook een knuffeltje mee van de vzw. We hadden enorme bewondering voor deze organisatie en vinden het bijzonder waardevol wat ze doen.”

Het rouwkaartje van Féline Duhameeuw met daarachter het kinderhoekje waar Félines urne staat.
Het rouwkaartje van Féline Duhameeuw met daarachter het kinderhoekje waar Félines urne staat. © TP

En nu willen ze graag iets terugdoen voor Boven de Wolken. Jean-Louis en Jantien zijn allebei lid van Kiwanis Young Professionals Ieper. Jean-Louis richtte deze vereniging zelfs op. Elk jaar doen ze een afterworkparty en nu doen ze ook een bloemenactie. “De opbrengsten gaan steeds naar een goed doel voor kinderen”, zegt hij. “Vrijdag is het één jaar dat we afscheid moesten nemen van Féline. Op haar afscheidsdienst waren er veel bloemen en het voorbije jaar bleven bloemen steeds een symbool om Féline te herdenken. Zo heeft Féline ook haar eigen vaas. Een jaar na haar overlijden willen we haar een eerbetoon geven met Des Fleurs pour Féline.”

Je kan kiezen tussen een kleurrijk boekt met germini’s (30 euro) of een luxe boeket wit of kleurrijk (50 euro). “Bestellen kan via een online formulier, of via kiwanisyp.ieper@gmail.com. Je kan ook bestellen op de Ieperse zaterdagmarkt van 9 maart. Op 16 maart kunnen de boeketten afgehaald worden van 10 tot 14 uur in de Tempelstraat 23, bij Foto Duhameeuw. Er is ook thuislevering voor zes euro extra.”

Annalou Féline

Intussen vierde Annalou haar eerste verjaardag. “Het gaat goed met haar en ook met onze oudste Rémi. Hij vernoemt soms zijn beide zussen. Annalou haar naam veranderden we intussen naar Annalou Féline. Féline blijft dus verder leven in haar zusje. Félines urne, in de vorm van een hartje, kreeg een mooie plaats in ons koesterhoekje. Het voorbije jaar werden heel goed gesteund en dat is hartverwarmend. Ook de mensen van de dienst intensieve neonatologie willen nog eens bedanken voor hun uitstekende zorgen en de bijstand tijdens ons verwerkingsproces.”