MBB uit Menen presenteert de swingende topmuziek van weleer: “We staan sterk in onze muzikale schoenen”

© Nicolas Verhaeghe
Nicolas Verhaeghe
Nicolas Verhaeghe Medewerker KW

Iedere stad of gemeente heeft in zijn rangen wel een harmonie of bigband orkest, maar Menen mag fier zijn op hun eigenste MBB orkest. Het orkest staat nu al enkele jaren onder leiding van Patrick Desmet (50) en wil nét dat iets meer bieden aan een muziekliefhebbend publiek.

“Wij zijn als het ware nog de enigste in de streek die de originele swing van een Glenn Miller band in ere houden met stijlen zoals Soul, Funk, Blues, enz… En dit allemaal op een kwalitatief hoog niveau”, zegt dirigent en leider ‘Patje’.

Stijlverandering

Al in 1904 ontstond Harmonie De Plicht in Menen, een orkest met een traditioneel en typisch harmonierepertoire. Dirigent Eric Gryson richtte in 1979 de gelegenheidsgroep Modern Big Band op. “Eric was sinds 1952 al orkestleider van The Riksons, dat actief was tot 1977. Ze speelden toen voornamelijk op bals en allerlei feesten in de regio. Toen het hem te zwaar werd nam hij afscheid van de MBB en in 2007 nam ik de fakkel over”, vertelt Patje.

Patrick ‘Patje’ Desmet

Patrick Desmet zag het levenslicht op 29 augustus 1973 en al vroeg was muziek dé kunstvorm die zijn leven zou bepalen. In de muziekschool voelde Patje zich onmiddellijk in zijn sas en de muziekacademie van Wevelgem was al zijn eerste favoriete verblijfstek. Later ‘verhuisde’ de jonge aspirant muzikant naar de muziekschool in Harelbeke en studeerde er, naast notenleer, tuba en trombone. Na enkele privélessen trombone werd dit zijn parade-instrument.

“De bigband verderzetten was niet moeilijk maar er bleef iets te weinig vraag naar deze muziek. Een radicale stijlverandering drong zich langzaam op en vandaag streven we er naar om allerlei verschillende muzikale vormen tot één coherent geheel te vormen. En dit alles op een hoogwaardig peil”, aldus Patje.

Kleurrijk repertoire

De MBB band bestaat uit een kleinere kern ter vergelijking met de meer traditionelere bezetting van een harmonie orkest. “Dit is het hem juist, wij zijn geen harmonie ensemble meer. We bestaan vandaag uit 14 muzikanten, van verschillende leeftijden en allen uitmuntend. Met hen kunnen we alles wat we maar willen uitproberen ook definitief uitproberen. Onze ensemble bestaat uit saxen, trombone, trompet, drum, piano, bas en gitaren. Sommigen lezen uitstekend partituren en anderen kunnen solo’s improviseren; we staan dus sterk in onze muzikale schoenen. Vergeet daarbij zeker niet onze uitstekende leadzangeres en haar twee stevige backings en we hebben een toporkest met een breed spectrum waar we alle kanten mee opkunnen”, vertelt Patje.

Het repertoire is dan ook zo kleurijk als hun muzikale bandleden. “We putten uit ieder genre inspiratie. Ik zoek meestal de nummers die ik aan de groep voorstel en in samenspraak proberen we dit dan uit met de ‘vocals’. Na goedkeuring proberen we dan in dit nieuwe stuk onze eigen draai en stempel te drukken”, legt Patje uit. Geïnteresseerde muzikanten mogen vrijblijvend Patrick contacteren voor een eventuele aanvulling van de band. “We kunnen altijd een nieuw instrumentaal kleur gebruiken. Iedere uitbreiding die de MBB ten goed kan komen kunnen we met open armen ontvangen”, aldus Patje.

Rijk worden harmonie ensembles niet en bij de MBB is dit zeker niet anders. “Alle inkomsten gaan telkens integraal naar onze ‘kassa’ waarmee we onze partituren, instrumenten en andere uitgaven voor de band mee bekostigen. De muzikanten worden alsook getrakteerd met een drankje tijdens de repetitie”, zegt Patje.

Aan drankjes geen gebrek want de MBB mag zich een repetitieruimte veroorloven boven café René op de Grote Markt. “Ik bedank dan ook eens bij deze gelegenheid Guillaume voor het gebruik van zijn zaal en de telkens weer goeide ontvangst. Ik bedank ook bij deze stad Menen zelf opdat we tijdens de Wieltjesfeesten hier een spetterend concert mochten geven, alsook de bloemenfeesten en de Gapersfeesten”, aldus Patje.

Opbouwfase

Naast het zoeken naar meer optredens streeft de MBB ook naar een groter doel. “We willen hoogwaardig, kwalitatieve muziek brengen zoals men het vroeger speelde, tijdens de hoogdagen van de swingende bigband muziek. We zitten vandaag nog steeds in een opbouwfase, een zoektocht naar ons muzikale kunnen. Het is een opmars die steeds beter wordt en als we tijdens onze optredens het publiek en de luisteraars kunnen overtuigen, mogen we de missie geslaagd noemen”, besluit Patje.

(NV)