“Onderschat de kracht van die kogeltjes niet”: De Boskantschutters vieren hun tiende verjaardag

We zien de Boskantschutters tijdens de kampioenenviering met zittend v.l.n.r. Marc Velghe (derde op donderdag), Luc Cottigny (tweede op donderdag en vrijdag), Benny Gelaude (derde op vrijdag), Jean-Claude Delarivière (kampioen en koning), Kathy Liefooghe (eerste dame op donderdag) en Kiara Velghe (eerste dame op vrijdag). © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De Boskantschutters werden boven de doopvont gehouden in 2014 en mogen dit jaar dus hun tiende verjaardag vieren. Iedere donderdag en maandelijks op vrijdag mikken ze met het luchtdrukgeweer op flessen in het zaaltje van café De Sportwereld in Madonna.

Op de Madonna wordt al meer dan twintig jaar op zondag op flessen geschoten door de Baekelandtschutters, maar in 2014 verscheen een nieuwe schuttersvereniging op het toneel. De Boskantschutters werden opgericht door Patrick Goes nadat huidig voorzitter Gerdy Velle het zaaltje van zijn café De Sportwereld ter beschikking stelde voor indoorschietingen.

Speciale schietingen

“Behalve dat het binnen is, onderscheiden we ons van de Baekelandtschutters doordat wij alleen met luchtdrukgeweren schieten, en zij ook met vuurwapens”, vertelt secretaris Danny Verbeke. “Iedere donderdagnamiddag schieten we op flessen, goed voor 31 schietingen per jaar. Telkens mag je twaalf keer schieten en wie op het einde van het jaar de meeste flessen eraf heeft geschoten is kampioen. Eenmaal per maand is er vrijdagschieting. Wie daar het meeste punten haalt, wordt koning. Dat zijn dus twee verschillende competities.”

“Momenteel hebben we 26 leden, maar er kunnen er nog bij”

“Twee keer per jaar zijn er speciale schietingen”, pikt voorzitter Gerdy Velle in. “Met Pasen krijgen de leden paaseieren per fles die ze afschieten. Ook met Sinterklaas is er een speciale schieting. Een keer per jaar is er een ontbijtschieting. Dat is dan niet competitief, maar eerder ludiek. Iedereen brengt dan een cadeautje mee en als je een voltreffer hebt, mag je er eentje uitkiezen.”

Kampioenenviering

Op zondag 4 februari verzamelden de leden in hun lokaal voor de kampioenenviering. Jean-Claude Delarivière, tevens penningmeester van de vereniging, mocht zich zowel tot kampioen als tot koning kronen. “Momenteel hebben we 26 leden, maar er kunnen er nog bij. Het oudste lid is 75 jaar, het jongste is Kiara Velghe met haar veertien jaar. Onze leden komen zeker niet alleen uit Langemark-Poelkapelle, ze komen ook uit Kortemark, Roeselare, Izegem, Ingelmunster,… We hebben zelfs een lid uit Nazareth. Veel van onze leden schieten ook nog in andere clubs.”

De schutters mikken op wegwerpbierflesjes die op 17 meter hangen. “Dat is met loodjes van 4,5 millimeter”, zegt Jean-Claude Delarivière. “Vroeger was dat zoals in het schietkraam van de kermis, waarbij het opgespannen wordt met een veer, nu is dat met perslucht. De prijs van zo’n luchtdrukgeweer gaat van 250 euro voor de goedkoopste modellen tot boven de 2.500 euro voor de meest geavanceerde. Goed materiaal is wel belangrijk. Goedkope geweren hebben een stroevere trekker zodat je sowieso afwijking zal hebben. Bij duurdere geweren mag je de trekker bijna niet aanraken of je schiet.”

Veiligheid

Op de schietstand staan verschillende schermen. Een rubberen wand beschermt de toeschouwers. “Dat is wettelijk verplicht. Veiligheid is heel belangrijk in onze sport”, vervolgt Danny. “Je hebt immers glasscherven die rondvliegen en loodjes die kunnen terugkeren. Je ziet ook een rood en een groen licht. Je mag nooit je geweer laden als het licht op rood staat, omdat men dan bezig is met flessen te hangen.”

Een ongeluk is immers snel gebeurd. “Enkele jaren geleden is het misgelopen bij de Baekelandtschutters, toen een oudere man in zijn eigen voet schoot. Hij stond te wachten en kwam toevallig met zijn vinger aan de trekker. Ze moesten hem ophalen met de ziekenwagen, er zat een gat in zijn voet. Onderschat niet hoeveel kracht er achter die kogeltjes zit.”

Lees meer over: