“Jullie input is belangrijk voor ons seniorenbeleidsplan”: Seniorengroep Oostduinkerke-Wulpen bestaat 65 jaar

Een foto van de huldiging van Seniorengroep Oostduinkerke-Wulpen met voorzitter Johny Vanheste als tweede vooraan links. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

In de Kokpit van het gemeentehuis van Koksijde zette het lokaal bestuur de Koninklijke Seniorengroep Oostduinkerke-Wulpen (S.O.W.) officieel in de bloemetjes. De vereniging mag dit jaar maar liefst 65 verjaardagskaarsjes uitblazen.

Huidig voorzitter Johny Vanheste (71) vertelt hoe het ooit begon, hoewel hij zelf 65 jaar geleden nog maar net de kleuterklas was ontgroeid. “In het jaar 1958 – het jaar van de Wereldtentoonstelling in Brussel – namen Kapelaan Henri Huyghe en André Arnoudt het initiatief om in Oostduinkerke een afdeling van de Kristelijke Bond der Gepensioneerden (KBG) te stichten. Op 28 januari 1959 werd de vereniging officieel boven de doopvont gehouden, onder het voorzitterschap van August Dewitte. In dat eerste jaar telde de vereniging al 73 leden. Het lidmaatschapsbijdrage bedroeg toen 45 frank, net iets meer dan één euro nu!”

“In de loop der jaren werd de naam enkele keren veranderd. In mei 2006 veranderde het bestuur van KBG-nationaal de naam. Voortaan heette de vereniging Okra. In het najaar van 2007 nam het toenmalige bestuur met wijlen Michel Lantsoght als voorzitter de gedurfde, maar moedige beslissing om uit de grote, overkoepelende organisatie te stappen. Het bestuur kon zich niet meer vinden in bepaalde zaken die aan de vereniging werden opgelegd. Vanaf 1 januari 2008 werd beslist om op eigen benen te staan, om een totaal onafhankelijke, niet-politiek getinte koers te varen onder de naam Seniorengroep Oostduinkerke-Wulpen (S.O.W.). Dat jaar bestond de vereniging intussen 50 jaar, maar ze vergaten een dossier in te dienen opdat de vereniging de titel ‘Koninklijk’ zou kunnen krijgen. Toen ik in 2013 voorzitter werd, heb ik een jaar later hiervoor het dossier opgemaakt, en de koninklijke titel werd ons in 2015 toegekend. Van eind 2014 tot januari 2019 heb ik aan Hedwig Vermeiren het voorzitterschap overgedragen, om medische redenen. Maar in 2019 ben ik weer op de voorzitterskar gesprongen.”

Steeds minder leden

De manier waarop Johny enthousiast vertelt over de vereniging, illustreert zijn sociale engagement. “Alleen jammer dat ons ledenaantal de laatste jaren is gedaald tot een 100-tal. De teller stond ooit op meer dan 400. De meeste mensen zijn tussen 80 en 85 jaar, en helaas moesten we vorig jaar afscheid nemen van ons oudste lid, Margriet Defoer, ze werd 106! We hebben ook de activiteiten de laatste jaren bijgestuurd. Enkele jaren geleden werd de stekker uit de petanqueclub Vrijwillige Lustige Oostduinkerkse Petanque Spelers getrokken. De daguitstappen zijn afgebouwd omdat sommige mensen problemen hadden met stappen en afhaakten. Op maandagnamiddag maken we wel altijd een fietstocht van zo’n 40 kilometer. Vroeger fietsten er 40 à 60 leden mee. Tegenwoordig zijn er dat nog een tiental. Onze vaste stek is de Witte Burg, waar de vaste kaartingnamiddag op dinsdag populair blijft. Soms wordt er ook geknutseld of spelen de leden gezelschapsspelletjes. En dan zijn er de jaarlijkse traditionele feesten: rond carnaval, Pasen, eind juni de afsluiting van het kaartseizoen, het seniorenfeest in oktober en het kerstfeest.”

Dit jaar is er echter een bijzonder feest: de 65ste verjaardag van SOW vierden de leden op 20 februari in de Witte Burg, met een feestelijke maaltijd en een dansfeest.

Senioren actief houden

“Senioren zijn een belangrijke doelgroep in onze gemeente”, zei burgemeester Marc Vanden Bussche op de huldigingsceremonie. “Bijna de helft van onze inwoners is ouder dan 60 jaar. En jullie, als vereniging, zijn een belangrijke schakel om die grote groep actief te houden. Binnenkort maakt onze gemeente een seniorenbeleidsplan op en ik ben er zeker van dat jullie daarin een belangrijke rol kunnen vervullen. Jullie kennis zal heel nuttig zijn bij de opmaak van dat plan. De voorbije twee jaar kreeg jullie vereniging een boost door de instroom van jonggepensioneerden. Maar dat mag nog altijd iets meer zijn.”

Info via johnyvanheste@gmail.com, 058 52 15 12 of alfons.tielen@icloud.com.