Orde van de Ezel beleeft rampzalig jaar door corona:”Geen Ezelcavalcade en bijna geen avondmarkten”
Voor de Orde van de Ezel wordt 2020 een jaar om zo vlug mogelijk te vergeten. Het paradepaardje van deze vereniging die al meer dan 50 jaar bestaat, is de jaarlijkse Ezelcavalcade. Deze stoet moest op 22 maart door de straten van Westende en Lombardsijde trekken, maar werd net zoals vele andere evenementen afgelast. Ook de avondmarkten die iedere jaar tijdens de zomermaanden plaatsvinden en geld in het laatje brengen bij de Orde van de Ezel konden maar enkele keren plaatsvinden.
“We hebben al veel meegemaakt in ons meer dan 50-jarig bestaan, maar dit is echt wel rampzalig voor ons” zegt André Bentein (83), die al van in het begin bij de vereniging is betrokken en alle lief en leed meemaakte.
De Orde van de Ezel werd opgericht in 1968, maar de Ezelcavalcade werd zo’n 10 jaar eerder al in het leven geroepen. Wij trokken met André Bentein naar de oorsprong van het hele gebeuren in Lombardsijde en in het begin had de optocht weinig of niets te zien met carnaval. In de loop der jaren is het een echte carnavalstoet geworden die ieder jaar een pak toeschouwers naar de badplaats lokt.
“De Ezelcavalcade heeft een geschiedkundige oorsprong” zegt André Bentein. “We moeten teruggaan naar de periode voor 1900. Er waren toen veel polderboeren, zeg maar groenteboeren en tuinbouwers in Lombardsijde en deze mensen moesten uiteraard hun waren kwijt geraken. Daarom trokken ze met hun waren naar de markt van Nieuwpoort of Oostende, maar gezien de periode moest een handig vervoermiddel worden gezocht en dat werd gevonden bij de muilezel.”
Met kar en ezel
“Met kar en ezel pendelden de boeren tussen Lombardsijde en de markt waar ze hun waren aan de man brachten. De Ezelcavalcade is een duidelijke link naar dit verleden van Lombardsijde.”
Die bekendheid was ook enkele handelaars van Lombardsijde niet ontgaan en op het einde van de jaren 50 organiseerden zij een kleine optocht om meer volk naar het dorp te trekken. André is een van de grondleggers van de stoet.
“Tien jaar na de eerste optocht werd samengekomen om de Orde van de Ezel zoals we die nu kennen op te starten, we waren dan 1968. Er was meteen ook meer slagkracht om een degelijke optocht te organiseren.”
De oprichters namen de toenmalige burgemeesters Coulier van Lombardsijde en Soetaert van Westende op in hun orde en dat was natuurlijk een pluspunt om te kunnen organiseren.
50 praalwagens
“Het ereteken van de Orde was een geel-blauw lint met een ezel erop”, gaat André Bentein verder. “Onze leden hadden bij de opstart niet echt een uniform en droegen een hoed met pluim en een lint, maar in 1969 konden we voor een carnaval mantel zorgen. In 1971 sloten we ons aan bij de Carnavalsfederatie van West-Vlaanderen en we trokken van de ene stoet naar de andere en van het ene bal naar het andere. Dat zorgde ervoor dat we op korte tijd heel veel carnavalsvrienden hadden en aangezien wij naar hun activiteiten gingen, kwamen zij bij ons terug en werd onze Ezelcavalcade bekend tot buiten de landsgrenzen.”
Alle belangrijke prinsen en prinsessen zetten de Ezelcavalcade in hoofdletters in hun agenda
De Orde van de Ezel kan in normale omstandigheden rekenen op zo’n 50 praalwagens uit alle hoeken van het land en zelfs van over de landsgrenzen en alle belangrijke keizers, keizerinnen, prinsen en prinsessen zetten de Ezelcavalcade in hoofletters in hun agenda. Alles was dit jaar klaar om er na de jubileumuitgave van vorig jaar toen de 60ste Ezelcavalcade door de straten trok opnieuw een mooi evenement van te maken, maar Covid-19 besliste er anders over.
“We kregen te horen dat onze stoet niet mocht doorgaan en wees maar zeker dat dit een opdoffer was. Het hele bestuur en de leden waren er het hart van in en wij moesten alle deelnemers op de hoogte brengen van de afgelasting. Gelukkig begreep iedereen de hele situatie.”
Gedreven medewerkers
“Wij zetten nu alles op maart 2021, in de hoop dat het dan wel al mag. Wij konden in het begin van de zomer opnieuw wat verdienen met onze bar tijdens de avondmarkt in Lombardsijde, maar ook daar kwam vroegtijdig een einde aan. Laten we hopen dat het vlug allemaal weer beter en normaal wordt”, aldus André Bentein, die er nog graag aan toevoegt dat hij fier is op zo’n bestuur en zo’n gedreven medewerkers te kunnen rekenen.
“Ikzelf heb alle optochten meegemaakt en alle mooie en mindere momenten doorstaan, maar ik ben altijd penningmeester gebleven en heb me nooit kandidaat gesteld om prins te worden” besluit hij.
Orde van de Ezel p>
Opgericht in: 1968 p>
Penningmeester en grondlegger: André Bentein p>
Ledenaantal: 22 p>
Lokaal: Wedergeboorte Lombardsijde p>
Contact: André Bentein: 058 23 82 24. De Orde van de Ezel is te vinden op Facebook. p>
De Orde van de Ezel organiseert ieder jaar de Ezelcavalcade die door de straten van Westende en Lombardsijde trekt. Ieder jaar wordt ook een prinsenpaar en een jeugdprinsenpaar verkozen. Bekende leden zijn onder meer Freddy Maertens en Marva. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier