Oud-voorzitter gezinsbond Rumbeke Hector Lievens blikt tevreden terug: “Bondsweetjes bestaan nog altijd”
De Gezinsbond viert dit jaar de 100ste verjaardag. Naar aanleiding van dit feestjaar blikken we met Hector Lievens (90) en zijn echtgenote Gusta Houthoofd terug op het wel en wee van de Rumbeekse afdeling. Die is intussen 92 jaar jong.
Hector Lievens, veearts van opleiding en afkomstig van Lede bij Aalst, blies recent op 1 september 90 kaarsjes uit en is momenteel de oudste nog levende voorzitter. Door hun verhuizin in 1963 van de Diksmuidsesteenweg in Roeselare naar de Dweersstraat werden ze als gezin, via hoofdonderwijzer en toenmalige voorzitter Valeer Adam (+ 1998), lid van de Rumbeekse afdeling. Valeer was, volgens één van zijn kinderen, voorzitter van 1955 tot 1968. Van de periode daarvoor, vanaf de oprichting in 1929, is er nauwelijks iets bekend.
“Door het oudercomité van de meisjesschool kwam ik in contact met secretaris Jan Davids en bestuurslid Wilfried Devos van de plaatselijke afdeling”, start Hector een lang en boeiend verhaal. “Ze vroegen me na enige tijd om in het bestuur te komen en ik ben daarop ingegaan. Toen voorzitter De Schepper, de opvolger van meester Adam, in 1972 naar Sint-Pieters-Leeuw verhuisde werd ik gevraagd om hem op te volgen. Ik herinner me nog volgende bestuursleden van toen: naast de eerder genoemde Jan Davids en Wilfried Devos, de onderwijzers Verscheuren en Lampaert en Frans Catteeuw, onderpastoor Maes was toen proost.
Toen secretaris Jan Davids naar zijn nieuwbouw in Roeselare verhuisde is mijn echtgenote Gusta in het bestuur gekomen en heeft ze de taak van secretaris op zich genomen. Ikzelf ben blijven speuren en zoeken naar nieuwe bestuursleden, zo zijn Cecile Rapol, Annemie Vanmechelen, Anna Dewulf en Jan Kindt de ploeg komen versterken. Driemaal per jaar stuurden we per brief informatie naar onze leden, de portkosten wogen zwaar door.
Jan Kindt, secretaris aan het VTI in Roeselare en vertrouwt met dupliceren van documenten en tijdschriften kwam op het lumineuze idee om de brieven te vervangen door een periodiek tijdschrift. Zo zijn de Rumbeekse Bondsweetjes, zoals die nu nog altijd uitgegeven worden, ontstaan. Op vandaag zitten we aan jaargang 49. Door toedoen van bestuurslid Wilfried Devos is zijn buurman Marc Vanwijnsberghe het bestuur komen versterken en hij heeft mij begin 1977 als voorzitter opgevolgd.”
Door het feit dat Gusta het secretariaat verzorgde, de spoorkaarten aanvroeg en verdeelde, de leden wegwijs maakte in het woningfonds en nog zoveel meer waren we het centrale aanspreekpunt voor de afdeling. Ik werkte als veearts bij voeders Verseele-Laga, was veel en vaak op de baan, we hadden bovendien vijf kinderen: Adelheid, Geert, Gonda, Jo en Katrien, de combinatie werd zwaar en ik had onvoldoende tijd om alles in goede banen te leiden, ik was blij dat Marc me opvolgde.”
Intense periode
“Zoals toen en nu was het in het verenigingsleven niet allemaal en altijd koek en ei, maar we bewaren de beste herinneringen aan die intense periode”, besluiten Hector en Gusta in koor. Ze zijn ondertussen al oma en opa van elf kleinkinderen en van één achterkleinkind. Een tweede is op komst.
Hector en Gusta zijn en blijven actieve senioren, straks als corona het opnieuw toelaat, zijn ze opnieuw eenmaal per week in het Roeselaarse stadsarchief te vinden. Allebei zijn ze erg getalenteerd in het ontcijferen van oude geschriften, paleografie in het vakjargon. Ze hebben onder andere meegewerkt aan het ontsluiten van het familiearchief de Thiennes, de grafelijke familie die onlosmakelijk verbonden is met Rumbeke.
(AD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier